Η δευτερογενής κρίση στη ΔΕΗ

Η δευτερογενής κρίση στη ΔΕΗ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγοι θυμούνται ότι ο χορός των κρατικών χρεοκοπιών δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα. Οι τίτλοι των διεθνών μέσων ενημέρωσης τον δύσκολο Δεκέμβριο του 2009 ήταν χαρακτηριστικοί: «Μπορεί η Ελλάδα να γίνει το επόμενο Ντουμπάι;» (Time, 9.12.2009). Το πλούσιο αυτό εμιράτο είχε μια κρατική εταιρεία κατασκευών, η οποία –τι έκπληξη!– σώρευσε χρέη 60 δισ. δολαρίων, και τον Νοέμβριο του 2009 η κυβέρνηση ζήτησε εξάμηνο μορατόριουμ πληρωμών από τους πιστωτές της. Τότε όλοι κατάλαβαν ότι η τραπεζική κρίση του 2007 δεν θα περιοριζόταν στις τράπεζες και άρχισαν να ψάχνουν τον επόμενο. Και δυστυχώς, το επόμενο κράτος με κόκκινα τα νούμερα ήταν η Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χρεοκοπήσει ένα κράτος κι εμείς γνωρίσαμε μόνο τον ένα, δηλαδή τη διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, όπως έγινε την περίοδο 2007-2009. Εναν άλλο τρόπο μάς έδειξε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης, σε συνέδριο του Economist το 2016. «Οι χώρες», είχε πει, «χρεοκοπούν όχι μόνο από τις τράπεζες αλλά και από την ενέργεια» («Καθημερινή», 24.6.2016). Παρά τη δραματική αυτή προειδοποίηση η ΔΕΗ κατάφερε το 2018 να κλείσει ισολογισμό με ζημίες ύψους 903,8 εκατ. ευρώ. Τι είναι 0,9 δισ. ευρώ; Εκατό εκατομμύρια παραπάνω από τη 13η σύνταξη, όπως βάφτισε το προεκλογικό επίδομα η κυβέρνηση το οποίο έδωσε άρον άρον λίγο πριν πάμε στις κάλπες. Και τα άσχημα νέα δεν σταματούν εδώ: «Το πρώτο τρίμηνο του έτους κλείνει με καθαρές ζημίες ύψους 254 εκατ. ευρώ και με αρνητικό ΕBITDA 80 εκατ. ευρώ, μεγέθη που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα της εταιρείας και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, δεδομένου ότι η ΔΕΗ παράγει περίπου το 60% της ενέργειας που καταναλώνουμε και τροφοδοτεί 7,5 εκατ. καταναλωτές» («Καθημερινή», 20.6.2019).

Στα κακά μαντάτα, το υπουργείο Περιβάλλοντος αντέδρασε με ανακοίνωση, αντάξια της διαφημιστικής καμπάνιας που έκανε η Νέα Δημοκρατία το 2009, όταν η αντιπολίτευση μιλούσε –πολύ χλιαρά, ομολογουμένως– για την επερχόμενη οικονομική κρίση. Εδειχνε καθημερινούς ανθρώπους να τρέχουν αλαφιασμένοι επειδή τους κυνηγούσαν κάποια πράσινα παπαγαλάκια, τα οποία στρίγγλιζαν: «Καταστροφή, έρχεται καταστροφή», «Θα χρεοκοπήσουμε», «Θα κλείσει το μαγαζί σου», «Θα μείνεις χωρίς δουλειά». Οι κυνηγημένοι πολίτες έμπαιναν στο μαγαζί τους και ανακουφισμένοι κλείδωναν τα παπαγαλάκια έξω, σβήνοντας τις φωνές τους. Το σποτ κατέληγε με μια ανδρική φωνή να λέει «ακούσατε πολλά για τη χρεοκοπία. Ακούστε τώρα και την αλήθεια…».

Τώρα ο κ. Γιώργος Σταθάκης μιλάει για «γαλάζια παπαγαλάκια» και αναφέρει σχετικώς ότι «η κινδυνολογία για το μέλλον της ΔΕΗ συνεχίζεται, από τη Ν.Δ. για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στόχος της είναι να πλήξει προεκλογικά την κυβέρνηση, αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση που επιθυμεί να προωθήσει, άπαξ και εφόσον εκλεγεί» (20.6.2019). Η διοίκηση της ΔΕΗ μάς διαβεβαιώνει ότι η εταιρεία είναι θωρακισμένη: «Η επιχείρηση είναι εύρωστη, υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων εκατ. ευρώ το 2019, και μετασχηματίζεται γοργά και σχεδιασμένα για τη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης και την ανταγωνιστικότητά της».

Η ΔΕΗ, ως μεγάλος δυσκίνητος κρατικός οργανισμός που ήταν και σταυροδρόμι μεγάλων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, είχε πάντα προβλήματα. Είχε όμως το 2014 και κέρδη 80 εκατ. ευρώ. Τούτη η κυβέρνηση, όμως, τα διόγκωσε και όπως στην οικονομία συνολικότερα δημιούργησε μια δευτερογενή κρίση, την οποία θα δούμε σύντομα στους λογαριασμούς του ρεύματος. Και αυτό είναι το καλό σενάριο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή