Το Τwitter εναντίον των ΗΠΑ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αγωγή εναντίον του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε η εταιρεία-ιδιοκτήτρια της εφαρμογής ανταλλαγής σύντομων μηνυμάτων Twitter, θέλοντας να δημοσιοποιήσει το εύρος της ηλεκτρονικής παρακολούθησης στην οποία προβαίνουν οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Η αγωγή, που κατατέθηκε ύστερα από μήνες ατελέσφορων διαπραγματεύσεων μεταξύ Twitter και ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αναφέρει ότι η εταιρεία δεν έχει καν το δικαίωμα, σύμφωνα με τους κείμενους κανόνες, να αποκαλύψει εάν έχει δεχθεί αιτήσεις πρόσβασης στα δεδομένα χρηστών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η ενάγουσα εταιρεία υποστηρίζει πως οι περιορισμοί αυτοί καταπατούν το Πρώτο Αρθρο του αμερικανικού συντάγματος, που εξασφαλίζει την ελευθερία του λόγου. «Το ζήτημα έχει μεγάλη σημασία για όποιον εκτιμά ότι το πρώτο άρθρο του συντάγματος έχει αξία. Το μόνο που ζητούμε είναι να κοινοποιήσουμε όσα η κυβέρνηση απαιτεί από εμάς», ανέφερε χθες η ιστοσελίδα του Twitter.

Οι αποκαλύψεις για καθολική παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών από τον πρώην πράκτορα της NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, οδήγησε τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας να επιδιώξουν την αποσαφήνιση της σχέσης τους με τις διωκτικές υπηρεσίες. Η εταιρεία του Twitter αποφάσισε –σε αντίθεση με άλλες– να αντισταθεί στα κρατικά αιτήματα.

Πριν από λίγους μήνες, οι κολοσσοί του Διαδικτύου Google Inc. και Microsoft πέτυχαν συμβιβασμό με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον οποίο θα μπορούσαν να αποκαλύψουν «σε γενικές γραμμές» πόσα αιτήματα παρακολούθησης έλαβαν από κρατικές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι μία από τις εταιρείες θα μπορούσε να δημοσιοποιήσει ότι δέχθηκε «μεταξύ μηδέν και 999 αιτήσεων» για προσωπικά δεδομένα χρηστών.

Η εταιρεία του Twitter, όμως, έχει παραδοσιακά υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στο θέμα της υποκλοπής προσωπικών δεδομένων από κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας. Τη δικαστική πρωτοβουλία του Twitter επαίνεσε χθες η οργάνωση υπέρ των πολιτικών ελευθεριών ACLU, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι η εταιρεία πράττει άριστα «αμφισβητώντας το μπλεγμένο δίκτυο μυστικών και απαγορεύσεων».

Σε χθεσινές της δηλώσεις, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Εμιλι Πιρς, είπε: «Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση κατέθεσε ανάλογο αίτημα, σε αγωγή που είχαν καταθέσει άλλες μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Οι αντίδικοι στην περίπτωση αυτή πέτυχαν εξωδικαστικό συμβιβασμό, που επέτρεψε στις εταιρείες να προσφέρουν στους χρήστες τους μια γενική εικόνα των κρατικών αιτήσεων χωρίς την ίδια στιγμή να απειλούν την κρατική ασφάλεια».

Αίτημα ενημέρωσης

Η εταιρεία του Twitter αντέτεινε, πάντως, αποκαλύπτοντας ότι κατέθεσε αίτημα ενημέρωσης των χρηστών του στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες τον περασμένο Απρίλιο. «Το FBI αρνήθηκε το αίτημά μας. Προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε ένα αποδεκτό επίπεδο διαφάνειας, χωρίς όμως να το επιτύχουμε. Ζητούμε τώρα από την αμερικανική Δικαιοσύνη να δώσει λύση στην αδικία αυτή, με την άρση των αντισυνταγματικών απαγορεύσεων», ανέφερε η ιστοσελίδα του Twitter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή