Η σφαγή με τα πατίνια

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς γίνεται πάνω σε ένα ηλεκτροκίνητο πατίνι να επιβαίνουν τρεις(!), χωρίς κράνος εννοείται, να παραβιάζουν φωτεινούς σηματοδότες, να χαζεύουν δεξιά και αριστερά, να συμπεριφέρονται σαν να είναι ήρωες βιντεογκέιμ που βρίσκονται μέσα σε μια εικονική πραγματικότητα; Ή να πηγαίνουν ανάποδα στο ρεύμα, σε δρόμο μικρής ή μεγαλύτερης κυκλοφορίας – τι σημασία έχει; Ή να αφήνονται σε απότομο κατήφορο με, αυτοκτονική, ταχύτητα; Αν έχετε προσέξει τον τρόπο που ελίσσονται και κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας, στο κέντρο και στις γειτονιές της, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στην ειδησεογραφία πυκνώνουν τα περιστατικά σοβαρών τραυματισμών και θανάτων. Μόνο προχθές διαβάσαμε για τον 23χρονο φοιτητή στη Χίο, ο οποίος νοσηλεύεται με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ύστερα από μετωπική σύγκρουσή του με Ι.Χ. αυτοκίνητο. Ο ίδιος οδηγούσε ηλεκτροκίνητο πατίνι και «μπήκε στο αντίθετο ρεύμα προσπερνώντας ένα δίκυκλο». Το πρόβλημα είναι διεθνές: «Πρέπει να σταματήσουμε τη σφαγή με τα πατίνια!» είπε πρόσφατα στη Γαλλία ο πρόεδρος της οργάνωσης θυμάτων ατυχημάτων με πατίνια, μία ημέρα μετά την έναρξη της δίκης νεαρού, ο οποίος τραυμάτισε θανάσιμα ογδοντάχρονο πεζό.

Περιστατικά με θύτες ή θύματα του νέου μέσου μετακίνησης καταγράφονται καθημερινά και στην Ελλάδα. Τα προβλήματα που ανακύπτουν (νομοθετικά, αποζημιώσεων, προσαρμογής του/στον ΚΟΚ κ.ά.) είναι πολλά και σύνθετα. Η διαπίστωση Γάλλου νομικού ειδικευμένου στα τροχαία μάς αφορά εξίσου: «Τα ηλεκτρικά πατίνια εισήχθησαν στους δρόμους των γαλλικών πόλεων χωρίς κανέναν σχεδιασμό και χωρίς άδειες. Δεν εμπίπτουν μάλιστα σε κάποια κατηγορία οχημάτων. Για την ώρα, αντιμετωπίζουμε το απόλυτο νομικό κενό».

Αν χώρες με αυστηρούς κανόνες, που τηρούνται, περισσότερο τουλάχιστον απ’ ό,τι στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν προβλήματα, ας φανταστούμε τι συμβαίνει στη δική μας επικράτεια όπου η παραβατικότητα θεωρείται σχεδόν κανονικότητα. Οπου τα πρόστιμα ελάχιστα αποθαρρύνουν, ενώ η εγκατάλειψη των θυμάτων από τους θύτες στον δρόμο εξελίσσεται σε εθνικό σπορ. Πώς θα αποτραπεί το μοιραίο; Ολοι οι δείκτες παραπέμπουν σε μαύρα μεσάνυχτα επ’ αυτού. Το «μοιραίο» θερίζει από την Κρήτη ώς τη Βόρεια Ελλάδα και σε αυτήν τη ζώνη του οδικού λυκόφωτος προστέθηκαν και τα ηλεκτροκίνητα πατίνια. Με ενισχυμένη αυθαιρεσία και μηδενική σχεδόν διάθεση όσων τα χρησιμοποιούν να πειθαρχήσουν στα ελάχιστα στοιχειώδη, επιτείνοντας έτσι το χάος και την ασυδοσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή