Από την παρακμή στην κανονικότητα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης

Η Αθήνα έχει προ πολλού περιέλθει σε κατάσταση τέτοια που δεν διορθώνεται με φτιασιδώματα. Στην πόλη, συνεπεία και της κρίσης, συσσωρεύθηκε μεγάλο αρνητικό φορτίο, που την απομακρύνει όλο και πιο πολύ από τον χαρακτηρισμό της ως ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Τα προβλήματα γνωστά: η ελλιπής καθαριότητα, εμφανής ακόμα και στα πιο κεντρικά σημεία της, στη «βιτρίνα» της. Ο ανεπαρκής και κακός φωτισμός. Οι φθορές στο οδόστρωμα, από αποκολλημένες πλάκες σε πεζοδρόμους, ακόμη και στους πιο εμπορικούς και ακριβούς της πόλης, μέχρι ολόκληρες λακκούβες που απαιτούν από τους οδηγούς αυτοσχέδια σλάλομ. Η μεγάλη υποβάθμιση σε ολόκληρες γειτονιές του κέντρου, που εγκαταλείφθηκαν από όσους δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά ή κατοικούσαν εκεί και έχουν παραδοθεί στην ανομία και στην εγκληματικότητα, στις πάσης φύσεως παράνομες διακινήσεις. Τα παλαιά κτίρια που αφέθηκαν στην τύχη τους, παραδόθηκαν στη φθορά του χρόνου και απειλούνται με κατάρρευση ακόμη και εξαιτίας της βροχής. 

Για όποιον ζει, εργάζεται και κινείται στην πόλη, όλα αυτά είναι η οικεία, αναπόδραστη καθημερινότητα. Κυριαρχεί μια παραλυτική απάθεια, που επιτρέπει, για παράδειγμα, τη στάθμευση αυτοκινήτων σε κεντρικές αρτηρίες, όπως η Ακαδημίας και η Πανεπιστημίου. Μια πόλη παραδομένη στην αδιαφορία, στη φθορά, στην παρακμή. Μόνο θετικά ακούγεται η είδηση για συστράτευση όλων των συναρμοδίων, με στόχο την αναβάθμιση της Αθήνας. Τώρα που η χώρα διεκδικεί, έπειτα από την υπερδεκαετή περιπέτεια της οικονομικής κρίσης, την επάνοδο στην κανονικότητα, η κανονικότητα αυτή θα πρέπει να επανέλθει και στην καθημερινότητα της πρωτεύουσας. Για να αρθεί η κόπωση που σωρεύει στους πολίτες η καθημερινή μάχη με τη βρωμιά, με την ασχήμια, με την παραβατικότητα, με την ανασφάλεια. Προϋπόθεση, βέβαια, όλων αυτών είναι η πρωτοβουλία να μην εξαντληθεί στη συγκρότηση αενάως συσκεπτόμενων επιτροπών, χωρίς παραγωγή έργου. Η Αθήνα απαιτεί άμεσα λύσεις, προκειμένου να αντιστραφεί η παρακμή. Και προκειμένου, μια άλλη παράμετρος αυτή, να διαφυλαχθεί το κεφάλαιο που έχει αρχίσει να αποκτά, ως αυτόνομος τουριστικός προορισμός, με αξιόλογες επενδύσεις και αυξημένη οικονομική δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT