Το όπλο της απλότητας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο και αν εμείς έχουμε ανάγκη τη σταθερότητα στην Ευρώπη και στον κόσμο για να κερδίσουμε χαμένο χρόνο, όλα είναι ρευστά. Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε νέα κυβέρνηση και νέα πρόσωπα στην πολιτική, μπορεί να ελπίζουμε ότι η χώρα εισέρχεται σε περίοδο ηρεμίας και ανάπτυξης, αλλά αυτό θα κριθεί από πολλούς παράγοντες εντός και εκτός της χώρας. Στην Ευρώπη, τα νέα πρόσωπα που επελέγησαν για καίριες θέσεις επιβεβαιώνουν ότι η Ε.Ε. δεν θέλει να αλλάξει ούτε χαρακτήρα ούτε πορεία. Οι εξελίξεις, όμως, θα δείξουν εάν αυτό είναι εφικτό. Στην Τουρκία, ο ηγέτης παραμένει ίδιος, ανατρέπει όμως την παραδοσιακή πορεία της χώρας του, με απρόβλεπτο αποτέλεσμα για την ίδια, για εμάς και για όλη την περιοχή. Στη διεθνή σκακιέρα, η έντονη κινητικότητα των ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση για όλους.

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να υιοθετήσει κάτι νέο, τις ευαισθησίες των Ευρωπαίων πολιτών που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή, αλλά δύσκολα θα τη δούμε να οδηγεί την Ε.Ε. προς τη βαθύτερη πολιτική ένωση εάν η Γερμανία συνεχίσει να εμποδίζει αυτή την εξέλιξη. Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι οικείο πρόσωπο στην Ευρώπη, αλλά δύσκολα τη φανταζόμαστε και αυτήν, ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να υπερβαίνει τα όρια του αξιώματός της και τις γερμανικές αντιρρήσεις ώστε να σώσει το ευρώ, όπως έπραξε ο Μάριο Ντράγκι.

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση άρχισε τη θητεία της με εντυπωσιακή ταχύτητα. Η αυτοδυναμία, η προετοιμασία και η αποφασιστικότητα συνέβαλαν στο να της δώσουν τέτοια ορμή που ξεχνάμε ότι εξελέγη μόλις πριν από 12 ημέρες. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχάσουμε και ότι οι εξελίξεις δεν καθορίζονται μόνο από τις δικές της φιλοδοξίες, ούτε μόνο από την αναμέτρηση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κυβέρνησης και συνδικάτων. Οι δυνάμεις της βαθιάς αντίδρασης παραμονεύουν. Η τεχνητή νοημοσύνη της γραφειοκρατίας δημιουργεί κωλύματα συνεχώς και διατηρεί την αδράνεια. Αμέτρητα συμφέροντα –μικρά και μεγάλα, πολιτικά, οικονομικά, δικαστικά, κοινωνικά– προσκολλώνται στην εκάστοτε εξουσία για να εξασφαλίσουν την επικράτησή τους εις βάρος του συνόλου.

Καμία κυβέρνηση δεν γλίτωσε από τη γραφειοκρατία και τα παράσιτα. Αυτή θα τα καταφέρει; Η θέσπιση υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με υφυπουργείο για την απλούστευση διαδικασιών, είναι ένα υπερόπλο. Εάν το χρησιμοποιήσει με αφοσίωση και τόλμη, τα εμπόδια και τα παράσιτα δεν θα μπορέσουν να σταθούν. Η Ελλάδα, όμως, θα σταθεί στα πόδια της μέσα στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή