ΗΠΑ: Νέες μάχες για τις αμβλώσεις

ΗΠΑ: Νέες μάχες για τις αμβλώσεις

Κινητοποίηση των δύο στρατοπέδων, με την αντιπαράθεση να μεταφέρεται σε τοπικά δικαστήρια και κοινοβούλια των πολιτειών

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα δικαστήρια των πολιτειών και στα τοπικά κοινοβούλια μεταφέρεται η διευρυνόμενη μάχη που άρχισε με την ανατροπή της απόφασης Row v. Wade για τις αμβλώσεις από το ανώτατο δικαστήριο, με την Καλιφόρνια, μεταξύ άλλων, να σχεδιάζει την κατοχύρωση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών στο σύνταγμα της πολιτείας. Στη Φλόριντα, δικαστής αναμενόταν να εξετάσει χθες το βράδυ αίτηση αναστολής της απαγόρευσης των αμβλώσεων στην πολιτεία, με τους ενάγοντες να υποστηρίζουν ότι ο νόμος παραβιάζει προηγούμενη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της πολιτείας, που περιελάμβανε το δικαίωμα στην άμβλωση. Στην Καλιφόρνια, τα μέλη της τοπικής βουλής ετοιμάζονταν να καταθέσουν αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος προκειμένου τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών να προστατεύονται διά νόμου.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου έχει πυροδοτήσει φρενήρη δραστηριότητα και στις δύο πλευρές της μάχης της άμβλωσης, με τη συντηρητική πτέρυγα να δεσμεύεται ότι θα προωθήσει καθολική απαγόρευση της άμβλωσης σε κάθε πολιτεία και τις φεμινιστικές οργανώσεις να σκοπεύουν να οξύνουν την πολιτική πίεση στους Δημοκρατικούς και τον πρόεδρο Μπάιντεν για την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση.

ΗΠΑ: Νέες μάχες για τις αμβλώσεις-1

Η συντηρητική Επιτροπή Δικαιώματος στη Ζωή προσφέρει πρότυπο νομοσχέδιο για την απαγόρευση της άμβλωσης από τις πολιτείες, ενισχύοντας παράλληλα την εκστρατεία της για συνταγματική τροποποίηση με στόχο απαγόρευση εθνικής εμβέλειας.

Η συντηρητική πτέρυγα δεσμεύεται ότι θα προωθήσει καθολική απαγόρευση σε κάθε πολιτεία, με τις φεμινιστικές οργανώσεις να οξύνουν την πολιτική πίεση στους Δημοκρατικούς.

Η επιτροπή και άλλες παραπλήσιες οργανώσεις, έχουν απειλήσει εισαγγελείς –οι οποίοι δεν σκοπεύουν να εφαρμόσουν την απαγόρευση– για να εκπονήσουν ακόμη και νομοθετικές προτάσεις απαγόρευσης μετακινήσεων γυναικών σε άλλες πολιτείες προκειμένου να υποβληθούν σε διακοπή κύησης ή να εξασφαλίσουν χάπια άμβλωσης.

Οι υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση μοιάζει να απολαμβάνουν σημαντικής αποδοχής. Σε σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου, 60% των Αμερικανών διαφωνούν με την πρωτοβουλία, ενώ 58% δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν την επιβολή ομοσπονδιακής νομοθεσίας νομιμοποίησης των εκτρώσεων σε όλη τη χώρα. Οι αντίπαλοι της διακοπής κύησης, όμως, νιώθουν αυτή τη στιγμή ότι κατήγαγαν τη σημαντικότερη πολιτική νίκη τους σε μια αντιπαράθεση 50 ετών. Η Κρίσταν Χόκινγκς, πρόεδρος οργάνωσης κατά της άμβλωσης, λέει ότι είναι αναγκαίο οι έγκυες γυναίκες να μην έχουν πρόσβαση σε χάπια άμβλωσης, ενώ προωθεί νομοσχέδιο –στα πρότυπα του Τέξας– που απαγορεύει τη διακοπή κύησης μετά την έκτη εβδομάδα και επιτρέπει σε πολίτες να καταθέτουν αγωγές εναντίον όσων προσφέρουν «υπηρεσίες άμβλωσης» σε γειτονικές πολιτείες. «Αποστολή μας είναι να καταστήσουμε κάθε πράξη άμβλωσης αδιανόητη και αδύνατη στη χώρα μας», λέει η κ. Χόκινς.

Διαδηλώσεις

Την οργή τους για την απόφαση του ανώτατου δικαστικού οργάνου εξέφρασαν την Κυριακή οι συμμετέχοντες σε πορείες και εκδηλώσεις με αφορμή την ημέρα Υπερηφάνειας Ομοφυλοφίλων. Στο Μανχάταν, ομάδα ομοφυλόφιλων ανδρών φώναζε συνθήματα υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση. Σε εκδήλωση του Pride στο Σαν Φρανσίσκο την Κυριακή, ο δημοτικός σύμβουλος Ραφαέλ Μάντελμαν κάλεσε τους συμμετέχοντες να διασκεδάσουν το βράδυ αυτό, «γιατί από αύριο έχουμε πολλή δουλειά». Για πολλούς συντηρητικούς, η Κυριακή ήταν ημέρα γιορτής. «Ευχαριστώ τον Θεό για την αφαίρεση μιας εκ των μεγαλύτερων τραγωδιών της γενιάς μας», είπε ο αιδεσιμότατος Τζόναθαν Σπένσερ στο Οστιν του Τέξας, για να προσθέσει ότι περισσότερα από 63 εκατομμύρια «παιδιά» έχουν θανατωθεί εξαιτίας της απόφασης Row. «Αυτό δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου. Η άμβλωση συνεχίζει να υπάρχει», είπε ο Σπένσερ. Σε εκκλησία του Μέμφις στο Τενεσί, ο τοπικός πάστορας διοργάνωσε την Κυριακή τελετή ευλογίας νηπίων, προτού ζητήσει από τις –στην πλειονότητά τους Αφροαμερικανές– μητέρες στο εκκλησίασμα να σηκωθούν για να δεχθούν το χειροκρότημα της αίθουσας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή