Σκανδαλολογίας συνέχεια στις ΗΠΑ

Σκανδαλολογίας συνέχεια στις ΗΠΑ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μεγάλο βάρος έφυγε από την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, καθώς η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ κατέληξε στο ότι δεν υπήρξε συνωμοσία ή συνεργασία των μελών της προεκλογικής εκστρατείας του με τη ρωσική κυβέρνηση και στην ανάμειξή της στις αμερικανικές εκλογές του 2016 – η οποία ήταν πραγματική, σύμφωνα με το πόρισμα. Οι σκιές που αλλοιώνουν την αμερικανική πολιτική σκηνή, ωστόσο, παραμένουν. Η διαμάχη συνεχίζεται έντονη, καθώς οι μεν αντίπαλοι του προέδρου Τραμπ αναζητούν περισσότερα στοιχεία, ο δε πρόεδρος προχωρεί στην αντεπίθεση, στοχεύοντας στους κατηγόρους του.

Οι Δημοκρατικοί ζητούν να δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρο το πόρισμα Μιούλερ. Θέλουν να δουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται σε αυτό και να κρίνουν οι ίδιοι, και όχι ο διορισμένος από τον Τραμπ υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, αν υπάρχει έδαφος για καθαίρεση του προέδρου. Και αυτό, διότι το πόρισμα δεν καταλήγει αν υπήρξε ή όχι προσπάθεια παρακώλυσης της Δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ. Για την ακρίβεια, «ενώ δεν καταλήγει ότι ο πρόεδρος διέπραξε ένα αδίκημα, επίσης δεν τον αθωώνει». Οι Δημοκρατικοί δεν είναι μόνοι στο αίτημά τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια. Ομόφωνα το Κογκρέσο ζητούσε τη δημοσιοποίηση όσο γίνεται μεγαλύτερου μέρους του πορίσματος πριν από την επιστολή Μπαρ, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Από την πλευρά του, ούτε ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται διατεθειμένος να αφήσει πίσω του το ζήτημα. Την ίδια στιγμή που μιλάει για «απόλυτη δικαίωση», τονίζει ότι κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν θα έπρεπε να είναι αναγκασμένος να περάσει ό,τι πέρασε εκείνος. Μάλιστα, εκτιμά ότι επρόκειτο για μια παράνομη προσπάθεια ανατροπής του που απέτυχε, και ζητεί να ερευνηθούν και να τιμωρηθούν όσοι τον κατηγόρησαν. O πρόεδρος της επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας διεμήνυσε ήδη ότι θα κάνει ακριβώς αυτό, ενώ ζήτησε νέα ειδική εισαγγελική έρευνα για το… πώς ξεκίνησε η έρευνα Μιούλερ.

Τα πρώτα δύο χρόνια, η προεδρία Τραμπ έχει χαρακτηρισθεί έντονα από τη σκανδαλολογία, έτσι που θα είναι δύσκολο για όλους να αφήσουν πίσω τις αλληλοκαταγγελίες. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, όμως, ζητεί από τους Δημοκρατικούς να προχωρήσουν μπροστά. Απέναντι στις φωνές για μια πρόταση καθαίρεσης του προέδρου, εκτιμά ότι αυτό θα είναι δώρο για τον πρόεδρο Τραμπ, και ότι ελλείψει ατράνταχτων στοιχείων που θα έπειθαν και τους Ρεπουμπλικανούς, το μόνο που θα κάνει κάτι τέτοιο είναι να συσπειρώσει τη βάση του. Η βετεράνος Δημοκρατική πολιτικός θα πιέσει για τη δημοσίευση του πορίσματος, ωστόσο θέλει να αφήσει στην άκρη την απειλή της καθαίρεσης του προέδρου, ώστε να εστιάσει στις πολιτικές διαφορές με τους Ρεπουμπλικανούς.

Πέρα από την ουσία αυτών των υποθέσεων, το πολιτικό ζήτημα που θέτει η Πελόσι είναι ότι, από εδώ και στο εξής, αυτή η συζήτηση το πιθανότερο είναι να ευνοεί τον πρόεδρο Τραμπ και όχι τους αντιπάλους του. Με τους Δημοκρατικούς να έχουν μπροστά τους μια μακρά και ενδεχομένως δύσκολη διαδικασία εκλογής του υποψηφίου τους για τις προεδρικές εκλογές του 2022, τους ζητεί να εστιάσουν στο νομοθετικό τους έργο στο Κογκρέσο. Η αλήθεια όμως είναι πως η αμερικανική πολιτική σκηνή θα συνεχίσει να διαδραματίζεται σε ειδικές επιτροπές και δικαστήρια, καθώς φαίνεται ότι έρχονται νέες έρευνες, αυτή τη φορά από τους Ρεπουμπλικανούς, ενώ παράλληλα παραμένουν σε εξέλιξη δικαστικές υποθέσεις εναντίον των επιχειρήσεων του Τραμπ στη Νέα Υόρκη και μία ξεχωριστή έρευνα αντικατασκοπείας του FBI που θα παρουσιαστεί μέσα στο επόμενο δίμηνο στους ηγέτες του Κογκρέσου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή