Twitter: Σε ανοδική τροχιά η ρητορική του μίσους – Τι λένε οι ερευνητές

Twitter: Σε ανοδική τροχιά η ρητορική του μίσους – Τι λένε οι ερευνητές

To προβληματικό περιεχόμενο και οι πρώην αποκλεισμένοι λογαριασμοί έχουν αυξηθεί απότομα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ανέλαβε ο Έλον Μασκ

5' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτού ο Έλον Μασκ αγοράσει το Twitter, οι ύβρεις κατά των Μαύρων Αμερικανών εμφανίζονταν στην εν λόγω πλατφόρμα κατά μέσο όρο 1.282 φορές την ημέρα. Αφού ο δισεκατομμυριούχος έγινε ιδιοκτήτης του Twitter, ανέβηκαν σε 3.876 φορές την ημέρα.

Οι ύβρεις κατά των ομοφυλόφιλων ανδρών εμφανίζονταν στο Twitter 2.506 φορές την ημέρα κατά μέσο όρο πριν αναλάβει ο κ. Μασκ. Στη συνέχεια, η χρήση τους αυξήθηκε σε 3.964 φορές την ημέρα.

Και οι αντισημιτικές αναρτήσεις που αναφέρονται σε Εβραίους ή τον Ιουδαϊσμό αυξήθηκαν κατά  61%, δύο εβδομάδες μετά την αγορά της πλατφόρμας από τον κ. Μασκ.

Αυτά τα ευρήματα, από ομάδες που μελετούν διαδικτυακές πλατφόρμες, παρέχουν την πιο ολοκληρωμένη εικόνα -μέχρι σήμερα- για το πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα στο περιεχόμενο του Twitter από τότε που ο Μασκ ολοκλήρωσε την αγορά της εταιρείας έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα τέλη Οκτωβρίου. Μολονότι τα νούμερα μοιάζουν σχετικά μικρά, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η αύξηση είναι μεγάλη.

Η αλλαγή στην ποιότητα του λόγου είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου σε μια σειρά αλλαγών στην πλατφόρμα υπό τον κ. Μασκ.

Λογαριασμοί που το Twitter συνήθιζε να διαγράφει με μεγάλη συχνότητα -όπως αυτοί που προσδιορίζονται ως μέρος του Ισλαμικού Κράτους– έχουν επανέλθει. Λογαριασμοί που σχετίζονται με το QAnon, μια τεράστια ακροδεξιά θεωρία συνωμοσίας, έχουν πληρώσει και έχουν λάβει το σχετικό μπλε σήμα πιστοποίησης, λαμβάνοντας έτσι τρόπον τινά νομιμοποίηση.

Αυτές οι αλλαγές είναι ανησυχητικές, εκτιμούν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι δεν είχαν δει ποτέ στο παρελθόν μία τόσο απότομη αύξηση -και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα- στη ρητορική μίσους, στο προβληματικό περιεχόμενο και στην επαναφορά πρώην απαγορευμένων λογαριασμών.

Twitter: Σε ανοδική τροχιά η ρητορική του μίσους – Τι λένε οι ερευνητές-1

Και δη μία τόσο σημαντική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter.

«Ο Έλον Μασκ έστειλε σήμα σε κάθε είδους ρατσιστή, μισογυνιστή και ομοφοβικό ότι το πεδίο δράσης τους στο Twitter είναι ανοιχτό», δήλωσε ο Ιμράν Αχμέντ, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους και πρόσθεσε: «Αντέδρασαν με ανάλογο τρόπο».

Ο κ. Μασκ, ο οποίος δεν απάντησε σε αίτημα των ΝΥΤ για σχολιασμό, έχει εκφράσει στεντορείως την πίστη του στην «απόλυτη ελευθερία του λόγου», προκρίνοντας τις απεριόριστες συζητήσεις στο διαδίκτυο.

Κινήθηκε με ταχύτητα όσον αφορά στην αναθεώρηση κανόνων του Twitter, επιτρέποντας για παράδειγμα στον πρώην Πρόεδρο Τραμπ -του οποίου είχε μπλοκαριστεί ο λογαριασμός λόγω των tweets που υποκινούσαν βία- να επιστρέψει.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μασκ πρότεινε μια ευρεία αμνηστία σε λογαριασμούς που η προηγούμενη διοίκηση του Twitter είχε αναστείλει.

Και έβαλε τέρμα στην πολιτική που μεριμνούσε κατά της παραπληροφόρησης για τον Covid.

Ο κ. Μασκ δεν δέχεται τους ισχυρισμούς ότι η ρητορική μίσους έχει αυξηθεί στο Twitter. Τον περασμένο μήνα, δημοσίευσε ένα γράφημα που έδειχνε –όπως υποστήριξε- πτωτική τάση στη ρητορική μίσους. Σημείωνε μάλιστα ότι μειώθηκε κατά ένα τρίτο από τότε που ανέλαβε. Δεν παρείχε, βεβαίως, αριθμούς ή λεπτομέρειες για το πώς μετρούσε τη ρητορική μίσους. 

Την Πέμπτη, ο κ. Μασκ είπε ότι ο λογαριασμός του ράπερ και σχεδιαστή μόδας Κάνιε Γουέστ, ο οποίος είχε μπλοκαριστεί λόγω ενός αντισημιτικού tweet, θα ανασταλεί επ’ αόριστον αφού ανέβασε στο Twitter μια εικόνα μιας σβάστικας μέσα στο Αστέρι του Δαβίδ

Οι αλλαγές στο περιεχόμενο του Twitter δεν έχουν μόνο κοινωνικές επιπτώσεις, επηρεάζουν και τα αποτελέσματα της εταιρείας.

Οι διαφημιστές, οι οποίοι παρέχουν περίπου το 90% των εσόδων του Twitter, έχουν μειώσει τις δαπάνες τους στην πλατφόρμα καθώς περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί υπό την καθοδήγηση του Μασκ.

Κάποιοι εξέφρασαν ανησυχία, ότι η ποιότητα των συζητήσεων στην πλατφόρμα θα φθίνει.

Την Τετάρτη, το Twitter προσπάθησε να καθησυχάσει τους διαφημιστές σχετικά με τη δέσμευσή του για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. «Η ασφάλεια των brands είναι δυνατή μόνο όταν η ανθρώπινη ασφάλεια είναι η κορυφαία προτεραιότητα», έγραψε η πλατφόρμα, για να υπογραμμίσει: «Όλα αυτά παραμένουν σε ισχύ σήμερα». 

Η έκκληση προς τους διαφημιστές συνέπεσε με μια συνάντηση μεταξύ του κ. Μασκ με τον Τιερί Μπρετόν, επιτρόπου της Κομισιόν για την ψηφιακή πολιτική.

Ο κ. Μπρετόν ζήτησε από τον κ. Μασκ να συμμορφωθεί με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, έναν ευρωπαϊκό νόμο που απαιτεί από τις κοινωνικές πλατφόρμες να μειώσουν τις ζημιές και τα πλήγματα online, διαφορετικά θα τους επιβληθούν πρόστιμα και κυρώσεις.

Ο κ. Μπρετόν σχεδιάζει να επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο στις αρχές του επόμενου έτους για να πραγματοποιήσει ένα «stress test» της ικανότητάς της πλατφόρμας να μετριάζει το περιεχόμενο και να καταπολεμά την παραπληροφόρηση.

Ερευνητές ανέφεραν ότι στο Twitter, η αύξηση της ρητορικής μίσους, των αντισημιτικών αναρτήσεων, καθώς κι άλλων προβληματικών καταστάσεων στο περιεχόμενο είχε ξεκινήσει πριν ο κ. Μασκ χαλαρώσει τους κανόνες. Αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να οξυνθεί περαιτέρω το πρόβλημα.

Εάν αυτό συμβεί, δεν είναι σαφές εάν ο κ. Μασκ θα έχει τρόπους αντιμετώπισης των συγκεκριμένων προβλημάτων ή, ακόμη και αν το καταφέρει, αν το Twitter θα διαθέτει το προσωπικό που θα υλοποιήσει το μέτρο.

Twitter: Σε ανοδική τροχιά η ρητορική του μίσους – Τι λένε οι ερευνητές-2

Ο κ. Μασκ, τον περασμένο μήνα, απέλυσε ή αποδέχθηκε τις παραιτήσεις περίπου του 50% του προσωπικού της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν ως αντικείμενο εργασίας την απομάκρυνση αναρτήσεων με προβληματικό περιεχόμενο. Ο Γιόελ Ροθ, επικεφαλής του τμήματος εμπιστοσύνης ασφαλείας του Twitter, ήταν μεταξύ εκείνων που παραιτήθηκαν.

Η αντιπρόεδρος της Anti-Defamation League, Γαέλ Άινσενστατ, δήλωσε ότι «συμβουλεύσαμε τον Μασκ ότι το Twitter δεν πρέπει απλώς να διατηρήσει τις πολιτικές που είχε εδώ και χρόνια, αλλά να αφιερώσει πόρους σε αυτές».

Μετά από συνάντηση που είχε με τον Μασκ, είπε ότι ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του Twitter δεν έδειξε να ενδιαφέρεται για τις συμβουλές των ομάδων πολιτικών δικαιωμάτων καθώς και άλλων οργανώσεων.

«Οι μέχρι σήμερα ενέργειές του δείχνουν ότι δεν έχει δεσμευτεί σε μια διαφανή διαδικασία που θα ενσωματώνει τις βέλτιστες πρακτικές που έχουμε μάθει από ομάδες της κοινωνίας των πολιτών», είπε η κ. Άινσενστατ και πρόσθεσε: «Αντίθετα, ενθάρρυνε τους ρατσιστές, τους ομοφοβικούς και τους αντισημίτες».

Η έλλειψη δράσης επεκτείνεται σε νέους λογαριασμούς που συνδέονται με τρομοκρατικές ομάδες και άλλους που προηγουμένως απαγόρευε το Twitter. Τις πρώτες 12 ημέρες, αφότου ο κ. Μασκ ανέλαβε τον έλεγχο, ανέβηκαν 450 καινούργιοι λογαριασμοί που σχετίζονται με το ISIS, αυξημένοι κατά 69% σε σχέση με τις προηγούμενες 12 ημέρες, σύμφωνα με το Institute for Strategic Dialogue.

Άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανησυχούν επίσης όλο και περισσότερο για τον τρόπο με τον οποίο εποπτεύεται το περιεχόμενο στο Twitter.

Όταν η Meta, (Facebook και Instagram), βρήκε λογαριασμούς που σχετίζονται με καμπάνιες επιρροής από τη Ρωσία και την Κίνα στις πλατφόρμες της τον περασμένο μήνα, προσπάθησε να ειδοποιήσει το Twitter, αποκάλυψαν δύο μέλη της ομάδας ασφαλείας του Meta.

Οι δύο εταιρείες επικοινωνούσαν συχνά για αυτά τα ζητήματα, καθώς οι ξένες καμπάνιες επιρροής συνήθως συνέδεαν ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook με το Twitter.

Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση ήταν διαφορετική. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους ομολόγους τους στο Twitter έμειναν αναπάντητα, είπαν οι υπάλληλοι της Meta, εκτιμώντας ότι αυτοί οι εργαζόμενοι -στους οποίους είχαν απευθυνθεί- ενδέχεται να είχαν απολυθεί.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT