Ωρα ευθύνης για τους αρχηγούς

Ωρα ευθύνης για τους αρχηγούς

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα άλλαξαν. Και εντός Ελλάδας και στις σχέσεις μας με άλλες χώρες, με εταίρους, συμμάχους, δανειστές και γείτονες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η εκλογική αναμέτρηση θα ήταν ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στο δικό του πρόσωπο. Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να διαχειριστεί την ήττα του, ενώ παραμένει στην εξουσία. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να διαχειριστεί τη νίκη της Ν.Δ. και να συμβάλει στην πορεία της χώρας προς εκλογές μέσα σε κλίμα σταθερότητας.

Η ευθύνη και των δύο είναι μεγάλη. Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που αποφάσισε πότε θα γίνουν οι εκλογές. Αυτός, επίσης, είναι σε θέση να προκαλέσει μεγάλη ζημία στη χώρα εάν συνεχίσει να πολιτεύεται όπως τα τελευταία χρόνια, επενδύοντας στην όξυνση του πολιτικού κλίματος και στην εξαγορά ψήφων, με κορύφωση της τακτικής του τις τελευταίες εβδομάδες. Ο κ. Μητσοτάκης, από την άλλη, βρίσκεται σε θέση –και αναλαμβάνει την ευθύνη– να παρουσιάσει μια ψύχραιμη και σοβαρή εναλλακτική λύση για τη χώρα. Ο τρόπος που πολιτεύτηκε έως τώρα δείχνει ότι αυτή είναι η επιλογή του. Χθες ζήτησε από τους ανθρώπους της Ν.Δ. να κινηθούν «με αίσθημα ευθύνης, αλλά, πάνω απ’ όλα, με σεμνότητα». Ομως, το κλίμα όξυνσης που καλλιεργείται στη χώρα εδώ και χρόνια απαιτεί υπεράνθρωπη αυτοσυγκράτηση για να μη βρεθούμε σε ακόμη μεγαλύτερη πόλωση.

Θετικό είναι το γεγονός ότι η πόλωση δεν εξασφάλισε τη νίκη για την κυβέρνηση. Θα ήταν, δηλαδή, μάταιο για τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο. Από την άλλη, όμως, όταν η κυβέρνηση χάνει ψηφοφόρους σε κάθε κατεύθυνση, ο κ. Τσίπρας ίσως μπει σε πειρασμό να βασίζεται ολοένα περισσότερο σε ακραίες φωνές εντός του κόμματός του. Η ανοδική πορεία της Ν.Δ. ενισχύει τον κ. Μητσοτάκη, επιτρέποντάς του να διαμορφώσει το κόμμα όπως αυτός το θέλει, περιορίζοντας τις ακραίες φωνές. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι η λαϊκή εντολή για αυτό. Το γεγονός ότι η Ν.Δ. κέρδισε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι στην τελευταία της εκλογική νίκη, στις εκλογές του Ιουνίου 2012 (29,66%), πιστώνεται στον κ. Μητσοτάκη. Σημαντικό, επίσης, είναι ότι η Ν.Δ. δεν φαίνεται να απειλείται από πολιτική δύναμη στα δεξιά της. Ο κ. Τσίπρας καλείται τώρα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα σε κλίμα ηρεμίας και συμφιλίωσης. Εάν δεν το επιχειρήσει, η ιστορική ευθύνη θα είναι βαριά. Και ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε θέση να δείξει ότι είναι ηγέτης όλων των Ελλήνων. Αυτό που ο τόπος χρειάζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή