Το καλύτερο δεν είναι πάντα το αναμενόμενο

Το καλύτερο δεν είναι πάντα το αναμενόμενο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προχθεσινή βραδιά που οργάνωσε η «Καθημερινή» στην κεντρική αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων της, με τίτλο «K-Inspiration», άνοιξε μια βεντάλια από ιστορίες. Δέκα νέοι Ελληνες, επιστήμονες, ολυμπιονίκες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, με διεθνή αναγνώριση και επιβράβευση, αυτοβιογραφήθηκαν επί σκηνής. Δεν ήταν ούτε η ηλικία τους, ούτε η πορεία τους, ούτε οι επιτυχίες του καθενός το πιο θαυμαστό και εντυπωσιακό. Πολλοί νέοι άνθρωποι κοπιάζουν, υπερβαίνουν τα όριά τους, δεν κάμπτονται από τις αποτυχίες, προχωρούν και κατακτούν, βελτιώνουν τον εαυτό τους και τον κόσμο. Δεν είναι όλοι προβεβλημένοι (με εξαίρεση ίσως τον αθλητισμό και την τέχνη), δεν αναρτούν, για παράδειγμα, φωτογραφίες τους από τη NASA φορώντας ρούχα με το λόγκο της αμερικανικής υπηρεσίας Διαστήματος ούτε γίνονται Barbie ως πρότυπο επιτυχημένης γυναίκας ερευνήτριας… Υπάρχουν και οι fake διασημότητες από την Ελλάδα και άλλες χώρες, όμως τα αναληθή ή παραφουσκωμένα «προφίλ» και βιογραφικά κάποια στιγμή αποκαλύπτονται και η κατεδάφιση είναι εξίσου βροντώδης με την αποθέωση.

Οι ζωές που αφηγήθηκαν οι δέκα προσκεκλημένοι, καθένας με το ύφος του, είχαν τουλάχιστον έναν κοινό τόπο: σεμνότητα και αυτοσαρκασμό. Δεν ακούστηκε κάτι βαρύγδουπο για τον τρόπο που ξεκίνησαν, οι αποτυχίες δεν παραλείφθηκαν, κανείς δεν εξιδανίκευσε την εικόνα του προβάλλοντας τέλειες αναλογίες ανάμεσα στα θέλω και στα πρέπει, στο πριν και στο μετά. Ολισθήματα, λάθη, «ήμουν ο καλύτερος στο τίποτα» ακούστηκε να λέει ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος, αναποφασιστικότητα, αμφιβολίες, απορρίψεις, ματαιώσεις, όλα στο μενού της ζωής και των ανθρώπων. Επέμειναν και διεκδίκησαν «τον καλύτερο εαυτό τους».

Στο τέλος της βραδιάς εμφανίστηκε στη σκηνή η δημοφιλής stand up comedian Κατερίνα Βρανά. Tο 2017 που βρέθηκε στη Μαλαισία, στο πλαίσιο περιοδείας, έπαθε σηψαιμία, σηψαιμικό σοκ, έμεινε δύο εβδομάδες σε κώμα, την είχαν σχεδόν ξεγράψει, επιβίωσε αλλά με προβλήματα κίνησης, ομιλίας και όρασης. Μετέτρεψε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας σε εκρηκτική κωμωδία. Σαν να πέρασε από την άλλη πλευρά κι από εκεί που είναι, έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει σε κέφι το χειρότερο, να μπολιάζει με σαρκασμό το ανείπωτο. Να απελευθερώνεται η ίδια, απελευθερώνοντας και τους άλλους.

Το «καλύτερο» συχνά ξεφεύγει από τους κανόνες που ορίζει η κοινωνία ή επινοούν οι άνθρωποι. Εντυπωσιάζει ανατρέποντας κανονικότητες, εμπνέει επειδή ξαφνιάζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή