Χαμηλότερες πωλήσεις αναμένει η Αpple τις γιορτές

Χαμηλότερες πωλήσεις αναμένει η Αpple τις γιορτές

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό δημιουργούν οι τελευταίες ανακοινώσεις της Αpple, η οποία αναμένει χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες πωλήσεις κατά την περίοδο των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς (δηλαδή, το τέταρτο τρίμηνο του 2018). Παράλληλα, ο αμερικανικός κολοσσός δήλωσε πως θα παύσει πλέον να δίνει στοιχεία για τις πωλήσεις των πιο σημαντικών και δημοφιλών από τα προϊόντα του, όπως τα iPhone, τα iPad και οι υπολογιστές Μac. Ορισμένοι εκτιμούν ότι η εταιρεία οδηγείται σε ένα νέο μοντέλο επιχειρείν, όπου η έμφαση δίδεται στην παροχή υπηρεσιών (η Apple, άλλωστε, διαθέτει μια τεράστια πελατειακή βάση 2 δισεκατομμυρίων ενεργών χρηστών των συσκευών της, στην οποία απευθύνεται). Οι πιο δύσπιστοι αναλυτές και επενδυτές, που είναι και οι περισσότεροι, απλώς διακρίνουν την πρόθεση της Apple να αποκρύψει πόσο στάσιμη έχει καταστεί η αγορά έξυπνων τηλεφώνων.

Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων προκάλεσε κάμψη στην τιμή της μετοχής της Apple μετά το κλείσιμο της αγοράς την Πέμπτη. Στο κλείσιμο και ύστερα από πτώση 6%, η μετοχή είχε διαμορφωθεί στα 222,22 δολάρια, αποδίδοντας στην εταιρεία συνολική χρηματιστηριακή αξία στο 1,073 τρισ. δολάρια. Στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, η τιμή της μετοχής υποχώρησε 7%, το οποίο μεταφράζεται σε απώλεια σχεδόν 75 δισ. δολαρίων από τη χρηματιστηριακή αξία. Το τρίτο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου (και τέταρτο για το οικονομικό έτος 2017-2018 της Apple) οι πωλήσεις συνολικά αυξήθηκαν 20% στα 62,9 δισ. δολάρια, έναντι προβλέψεων για 61,4 δισ. δολάρια. Τα κέρδη ήταν 2,91 δολάρια ανά μετοχή έναντι 2,78 δολαρίων ανά μετοχή κατά τους αναλυτές. Το εν λόγω διάστημα πουλήθηκαν 46,9 εκατομμύρια iPhone, αποφέροντας έσοδα 37,2 δισ. δολαρίων. Οι πωλήσεις αυτές ήταν όσες και το ίδιο διάστημα του 2017. Ο όμιλος, ο οποίος ιδρύθηκε από τον αποβιώσαντα Στιβ Τζομπς και τώρα τον διοικεί ο διάδοχός του Τιμ Κουκ, προβλέπει πωλήσεις από 89 έως και 93 δισ. δολάρια την τριμηνία Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου (το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2018-2019 για την Apple).

Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg έχουν υπολογίσει ότι οι πωλήσεις θα φθάσουν περίπου στα 92,7 δισ. δολάρια. Κατά τον Τιμ Κουκ, οι πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις εν μέρει συνδέονται με την αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και στην εξασθένηση της ζήτησης για συσκευές της Apple στις αναδυόμενες αγορές, όπως είναι η Ινδία και η Βραζιλία. Ο δε γενικός οικονομικός διευθυντής Λούκα Μαέστρι ενημέρωσε αγορές και επενδυτές ότι από το νέο οικονομικό έτος δεν θα δημοσιοποιεί ο όμιλος λεπτομερή στοιχεία πωλήσεων. «Η αναφορά των πωλήσεων συσκευών σε περίοδο τριμηνίας δεν αποτυπώνει με ακρίβεια τις επιδόσεις της Apple», επισημαίνει ο κ. Μαέστρι.

Βέβαια, από την άλλη πλευρά, η εταιρεία ελάμβανε εύσημα ως η μόνη, μεταξύ των μεγάλων ομίλων υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, η οποία έδινε αναλυτικά στοιχεία για τις πωλήσεις των σημαντικότερων προϊόντων της. Το 2015, χρονιά με πωλήσεις-ρεκόρ ζήτησης για το iPhone, ήταν πολύ εύκολο για την Apple να ανακοινώσει αύξηση πωλήσεων 46%. Ομως, το φετινό τρίτο τρίμηνο συνολικά οι πωλήσεις έξυπνων κινητών στον κόσμο ελαττώθηκαν 8%, σύμφωνα με τη Strategy Analytics. «Η Apple επιθυμεί οι επενδυτές να εστιάζονται λιγότερο στις πωλήσεις iPhone και πιο πολύ στο σύνολο των δραστηριοτήτων της», παρατηρεί ο Tζιν Μάνστερ της Loup Ventures. «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος να ανακτήσει η Apple την εμπιστοσύνη του κοινού στο νέο μοντέλο της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή