Ειρήνη υμίν, ουαί υμίν κ.λπ.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειρήνη υμίν. Επί ματαίω. Οταν τα αίματα βράζουν, η ψυχραιμία  σκορπάει στον αέρα. Πότε δεν έβραζαν τα αίματα;

Ενα από τα αμέτρητα άγνωστα θύματα μίσους με γεννήτορα τον αθάνατο φανατισμό ήταν ο Παύλος Α΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ομολογητής και ιερομάρτυρας, η μνήμη του οποίου τιμάται σήμερα από την Εκκλησία (βλ. ημερολόγιο 6/11). Στο βρεφικό στάδιο των βυζαντινισμών παύθηκε και εξορίστηκε στην Αρμενία κι εκεί, κατά τη διάρκεια Θείας Λειτουργίας, οπαδοί της αίρεσης του αρειανισμού τον στραγγάλισαν με το ωμοφόριό του.

Σαν σήμερα, στο όχι μακρινό 1901, ένας εμφύλιος χριστιανών με νεκρούς και τραυματίες μαινόταν στην Αθήνα. Σε μια νεόδμητη  χώρα, με τον αναλφαβητισμό στα ύψη, η μεταφορά (παράφραση, αν προτιμάτε) των Ευαγγελίων στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη έδωσε αφορμή στον διάβολο να πάρει τ’ άρματα. Η «Ακρόπολις» του κορυφαίου Βλάση Γαβριηλίδη (εκεί στεγαζόταν βιοποριστικά ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης)  δημοσίευε σε συνέχειες τα «νέα» ιερά κείμενα, καθώς «θεάρεστον έργον είναι να γίνει απολύτως αντιληπτό από κάθε Ορθόδοξο Ελληνα το Ευαγγέλιο». Το φοιτητικό κίνημα της εποχής εξαγριώθηκε για τη βεβήλωση και με επίνευση λόγιων καθηγητών οι σπουδαστές «εν εθνική μέθη τελούντες» βγήκαν στους δρόμους, εισέβαλαν στα γραφεία της «Ακροπόλεως», που τελικά υπέστειλε τη σημαία, σεβόμενη την απειλή πυρπόλησης των γραφείων της, με μια δήλωση μετανοίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Προκόπιος, ο οποίος είχε ευλογήσει τον σατανικό νεωτερισμό, παραιτήθηκε, όπως με το «Πάτερ Ημών» στα χείλη και η κυβέρνηση Θεοτόκη.

Αξιομνημόνευτο: Στο πλευρό των αμόλυντων αμυντόρων «της γλώσσας των προγόνων μας» κατά της ύπουλης διείσδυσης της μαλλιαρής τάχθηκαν ενστικτωδώς και άνθρωποι αγράμματοι, ευτελίζοντας ακατήχητοι τη συγκλονιστική βαθύνοια του  «μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι». Τα «Ευαγγελικά» νομίζω πως δεν έχουν αποτυπωθεί σε ταινία ή ξεδιπλωθεί σε σίριαλ· κακώς, αν και η ΕΛ.ΑΣ. πάλι θα έγραφε υπερωρίες.

Επίσης, σαν σήμερα, την 6η Νοεμβρίου 1964, η Βουλή θεσμικώς εξορίζει το μετεμφυλιακό καθεστώς, καταργώντας το Γ΄ Ψήφισμα του 1946 και το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Αργότερα, το θλιβερά κακοποιημένο τρίπτυχο «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» δεν μας δίχασε. Ιστορική απόδειξη το συγκλονιστικό, καθολικό, ένθεων και ολιγόπιστων, λαϊκό κίνημα «Ελλάς Ελλήνων Αντιστασιακών», που γιγαντώθηκε αυτομάτως με την κατάρρευση της χούντας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή