«Η άνθρωπος», το πλήθος και ο ΠΑΟΚ

«Η άνθρωπος», το πλήθος και ο ΠΑΟΚ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυριακή μεσημεράκι. Η Θεσσαλονίκη ακόμη κοιμάται. Η χθεσινή νύχτα ήταν λευκή, αφιερωμένη στο νταμπλ που πέτυχε ο ΠΑΟΚ, η μόνη δύναμη που μπορεί ακόμη να κινητοποιήσει πλήθος. Στην αίθουσα της Εκθεσης Βιβλίου συζητούν δύο συγγραφείς, ο Νίκος Βατόπουλος και ο Σάκης Σερέφας. Αφορμή το βιβλίο του πρώτου «Μικροί δρόμοι της Αθήνας» – κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Το πραγματικό θέμα είναι η φυσιογνωμία των δύο μεγαλουπόλεων, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη ματιά δύο «χρηστών» τους. Oμως κάθε τόσο τη συζήτηση καλύπτουν παιδικές φωνές. Φτάνουν από το διπλανό περίπτερο και τραγουδούν, μάλλον στα ρωσικά, ένα γνώριμο εμβατήριο. Πρόκειται για το ρωσικό πρωτότυπο το οποίο, μεταφρασμένο στα ελληνικά, έγινε ο ύμνος του ΕΑΜ. Δεν πτοούμαι. Ο χρόνος είναι το 2019, ναι, ο ΠΑΟΚ πήρε το νταμπλ, ναι, σε δύο εβδομάδες έχουμε ευρωεκλογές, πλην όμως οι διοργανωτές της έκθεσης, ως πνευματικοί άνθρωποι, έχουν τη δική τους αντίληψη του χωροχρόνου. Το άσμα ακούγεται στο λογοτεχνικό αφιέρωμα για την «αντιφασιστική νίκη των λαών». Λογικόν, αφού το κεντρικό θέμα της έκθεσης είναι «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την ιστορία». Ακόμη κι αν δεν είσαι οπαδός του ΠΑΟΚ, δεν μπορείς να μείνεις ασυγκίνητος. Ειδικά δε όταν διαπιστώσεις ότι το κυρίως θέμα υποδιαιρείται σε ενότητες όπως «Η άνθρωπος, φύλο και λογοτεχνική performance». Πρόκειται προφανώς για τη μεταμοντέρνα εκδοχή της αντιφασιστικής πάλης των λαών.

Λίγο πιο κάτω, η έκθεση «ντοκουμέντων» σε μεταφέρει από τη δεκαετία του σαράντα με τον ύμνο του ΕΑΜ στη δεκαετία του ογδόντα. Η λογοτεχνία μπορεί να διασχίσει τις εκτάσεις του χρόνου με το γύρισμα μιας σελίδας. Ηταν μια λιτή performance με φωτογραφίες και κείμενα φτιαγμένη από τα λήμματα του Λεξικού της Προοδευτικής Σκέψης. Φωτογραφία από την Πρωτοβουλία των Εξι του Ανδρέα Παπανδρέου, κείμενα για την πάλη του πλήθους εναντίον των πυρηνικών στη χώρα μας, αναμνηστικά στιγμιότυπα από τις πορείες ειρήνης του καιρού εκείνου. Αλήθεια, δεν αξίζει οι νεότεροι αναγνώστες να μάθουν πως ο κόσμος μας άλλαξε χάρη στην Πρωτοβουλία των Εξι, πως η Ελλάδα γλίτωσε από τα πυρηνικά χάρη στη σθεναρή αντίσταση του πλήθους και πως, αν ζούμε σήμερα σ’ έναν κόσμο ειρηνικό, το χρωστάμε στις πορείες ειρήνης; Την παραμονή, ζηλωτές του Κουφοντίνα μοίραζαν προκηρύξεις για τη σωτηρία του αδικημένου αγωνιστή στην είσοδο της έκθεσης. Παρενέβησαν δε και στην ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ευτυχώς που υπήρχαν τα περίπτερα των εκδοτών και οι επισκέπτες για να μας θυμίζουν ότι η έκθεση έγινε τον Μάιο του 2019. Οσο κι αν η γλώσσα επιμένει να λέει την άνθρωπο, ο άνθρωπος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή