Βρετανία: Κούρσα για δύο στη σκιά του Μπόρις και του Brexit

Βρετανία: Κούρσα για δύο στη σκιά του Μπόρις και του Brexit

Ο Ρίσι Σούνακ και η Λιζ Τρας διεκδικούν την αρχηγία των Συντηρητικών

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία μπήκε, το βράδυ της Πέμπτης, η διαδικασία επιλογής του επόμενου ηγέτη του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος. Ο τελευταίος γύρος των προκριματικών εκλογών ανέδειξε σε μεγάλους μονομάχους τον τέως υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας. Ενας από τους δύο (το ποιος θα γίνει γνωστό την 5η Σεπτεμβρίου) θα διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον, η ηγεσία του οποίου έληξε άδοξα, μέσα σε τσουνάμι σκανδάλων, τη στιγμή που η κυβέρνησή του τελούσε υπό διάλυση.

Οι δύο μονομάχοι έφτασαν στο κατώφλι της ηγεσίας των Τόρις μετά πέντε προκριματικές ψηφοφορίες μεταξύ των βουλευτών, κατά τις οποίες αποκλείστηκαν οι εννέα από τους έντεκα αρχικούς υποψηφίους. Για την επιλογή του νικητή τον λόγο έχουν τα μέλη του κόμματος.

Η παραίτηση του Ρίσι Σούνακ από την κυβέρνηση ήταν η αρχή που κατέληξε στην παραίτηση του Τζόνσον. Ωστόσο, ούτε ο τέως υπουργός Οικονομικών ούτε η υπουργός Εξωτερικών απέχουν ιδιαίτερα από τις πολιτικές επιλογές του. Aναμφίβολα, οι δύο υποψήφιοι θα μπουν στο μικροσκόπιο των εκλεκτόρων, που μέχρι πρόσφατα ενθουσιάζονταν από το χαλαρό και άνετο ύφος του Τζόνσον, αλλά απογοητεύτηκαν από τα διαδοχικά σκάνδαλα της κυβέρνησής του.

Ο αγώνας της διαδοχής στο τιμόνι των Τόρις αποκάλυψε την πολυσυλλεκτικότητα, αλλά και τις βαθιές διαιρέσεις στο κόμμα. Ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ, με καταγωγή από τη νότια Ασία, υπήρξε πρώην επενδυτικός τραπεζίτης και εφόσον εκλεγεί θα γίνει ο πρώτος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ που δεν είναι λευκός. Υπερψήφισε το Brexit στο δημοψήφισμα του 2016. Η 46χρονη Λιζ Τρας παλιότερα εργαζόταν στη Shell και ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία με το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., αλλά στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ένθερμη οπαδό του Brexit. H στάση των δύο υποψηφίων όσον αφορά το Brexit θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή των εκλεκτόρων, καθώς πρόκειται για ζήτημα που ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να διχάζει τους Συντηρητικούς. Είναι βέβαιο ότι και οι δύο θα θελήσουν να γυρίσουν σελίδα και να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στο μέλλον, κάτι που είναι αβέβαιο κατά πόσον θα πετύχουν.

Το πόσο θα καταφέρουν ο Ρίσι Σούνακ και η Λιζ Τρας να απεγκλωβιστούν από τη βαριά σκιά του Μπόρις Τζόνσον είναι ο καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας τους τις επόμενες εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας. Αυτό θα είναι πιο δύσκολο για τη Λίζ Τρας, η οποία παρέμεινε στην κυβέρνησή του όταν συνάδελφοί της, μεταξύ των οποίων και ο Ρίσι Σούνακ, παραιτήθηκαν.

Ο αγώνας της διαδοχής στο τιμόνι των Τόρις αποκάλυψε την πολυσυλλεκτικότητα, αλλά και τις βαθιές διαιρέσεις στο κόμμα.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών θα αυτοπροβληθεί ως ο υπεύθυνος διαχειριστής της βρετανικής οικονομίας, σε μια περίοδο αφόρητων πιέσεων, με τον πληθωρισμό να καλπάζει και την απειλή της ύφεσης να μαυρίζει τον ορίζοντα. Η νίκη του, άλλωστε, στις προκριματικές εκλογές σηματοδοτεί την πολιτική του αναγέννηση αφού η σταδιοδρομία του έμοιαζε τελειωμένη την άνοιξη, μετά την αποκάλυψη ότι η σύζυγός του Ακσάτα Μούρτι, κόρη Ινδού δισεκατομμυριούχου, δεν κατέβαλε φόρους για τα εισοδήματά της στη Βρετανία.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Σούνακ χειρίστηκε με μεγάλη επιδεξιότητα την προεκλογική εκστρατεία, αρνούμενος να παρασυρθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με την πολιτική του και δίνοντας ελάχιστες ευκαιρίες στους δημοσιογράφους να τον αποκρυπτογραφήσουν. Η Τρας, από την άλλη, παρότι αρχικά ήταν σε δυσμενή θέση, απέκτησε δυναμική. Η υπουργός Εξωτερικών είναι βέβαιο ότι θα θεωρηθεί ως «το πρόσωπο των υπερμάχων του Brexit», ο άνθρωπος που θα απαιτήσει πιο επιθετικές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι επικριτές της, όμως, ισχυρίζονται ότι συστηματικά υπονόμευσε τις συνομιλίες με την Ε.Ε., προκειμένου να ικανοποιήσει την πτέρυγα των πιο σκληροπυρηνικών υπερμάχων του Brexit στο Συντηρητικό Κόμμα, και σήμερα ενδέχεται να πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο.

Βρετανία: Κούρσα για δύο στη σκιά του Μπόρις και του Brexit-1
Η 46χρονη Λιζ Τρας, υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, παλαιότερα εργαζόταν στη Shell και ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία με το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών. Φωτ. EPA / TOLGA AKMEN

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η Λιζ Τρας αναμφίβολα θα προβάλει τον ρόλο της ως υπουργού Εξωτερικών την περίοδο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Είναι, ωστόσο, η μοναδική υποψήφια που είναι πρόθυμη να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στη διάσκεψη του G20 τον Νοέμβριο, προκειμένου να του μιλήσει με σκληρή γλώσσα για την επίθεση στην Ουκρανία. Oπως, άλλωστε, η ίδια δήλωσε είναι «πολύ σημαντικό η φωνή του ελεύθερου κόσμου να αντηχεί στα αυτιά του Βλαντιμίρ Πούτιν», ενώ τόνισε ότι δεν φοβόταν ούτε μία πραγματική αντιπαράθεση με τον Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρίσι Σουνάκ δεν αποκλείεται τελικά να πληρώσει την εμπλοκή του στην εξώθηση του Μπόρις Τζόνσον σε παραίτηση. Ο τεράστιος προσωπικός του πλούτος δεν τον καθιστά ιδιαίτερα συμπαθή στους εκλογείς. Ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει συμπαθής σε πολλά μέλη του κόμματος και ίσως διστάσουν να επιλέξουν ένα πρώην σύμμαχό του που τον πρόδωσε προκειμένου να αναρριχηθεί ο ίδιος στην εξουσία.

Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος, Κόνορ Μακ Τζιν, πάντως, υπογράμμισε, μετά την ανάδειξη των Σούνακ και Τρας ως τελικών υποψηφίων για την ηγεσία των Συντηρητικών, ότι αμφότεροι «έχουν αφήσει τα δακτυλικά τους αποτυπώματα στη θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Βρετανία».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή