Ξενάγηση με τη βοήθεια ρομπότ

Ξενάγηση με τη βοήθεια ρομπότ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βραβευμένο με Ι.Κ. πρότζεκτ «After Dark» επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου να περιπλανηθούν μέσα σε γκαλερί, με τη βοήθεια τεσσάρων ρομπότ. Τα ρομπότ, των οποίων η κατασκευή θυμίζει μοντέρνο λαμπατέρ, κινήθηκαν με εκπληκτική ταχύτητα στις αίθουσες, επιτρέποντας στο κοινό να παρακολουθήσει τη μυστηριώδη μορφή που παίρνουν τα έργα τέχνης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το «After Dark» είναι δημιουργία του στούντιο σχεδιασμού «The Workers», σε μετέπειτα συνεργασία με τη διευθύντρια εικαστικών της Tate Media, Τζέιν Μπέρτον. Τα μεταμεσονύχτια ρομπότ αμέσως εντυπωσίασαν την Μπέρτον. «Εμεινε έκπληκτη από την παιχνιδιάρικη διάθεση, την τεχνική φιλοδοξία του πρότζεκτ καθώς και το αποτέλεσμα της ομάδας», δήλωσε η Τζεμίμα Κις, αρχισυντάκτρια του τμήματος τεχνολογίας στον Γκάρντιαν και μέλος της κριτικής επιτροπής. «Ανυπομονεί για τους εικονικούς επισκέπτες να ενθουσιαστούν με την ιδέα και να μοιραστούν μια τόσο μοναδική εμπειρία. Εξάλλου, ποιος δεν θα ονειρευόταν μια νυχτερινή ξενάγηση μέσα στο μουσείο, και μάλιστα μόνος;».

Το πρότζεκτ ξεκίνησε στις 13 Αυγούστου και επί πέντε βράδια τα ρομπότ χειρίστηκαν επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αφού συνδέθηκαν στη σελίδα της πινακοθήκης. Τα ρομπότ είχαν τη δυνατότητα να κινηθούν στις κεντρικές αίθουσες, έχοντας στον εξοπλισμό τους αισθητήρες για να αποφεύγουν τις συγκρούσεις με τα άλλα ρομπότ και τις προσκρούσεις πάνω σε πολύτιμα έργα τέχνης.

Παρόλο που λίγοι μπορούσαν να χειριστούν τα ρομπότ -με την ομάδα σχεδίασης στα παρασκήνια, έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση ζημιάς- ο καθένας ήταν σε θέση να παρακολουθήσει την πορεία τους μέσω «ζωντανής» εικόνας.

Το πρότζεκτ ήταν παγκόσμια πρωτιά και, πριν λειτουργήσει επίσημα, ο πρώην διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού Κρις Χάντφιλντ, του οποίου η ερμηνεία του «Space Oddity» του David Bowie κατάφερε να ξεπεράσει τα 22 εκατ. επισκέψεις στο Youtube, πραγματοποίησε δοκιμαστικό τεστ σε ένα από τα ρομπότ.

Μετά το κλείσιμο της πινακοθήκης πριν από δύο Σάββατα, ο Χάντφιλντ συνδέθηκε στη σελίδα από το γραφείο του στο Τορόντο και «οδήγησε» ένα ρομπότ στην γκαλερί γλυπτών του 20ού αιώνα, χαρακτηρίζοντας την εμπειρία «εκπληκτική». Ο Ντέιβιντ ντι Λούκα, ένα από τα τρία μέλη της ομάδας «The Workers», δήλωσε ότι η ιδέα προέκυψε από δουλειά που ήδη ετοίμαζαν για την Tate Modern και το κέντρο Σέινσμπουρι στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, στη Νορβηγία. Ηταν συνεπαρμένοι από τη μαγεία να έχουν τις γκαλερί μόνο για αυτούς τη νύχτα και για το πόσο δυνατή και διαφορετική ήταν η εμπειρία σε σχέση με την πολυάσχολη ζωή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα ρομπότ δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια του εργαστηρίου RAL Space, το οποίο συνεργάζεται με τη διαστημική υπηρεσία της Βρετανίας. Η ομάδα «The Workers» κέρδισε βραβείο αξίας 10.000 λιρών και 60.000 λίρες ανάπτυξης του προϋπολογισμού. Τα μέλη της πινακοθήκης και οι σχεδιαστές ήδη αναρωτιούνται για την επόμενη δραστηριότητα των ρομπότ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή