Εδώ περπάτησε ο Κουφοντίνας

Εδώ περπάτησε ο Κουφοντίνας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για εμάς τους κοινούς θνητούς η οδός Βουκουρεστίου είναι ένας εμπορικός πεζόδρομος. Για τους επαναστάτες όμως είναι κάτι σαν τη Λούρδη ή το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Διότι σας θυμίζω ότι εκεί εμφανίστηκε για τελευταία φορά επί γης ο Κουφοντίνας. Περπάτησε με ορισμένους από τους μαθητές του, τους έδειξε τα σημεία όπου είχε κάνει τα θαύματά του και επέστρεψε στην κατοικία του. Ως εκ τούτου, θεωρώ εντελώς δικαιολογημένη την προχθεσινή παρέμβαση των πιστών του που ευαγγελίστηκαν ακόμη μία παρουσία του ανάμεσά μας, σπάζοντας, φωνάζοντας, τρομοκρατώντας τους απίστους. Η Βουκουρεστίου γι’ αυτούς είναι τόπος ιερός και επέδραμον εκεί για να διώξουν τους εμπόρους από τον ναό του. Υποθέτω ότι σε επόμενη φάση, αν όλα πάνε καλά, στο σταυροδρόμι Βουκουρεστίου και Βαλαωρίτου θα στηθεί κάποιο εικονοστάσι, με πλαστικό ηλεκτρικό καντήλι για να μη σβήνει ποτέ, και ένα κουκλάκι του Κουφοντίνα, ένα απ’ αυτά τα δημιουργήματα του καθολικού κιτς που αναπαριστούν αγίους.

Τους πιστούς του δεν τους ξέρουμε. Και μάλλον δεν θα τους μάθουμε ποτέ. Η αστυνομία έφτασε μετά το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων, προφανώς για να επιτρέψει στους τουρίστες να φωτογραφίσουν την ιερά πανήγυρη και να απαθανατίσουν το ελληνικό φολκλόρ. Η ίδια αστυνομία προσήγαγε καμιά δεκαπενταριά από τους προσκυνητές και εννοείται δεν συνέλαβε κανέναν για να μην προκαλέσει. Απλώς βρήκε ανάμεσά τους κάτι αλλοδαπούς που δεν ήταν εντάξει τα χαρτιά τους και τους καταδίκασε σε διοικητική απέλαση. Διότι η αστυνομία δεν αστειεύεται. Πολύ θα ήθελα να μάθω από πού ήρθαν αυτοί στη Λούρδη της τρομοκρατίας, όμως φοβάμαι ότι δεν θα το μάθω ποτέ. Αλλοδαπός είναι και ο βλαμμένος Γερμανός που έρχεται στην Αθήνα να τα σπάσει επειδή δεν τον αφήνουν στην πατρίδα του, αλλοδαπός και ο ταλαίπωρος Αφγανός. Ομως η κουκούλα που φορούν και οι δύο δεν είναι τυχαία. Κρύβουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, είναι στοιχείο αφαίρεσης που τους μεταμορφώνει σε ζωντανά σύμβολα μιας ιδέας.

Κατά τα λοιπά, μας απασχολεί πώς πάει η υγεία του Κουφοντίνα και αν επιτέλους θα του δώσουν ακόμη μία άδεια. Οι δε Αρχές, η ανωτάτη δικαστική, ενδιαφέρονται να μάθουν αν η απόρριψη του αιτήματός του από το πρωτοδικείο έγινε νομοτύπως. Η δε γραφική υπουργός κατηγορεί τον Μητσοτάκη για λαϊκισμό επειδή επισκέφθηκε τους καταστηματάρχες που υπέστησαν τις συνέπειες του ιερού μένους των ζηλωτών. Κοινώς ο πολυϊσοβίτης κατά συρροήν δολοφόνος εξακολουθεί να είναι δημόσιο πρόσωπο και να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα. Λες και νοσταλγούν τους καιρούς που με το περίστροφό του καταδίκαζε σε θάνατο ανύποπτους συμπολίτες μας επειδή δεν του γούσταραν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή