Ακίνητος συρμός

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατηρώντας κανείς τη φωτογραφία μέσα στον ακίνητο συρμό, από τα, κατ’ επανάληψιν, εγκαίνια του υπό κατασκευήν μετρό Θεσσαλονίκης, αντιλαμβάνεται πολλά συνδηλούμενα που αποτυπώνονται στο ενσταντανέ. Οι επίσημοι που χαμογελαστοί απαθανατίστηκαν, ορισμένοι και με εργοταξιακή αμφίεση, δεν είναι ανέμελοι και ανυποψίαστοι· κάθε άλλο. Η φωτογραφία έρχεται από τα βάθη του πολιτικού χρόνου και ενδεχομένως να πορεύεται ανενόχλητη και στον μελλοντικό, ώς εκεί που το βλέμμα αδυνατεί να ακολουθήσει. Ενας υπουργός της κυβέρνησης και αρκετά στελέχη χαμογελούν πλατιά και με εμπιστοσύνη στον φακό (στους Ελληνες πολίτες), γιατί προς τα τέλη του 2020, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα λειτουργήσει το μετρό. Προς το παρόν, ο συρμός, ακίνητος στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας, ήταν ένα πρώτης τάξεως ντεκόρ για την εξαγγελία του τίποτα. Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρωτοπόρος στην επικοινωνιακή εξαπάτηση. Το υλικό από το οποίο αντλεί είναι, εκτός από παλιό, και ανεξάντλητο. Χωρίς να το θέλει, όμως, προδόθηκε. Μέσα σε αυτό το στιγμιότυπο συνοψίστηκε η πορεία μιας χώρας που ύστερα από μια 10χρονη χρεοκοπία σπαταλά –και πάλι– τις δυνάμεις της στην ακινησία. Στην καταστροφική αυταρέσκεια του ότι, όσο τα πράγματα παραμένουν βιδωμένα στην ίδια θέση, δεν υπάρχει ο κίνδυνος του ατυχήματος.

Ρίσκο είναι οι δύσκολες αποφάσεις, οι τομές, οι ανατροπές, όχι η παροχολογία, η περιστασιακή ανακούφιση που μπορεί να υποθηκεύει ένα, ούτως ή άλλως, αβέβαιο μέλλον. «Οι μηχανές θα αργήσουν να μπουν μπροστά και η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν μας αφορά», μοιάζει να λέει με ένα στόμα, μια φωνή, η σύναξη του ακίνητου συρμού.

Η εικόνα, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια με τα πλατιά χαμόγελα, εκπέμπει την κόπωση της επανάληψης, του παλιού και εξαντλημένου: το πιο χειροπιαστό που έχουμε να επιδείξουμε είναι το fake. Οπως θα έλεγε και ο πρωθυπουργός, «χτυπηθήκαμε, πονέσαμε από την κρίση, αλλά σηκωθήκαμε». Η κρίσιμη λεπτομέρεια είναι ότι σηκωνόμαστε στο σημείο όπου μας βρήκε η κρίση. Σαν ο συρμός να μη μετακινήθηκε ποτέ…

Μέσα στην επικοινωνιακή σύγχυση των ημερών, όπου τα μηνύματα του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύονται προς πάσα κατεύθυνση (από θρησκευόμενους μέχρι οπαδούς του Αρη Βελουχιώτη) και ό,τι ψήφο κερδίσουν, σε μιαν αγχώδη και με μεγάλη νευρικότητα προσπάθεια συσπείρωσης, η φωτογραφία αυτή, στο αμαξοστάσιο, είναι μια ακούσια ομολογία. Ο συρμός αυτός, αποκομμένος από την πραγματικότητα, δεν οδηγεί πουθενά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή