Μαθαίνοντας για τα ψεύδη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Υπάρχουν «καλά» και «κακά» fake news; Η απάντηση θα έπρεπε να είναι: «Οχι, όλα τα fake news είναι εξ ορισμού κακά». Θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι και μάθημα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, κατά προτίμηση πριν την από Δ΄ ή την Ε΄ Δημοτικού όπου αρχίζουν τα πιο απαιτητικά μαθήματα για τους εκκολαπτόμενους πολίτες. Γιατί είναι «κακά»; Θα μπορούσε να είναι το επόμενο ερώτημα. «Διότι, μεταξύ άλλων, υπονομεύουν τα θεμέλια του πολιτεύματός μας, της δημοκρατίας και αφήνουν ελεύθερο το πεδίο για εκείνους που επιθυμούν να εδραιώσουν τα συμφέροντά τους», θα ήταν μια ενδεικτική, σύντομη απάντηση. Αποτελεί ερώτημα αν οι μαθητές θα δέχονταν αυτή την εξήγηση. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι οι λογής πολιτευόμενοι αλλά και οι λεγόμενοι «influencers» διαφωνούν ότι τα fake news είναι συλλήβδην «κακά». Τα fake news που τους εξυπηρετούν είναι «καλά». Αυτά που δεν τους εξυπηρετούν ή τους είναι απλά αδιάφορα μπορεί και να είναι «κακά». Ετσι, έχουμε πλέον φθάσει σε ένα σημείο, όπου ο μέσος «καταναλωτής» ειδήσεων βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν ατελείωτο «χυλό» πληροφορίας ο οποίος στην πλειονότητά του είναι για πέταμα.

Στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτού του απειλητικού φαινομένου για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία γενικότερα, η Ελλάδα είναι ακίνητη, κοκαλωμένη. Με εξαίρεση ελάχιστους ιδιωτικούς φορείς ή ακόμα λιγότερα ΜΜΕ, συνολικά επικρατεί αοριστολογία. Ορισμένα ΜΜΕ όχι απλά αδιαφορούν, αλλά ενθαρρύνουν την παραπληροφόρηση. Στις ΗΠΑ έχουν θεσμοθετηθεί εργαλεία τα τελευταία χρόνια. Πολλά από αυτά τα εργαλεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στην Ελλάδα, έστω και σε μικρότερη κλίμακα. Ακόμα και στο εσωτερικό της Ε.Ε. υπάρχουν πρωτοβουλίες, είτε σε επίπεδο Κομισιόν είτε σε εθνικό. Οι εκστρατείες των χωρών της Βαλτικής κατά της παραπληροφόρησης έχουν ξεκινήσει προ πολλών ετών. Ξεκίνησε μια ανάλογη προσπάθεια και στη Γαλλία. Σχεδόν κάθε βράδυ, στο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων του δημόσιου σταθμού France 2, παρουσιάζεται ένα δεκάλεπτο ένθετο με σκοπό την εξοικείωση του κοινού αρχικά με τη ζαργκόν της παραπληροφόρησης, αφετέρου με πρακτικές συμβουλές για την αναγνώριση και την αποφυγή των fake news. Είναι πια ώρα για μια σοβαρή συζήτηση και στην Ελλάδα, για το τι μπορεί να γίνει σε αυτό το κρίσιμο πεδίο που επηρεάζει όχι μόνο την ποιότητα της δημοκρατίας, αλλά υποσκάπτει και την εθνική ασφάλεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή