Συνταγματική νάρκη η απόφαση για τις αμβλώσεις

Συνταγματική νάρκη η απόφαση για τις αμβλώσεις

Σε νομικό ναρκοπέδιο έχουν βρεθεί οι ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου να καταργήσει τη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση. «Το ζήτημα αφορά την ελευθερία της έκφρασης

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νομικό ναρκοπέδιο έχουν βρεθεί οι ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου να καταργήσει τη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση. «Το ζήτημα αφορά την ελευθερία της έκφρασης. Θα έχει κάποιος το δικαίωμα να μιλάει για την άμβλωση, όταν η πραγματοποίησή της είναι παράνομη;» αναρωτιέται ο επικεφαλής νομικού ινστιτούτου προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης, Ουίλ Κρίλι. «Η έκφραση αυτή μπορεί τώρα να ποινικοποιηθεί, εφόσον το συνταγματικό δικαίωμα στην έκτρωση έχει πια καταργηθεί», συνεχίζει ο Κρίλι.

Μεγάλη οργάνωση – λόμπι κατά της άμβλωσης εξέδωσε πρόσφατα πρότυπο νομοσχεδίου για πολιτείες που επιθυμούν να ποινικοποιήσουν την άμβλωση και την παροχή «τηλεφωνικών, διαδικτυακών ή άλλων πληροφοριών» για τη διακοπή κύησης. Νομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η απαγόρευση διασποράς πληροφοριών δεν έχει νομικό έρεισμα, καθώς η άμβλωση παραμένει νόμιμη στις περισσότερες αμερικανικές πολιτείες. Η παροχή πληροφοριών για τη διαδικασία δεν μπορεί, λοιπόν, να καταστεί παράνομη.

Η απαγόρευση διασποράς πληρο- φοριών δεν έχει νομικό έρεισμα, καθώς η άμβλωση παραμένει νόμιμη στις περισσότερες πολιτείες.

«Ας πούμε ότι δημοσιεύετε διαφήμιση σε εφημερίδα του Τέξας, στην οποία καλείτε όσες Τεξανές επιθυμούν να διακόψουν την κύησή τους να ταξιδέψουν στη γειτονική πολιτεία του Νιου Μέξικο. Το Τέξας μπορεί να απαγορεύσει τη δημοσίευση;» αναρωτιέται ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Γιουτζίν Βολόχ.

Η περίπτωση του Λας Βέγκας προσφέρει χρήσιμο παράδειγμα. Τα καζίνο της πόλης διαφημίζονται σε πολιτείες των ΗΠΑ όπου τα τυχερά παιχνίδια είναι παράνομα. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει, όμως, επιβάλει περιορισμούς στην πρακτική αυτή. Απόφαση του 1993 επέτρεψε σε ομοσπονδιακό νόμο να απαγορεύσει τη διαφήμιση λαχείων σε «στεγνές» από τυχερά παιχνίδια πολιτείες.

Η καθηγήτρια Νομικής Λιν Γκρίνκι, του Πανεπιστημίου Σιρακιούς της Νέας Υόρκης, λέει ότι η κατοχύρωση της ελευθερίας της έκφρασης από το σύνταγμα θα πρέπει να επεκταθεί σε όσους προσφέρουν συμβουλές σε εγκύους, προκειμένου να προχωρήσουν σε έκτρωση, όπου αυτό είναι νόμιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή