Γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργίες σε μεγαλύτερες ηλικίες;

Γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργίες σε μεγαλύτερες ηλικίες;

«Τα αίτια των αλλεργιών είναι πολύπλοκα», σημειώνουν επιστήμονες στις ΗΠΑ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λου Μοράλες, 32 ετών, μεγάλωσε τρώγοντας μεξικάνικα πιάτα θαλασσινών. Όμως, σε ηλικία 25 ετών, τρώγοντας ρολά με γαρίδες υπέστη αναφυλακτικό σοκ, με τη διάγνωση να αναφέρει: αλλεργία στα οστρακοειδή.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναπτύσσουν αλλεργίες ως ενήλικες. Ωστόσο δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο», δήλωσε ο Δρ Shradha Agarwal, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. «Το γιατί όμως οι αλλεργίες εξαφανίζονται ή αυξάνονται κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, παραμένει ακατανόητο στους επιστήμονες. Είναι μυστήριο», δήλωσε ο Δρ Agarwal.

Τι γνωρίζουν οι ειδικοί

«Οι αλλεργίες έχουν πολλές διαφορετικές μορφές και αναπτύσσονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει λανθασμένα ένα αβλαβές αλλεργιογόνο, όπως η γύρη ή το τρίχωμα των ζώων, ως απειλή», δήλωσε ο Δρ Αγκαρβάλ.

Στη συνέχεια αντιδρά κάθε φορά που συναντάται με αυτό το αλλεργιογόνο, με συμπτώματα που μπορεί να ποικίλλουν από βήχα, φτέρνισμα και φαγούρα έως πιο σοβαρές αντιδράσεις όπως κνίδωση, εμετός, δυσκολία στην αναπνοή και απώλεια συνείδησης.

Περίπου το 26% των ενηλίκων και το 19% των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν εποχική αλλεργία και περίπου το 6% των ενηλίκων και των παιδιών εκδηλώνουν τροφική αλλεργία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Τα αίτια των αλλεργιών είναι πολύπλοκα», δήλωσε η Δρ Κορίν Κιτ, καθηγήτρια παιδιατρικής ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. «Οι ειδικοί πιστεύουν ότι, διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα – όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, οι παροδικές ή χρόνιες ασθένειες ή οι μεταμοσχεύσεις οργάνων – μπορούν να αλλάξουν τις αλλεργικές αντιδράσεις σε καταστάσεις που προηγουμένως δεν είχε παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα», δήλωσε η Δρ Κιτ.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πόσο σύνηθες είναι να αναπτύσσονται διάφορα είδη αλλεργιών στην ενήλικη ζωή, δήλωσε η Δρ. Ρούτσι Γκούπτα, καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

Σε έρευνα όπου συμμετείχαν πάνω από 40.000 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες και δημοσιεύθηκε το 2018, για παράδειγμα, η Δρ. Γκούπτα και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι περίπου το 45% όσων είχαν τροφικές αλλεργίες ανέπτυξαν τουλάχιστον μία νέα τροφική αλλεργία στην ενήλικη ζωή. Από αυτούς, το ένα τέταρτο δεν είχε εμφανίσει ποτέ τροφικές αλλεργίες κατά την παιδική ηλικία.

«Ένα σημαντικό ερώτημα για τους ερευνητές είναι γιατί οι ενήλικες μπορεί να αναπτύξουν αλλεργία σε ένα τρόφιμο που έχουν φάει στο παρελθόν» τόνισε η Δρ. Γκούπτα.

Τι γίνεται με τις αλλεργίες που εξαφανίζονται;

«Μια αλλεργία μπορεί να εξαφανιστεί», δήλωσε ο Δρ. Τιρουμαλασέτι, «ιδίως κατά τη μέση ηλικία ή αργότερα. Οι ανοσολογικές μας αντιδράσεις γίνονται λιγότερο δυναμικές καθώς μεγαλώνουμε». «Οι περισσότερες αλλεργίες στην πενικιλλίνη εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου και οι εποχικές τείνουν να μειώνονται», πρόσθεσε.

Παρότι δεν είναι συνηθισμένο να ξεπεράσει κανείς ορισμένες τροφικές αλλεργίες, όπως αυτές στους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια και τα οστρακοειδή, εκτιμάται ότι το 50% έως 80% των παιδιών με αλλεργία στο γάλα ή το αυγό τις ξεπερνούν μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Η Μόλι Θίσιν, 30 ετών, η οποία μεγάλωσε κοντά στο Νάσβιλ, δήλωσε ότι είχε αλλεργία στη γύρη όλο το χρόνο ως παιδί και έπρεπε να λαμβανει τακτικά αντιισταμινικά για να ανακουφίζεται από τα συμπτώματά της. Όλα αυτά άλλαξαν όταν μετακόμισε στο Ντάλας στα 23 της.

«Σταμάτησα να παίρνω φάρμακα για τις αλλεργίες για πρώτη φορά στη ζωή μου και ήμουν εντελώς καλά», δήλωσε. Λίγα χρόνια αργότερα, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου ζει σήμερα, και οι αλλεργίες επέστρεψαν. Αποδείχθηκε ότι είναι αλλεργική στα περισσότερα δέντρα και φυτά στα βορειοανατολικά, καθώς και στις γάτες, τους σκύλους, τη μούχλα και τις κατσαρίδες.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή