Η καταγωγή της οικογένειας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ολόκληρη εκπομπή αφιέρωσε η ΕΡΤ («Δεύτερη ματιά» 10.5.2019) για να πει τη μισή αλήθεια. Και ολόκληρη η ιστορία για την οικογένεια του πρωθυπουργού περιλαμβάνει και τα κέρδη της τεχνικής εταιρείας πατρός και θείου από δημόσια έργα, όπως εμφανίζονται στους δημοσιευμένους ισολογισμούς 1971-1973. Ουδέν μεμπτόν.

Οχι γιατί τότε δεν υπήρχαν «διαπλεκόμενα» (αυτά προσάπτονται μόνο στη δημοκρατική περίοδο της χώρας), αλλά διότι «εργοληψίαι γονέων δεν παιδεύουσι τέκνα». Είναι περσινά ξινά σταφύλια και ουδόλως πρέπει να απασχολούν τη Βουλή. Ομως, από τη στιγμή που τίθεται θέμα «πώς έκανε περιουσία η οικογένεια Μητσοτάκη», αναγκαστικά –έστω ως ανταπόδοση– θα τεθεί και το θέμα «πώς έκανε περιουσία η οικογένεια Τσίπρα».

Αυτή η Αριστερά έχει περίεργες σχέσεις με την έννοια της «οικογένειας». Ο πρωθυπουργός ορθώς προστατεύει τη δική του και δεν θέλει να διατυπώνονται ούτε υποψίες για την ακαδημαϊκή καριέρα της συζύγου του. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο ίδιος διαρκώς αναφέρεται στην οικογένεια του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αφήσει σε χλωρό κλαρί τις συζύγους όσων έχει ή έστω θεωρεί αντιπάλους· από τη σύζυγο του κ. Μητσοτάκη μέχρι τη σύζυγο του κ. Γιάννη Στουρνάρα και τις συζύγους απλών δημοσιογράφων.

Τα «δύο μέτρα και σταθμά» αποτελούσαν ανέκαθεν πολιτική τακτική της Αριστεράς. Βασίζονται στο διαβόητο «ηθικό πλεονέκτημα». Αν το ’χεις, μπορείς να κάνεις ό,τι θες, διότι είναι εξ ορισμού ηθικό. Αν δεν το ’χεις, ό,τι κι αν κάνεις είναι εξ ορισμού ανήθικο. Γι’ αυτό και οι διακοπές του αριστερού πρωθυπουργού σε υπερπολυτελή θαλαμηγό είναι «δικαίωμα στην ξεκούραση», ενώ οι άλλοι είναι ένοχοι ως «ομοτράπεζοι σε κότερα των μεγαλοεπιχειρηματιών» (Αλέξης Τσίπρας, ΝΕΤ 22.9.2010).

Στο ζήτημα της οικογένειας η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ είναι διακηρυγμένη. Να θυμηθούμε το άρθρο του διευθυντή στο Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κ. Θανάση Καρτερού, ο οποίος προεκλογικώς έγραφε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «για να κουμαντάρει τον κρατικό μηχανισμό (…) υπάρχει μεγάλη κινητικότητα τεχνοκρατών, οι οποίοι είχαν θείο στη Μακρόνησο ή ξάδελφο στο Πολυτεχνείο» («Οι καταλληλότεροι του ΣΥΡΙΖΑ», Αυγή 16.3.2014). Εδώ βλέπουμε ότι οι οικογενειακές σχέσεις έχουν ρόλο στην άσκηση πολιτικών.

Προχθές ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αλέξης Χαρίτσης προέτρεψε τον κ. Μητσοτάκη «Ας διαβάσει Ενγκελς “Η κατάσταση της Εργατικής Τάξης στην Αγγλία”» (Twitter 12.5.2019). Αφού μπαίνουμε σε συζήτηση με γραπτά του 19ου αιώνα, υπάρχει κι ένα άλλο βιβλίο του Ενγκελς: «Η Καταγωγή της Οικογένειας, της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους». Εχει τόση σχέση με την οικογένεια του κ. Τσίπρα όση ακριβώς και «Η κατάσταση της Εργατικής Τάξης στην Αγγλία» του 19ου αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή