2,4% αυξήθηκαν οι ευρυζωνικές συνδέσεις το πρώτο εξάμηνο

2,4% αυξήθηκαν οι ευρυζωνικές συνδέσεις το πρώτο εξάμηνο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα. Τα στοιχεία που έδωσε χθες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) δείχνουν αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων, τόσο στις σταθερές όσο και τις κινητές επικοινωνίες.

Σε ό,τι αφορά τις ευρυζωνικές συνδέσεις σταθερού σημείου, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της ΕΕΤΤ για την Πορεία της Ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα στο α΄ εξάμηνο του έτους, ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων τον Ιούνιο του 2016 ανήλθε σε 3,52 εκατομμύρια. Σημειώθηκε έτσι αύξηση κατά 5,7% σε ετήσια βάση και αύξηση 2,4% σε εξαμηνιαία βάση. Ετσι, η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στον πληθυσμό, στο τέλος του περασμένου Ιουνίου ανήλθε σε 32,43% και είναι αυξημένη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015 (30,3%).

Στη θετική αυτή πορεία συνέβαλε η διάδοση των ευρυζωνικών συνδέσεων τεχνολογίας VDSL που πλέον αντιστοιχούν στο 6,5% του συνόλου των ευρυζωνικών συνδέσεων. Πριν από ένα χρόνο οι συνδέσεις VDSL αντιστοιχούσαν στο 4,1% και τον Δεκέμβριο του 2013 στο 1,7%. Υπενθυμίζεται ότι οι συνδέσεις VDSL αναβαθμίζουν τις γνωστές συνδέσεις ADSL, προσφέροντας ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων 30 έως 50 Mbps.

O ΟΤΕ που έχει επενδύσει συστηματικά στην τεχνολογία VDSL, είναι ο βασικός κερδισμένος από την εξέλιξη αυτή. Πάνω από το 80% των συνδέσεων VDSL ελέγχονται από τον ίδιο, δίδοντάς του την ευκαιρία ν’ αυξήσει το μερίδιό του στην ευρυζωνική αγορά. Το μερίδιο τους τελευταίους 12 μήνες (Ιούλιος ’15 – Ιούνιος ’16) αυξήθηκε κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες και ανήλθε από 42,6% σε 44,4%. Αντίθετα υποχώρηση σημείωσε το μερίδιο των εναλλακτικών που ανήλθε σε 54,1% από 56,4% που ήταν τον Ιούνιο του 2015.

Σε ό,τι αφορά την κινητή τηλεφωνία, το σύνολο των ενεργών συνδρομητών που έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων στο Διαδίκτυο τον Ιούνιο του 2016 ανερχόταν σε 5,38 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 12,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Από τις συνδέσεις αυτές, περίπου 465.000 αφορούσαν σε κάρτες σύνδεσης φορητών Η/Υ (datacards). Ο αριθμός τους είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με ένα χρόνο πριν (-21%) και όλα δείχνουν ότι σύντομα οι datacards θα τεθούν εντελώς στο περιθώριο. Οι νέοι Η/Υ έρχονται με ενσωματωμένα τσιπς για επικοινωνία μέσω δικτύων κινητής επικοινωνίας 3ης (3G) και 4ης γενιάς (4G).

Τέλος, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν σχεδόν επαρκή κάλυψη στη χώρα. Το 99,9% του πληθυσμού καλύπτεται σε υπηρεσίες δεύτερης γενιάς (φωνή), το 99,3% σε υπηρεσίες 3G και το 83% σε υπηρεσίες 4G. Πάντως, η δικτυακή κίνηση ευρυζωνικής πρόσβασης 4ης γενιάς αντιστοιχεί μόλις στο 14,1% της συνολικής κίνησης στο Διαδίκτυο μέσω κινητού. Αυτό σημαίνει αφενός μεν ότι η κοινότητα χρηστών Internet μέσω κινητού στην Ελλάδα αξιοποιεί μάλλον ξεπερασμένες συσκευές κινητής τηλεφωνίας, αφετέρου δε ότι τα δίκτυα 4ης γενιάς πρέπει να εξαπλωθούν περαιτέρω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή