80 χρoνια πριν… 9-7-1939

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ: […] οι κληθέντες υπό τας σημαίας υπολογίζονται ότι θ’ ανέλθουν εις 400.000. Εις πλείστα σημεία της γερμανικής πρωτευούσης έχουν τοιχοκολληθή αι σχετικαί προκηρύξεις. […] Οι επίσημοι κύκλοι δηλούν ότι πρόκειται περί κανονικού μέτρου. Οπωσδήποτε η ταχύτης με την οποίαν εκλήθησαν οι εν λόγω άνδρες και το γεγονός ότι εκλήθησαν ταυτοχρόνως πολλαί ηλικίαι προκαλούν συζητήσεις μεταξύ του κοινού του Βερολίνου, το οποίον συγκεντρούται πέριξ των προκηρύξεων. [φωτ.]

ΜΕΤΑΞΑΣ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: «Συντρίμματα της κρίσεως αυτής υπήρξατε κι σεις. […] Η θύελλα σας έρριψεν εδώ γυμνούς και ανέστιους, ένα και μισό εκατομμύριο ψυχών, εδώ, εν μέσω λαού καταβασανισμένου από τας μακράς πολεμικάς περιπετείας, διχασμένου από οξύτατα κομματικά πάθη, απολέσαντος την πίστιν προς τον εαυτόν του. Εν μέσω της κοινής αυτής δυστυχίας κατέπιπτον μετά πατάγου και εθνικά ιδεώδη, και θρησκευτικόν αίσθημα, και εθνική παιδεία, και οικογενειακή ηθική, και το φρόνημα της νεότητος. Ο πέλεκυς των ανατρεπτικών στοιχείων πάσης φύσεως, πολιτικής και κοινωνικής, ακούραστος κατεφέρετο κατά των ριζών της ελληνικής δρυός…» 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή