Η νέα ελληνική δημιουργία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Αυτό που παράγεται σε μια χώρα, είναι αυτό που την καθορίζει. Στην Ελλάδα έχει πλήρως υποτιμηθεί η συμβολή της παιδείας και της πάσης φύσεως πρωτογενούς δημιουργίας στο συνολικό εθνικό αποτύπωμα, στο απόθεμα που καθημερινά παράγει μια κοινωνία. Από αυτό, όμως, θα κριθεί στο μέλλον η στάθμη του πολιτισμού της. Αν και ο δημόσιος διάλογος εξαιρεί την τέχνη, την καλλιέργεια του πνεύματος, την ευρυμάθεια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παράγεται υψηλής στάθμης πολιτιστική δημιουργία στην Ελλάδα του σήμερα.

Προχθές παρακολούθησα τη σύγχρονη όπερα «Η κερένια κούκλα» στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής. Είναι η μεταγραφή του κλασικού μυθιστορήματος του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου με λιμπρέτο Γιάννη Σβώλου, μουσική Τάσου Ρωσόπουλου, σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα. Η φινέτσα και το βάθος αυτής της παραγωγής είχε απρόσμενη πληρότητα, είχε ώσμωση επί της ουσίας με την καλλιτεχνική πράξη. Η Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής έχει καθιερωθεί ως πλατφόρμα νέας δημιουργίας.

Πριν από είκοσι ημέρες είδα στο Μέγαρο Μουσικής τους «Στοιχειωμένους» του Δημήτρη Μαραμή, ένα σπονδυλωτό μιούζικαλ, μουσικό δράμα ή μοντέρνα όπερα, δεν έχει σημασία πώς θα το αποκαλέσει κανείς… Αυτό που έχει σημασία είναι η απογείωση της μουσικής πράξης με όρους βαθιάς συνέπειας και προσήλωσης.

Αν η «Κερένια κούκλα» επανεξετάζει το αθηναϊκό μυθιστόρημα των αρχών του 20ού αιώνα, οι «Στοιχειωμένοι» προχωρούν την έρευνα πάνω στη δημώδη παράδοση. Και τα δύο αυτά μουσικά έργα, φρέσκα, νεότατα, μέσα από αυτό που μπορεί να γεννήσει η Ελλάδα σήμερα, προκαλούν σκέψη, προεκτείνουν το βίωμα και μας φέρνουν ενώπιον μιας πλειάδας υψηλής στάθμης συντελεστών. Ενιωσα κοινωνός της δύναμης πολύ ισχυρών καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων, που σε άλλες κοινωνίες θα είχαν μεγαλύτερη βοήθεια και αναγνώριση. Αλλά, έστω, υπάρχει ένα κοινό που ακολουθεί και καταλαβαίνει. Και αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτό συμβαίνει και εξελίσσεται δυναμωμένο από τη δημόσια αναγνώριση. Τα παραδείγματα που ανέφερα είναι ενδεικτικά. Το ταλέντο στην Ελλάδα ξεχειλίζει.

Είναι κρίμα που η καθημερινότητα και ο δημόσιος διάλογος σφραγίζονται από οχετούς ευτέλειας, όταν υπάρχουν τόσοι δημιουργοί που αγωνιούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT