Το πείραμα των Ουιγούρων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Η ελευθερία του λόγου προσβάλλεται συστηματικά στη σύγχρονη εποχή και μάλιστα σε βαθμό που δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν. Μπορεί η νέα τεχνολογία να οδηγήσει στο τέλος της Δημοκρατίας και μάλιστα χωρίς να το αντιληφθεί κανείς παρά μόνο όταν θα είναι πολύ αργά; Η απάντηση βρίσκεται στα νέα «δημοκρατικά» μέσα ενημέρωσης και στην εντυπωσιακή αναβάθμιση των κρατικών παρακολουθήσεων. Τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης είναι οι παγκόσμιες πλατφόρμες, το facebook και το google, που σε κάθε χώρα αποκτούν τοπικά χαρακτηριστικά, προσαρμόζονται στις συνήθειες, στις απόψεις και στις διαθέσεις του κάθε χρήστη και με αυτό τον τρόπο έχουν υποκαταστήσει τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Οι σύγχρονες κυβερνήσεις, όταν θέλουν να περιορίσουν την ελευθερία της σκέψης, επενδύουν σε νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης προσώπων και ταυτόχρονα συνεργάζονται με τις νέες πλατφόρμες ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να καταγράφουν κάθε κίνηση, κάθε πρωτοβουλία και κάθε σκέψη των παρακολουθουμένων. Σύμφωνα με διαδοχικές αποκαλύψεις του BBC, του Guardian, των Financial Times και των New York Times, αυτό ακριβώς συμβαίνει στην επαρχία Σιντσιάνγκ της Κίνας όπου η μειονότητα των τουρκόφωνων Ουιγούρων ζει σε μια «ανοιχτή φυλακή». Πρόκειται για ένα πείραμα χειραγώγησης που μπορεί να επεκταθεί σε πολλές κοινωνίες.

Παράλληλα, οι δυνατότητες της νέας τεχνολογίας είναι τόσο μεγάλες, ώστε η ζωή των ανθρώπων, όχι μόνο παρακολουθείται, αλλά χαρτογραφείται και προδιαγράφεται. Προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης έχουν τη δυνατότητα να αναλύουν τόσο αποτελεσματικά τη μέχρι σήμερα ζωή μας, ώστε μπορούν να προσδιορίσουν την προέκταση της ζωής μας – όχι μόνο τι κάναμε μέχρι χθες, αλλά και τι θα κάνουμε αύριο και μεθαύριο. Οι μελετητές αυτών των νέων πεδίων που συνδυάζουν την τεχνολογία ανάλυσης δεδομένων και την επιστήμη της συμπεριφοράς συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι πολύ σύντομα η φουτουριστική ουτοπία για τον έλεγχο πληθυσμών μπορεί να γίνει εφικτή, γιατί παρά τον διάχυτο ρομαντισμό και την εξιδανίκευση του ανθρώπου, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολύ εύκολα ελεγχόμενοι και προβλέψιμοι για όσους έχουν στα χέρια τους στοιχειώδεις πληροφορίες για τη δραστηριότητά τους. Επομένως, χωρίς μια πραγματική πολιτική επανάσταση κατοχύρωσης των ατομικών δικαιωμάτων, σε λίγο καιρό οι άνθρωποι, ανυποψίαστοι, θα σκέφτονται «ελεύθερα» μόνο αυτό που θα τους έχουν υποβάλει οι εξουσίες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT