Αντιτρομοκρατική και μνημόνια

Αντιτρομοκρατική και μνημόνια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βαθιά κρίση που έπληξε τη χώρα ενίσχυσε την Αντιτρομοκρατική και αποδυνάμωσε το εγχώριο αντάρτικο πόλης, αν και κανείς θα προέβλεπε το αντίστροφο. Οταν το 2007 άρχισα να ασχολούμαι με το αστυνομικό ρεπορτάζ, στην κυβέρνηση βρισκόταν η Νέα Δημοκρατία και η Αντιτρομοκρατική διοικούνταν από έμπειρους και ικανούς αξιωματικούς, προσκείμενους στο κυβερνών κόμμα. Αντίθετα, οι «πασοκογενείς» αξιωματικοί, λόγω και προσωπικών διαφορών, είχαν βρεθεί στο περιθώριο, αν και ορισμένοι απ’ αυτούς διαχειρίζονταν κρίσιμες πληροφορίες, μεταξύ άλλων για τον ύποπτο τότε για τρομοκρατία Νίκο Μαζιώτη. Την περίοδο που ακολούθησε την «εξέγερση» του Δεκεμβρίου 2008, τα στελέχη της υπηρεσίας κατάφεραν, χάρη σε μυστικές έρευνες και παρακολουθήσεις, να βρουν το νήμα που τους οδήγησε στο σπίτι των μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», στο Χαλάνδρι.

Λίγες ημέρες μετά τις πρώτες συλλήψεις, ωστόσο, η έρευνά τους διεκόπη. Οι εκλογές του φθινοπώρου 2009 ανέδειξαν νικητή το ΠΑΣΟΚ και οι επικεφαλής αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής κυριολεκτικά έφυγαν νύχτα από την υπηρεσία. Η έρευνα για τους «Πυρήνες» συνεχίστηκε, αλλά προσωρινά με λιγότερη ένταση, καθώς η νέα διοίκηση επέλεξε να στρέψει την προσοχή της στην υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα». Η επιλογή της δικαιώθηκε, καθώς μετά τη συμπλοκή της Δάφνης και τον θάνατο του Λάμπρου Φούντα (Μάρτιος 2010), η Αστυνομία πέρασε χειροπέδες στα μέλη της οργάνωσης. Τα χρόνια που ακολούθησαν, η οικονομική κρίση επιδεινώθηκε, προκαλώντας πρωτοφανείς πολιτικές ανακατατάξεις. Τον Γιώργο Παπανδρέου διαδέχτηκε στην πρωθυπουργία πρώτα ο Λουκάς Παπαδήμος και στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς, που συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ. Ο κομματικός κύκλος, που μέχρι τότε καθόριζε τις διοικήσεις σε φορείς του Δημοσίου και στην Αντιτρομοκρατική, είχε σπάσει. Ο αξιωματικός που κάθισε στο τιμόνι της υπηρεσίας το 2009 παρέμεινε στο πόστο του μέχρι την άνοιξη του 2014, ενώ οι δύο ταξίαρχοι που τον διαδέχτηκαν, το διάστημα 2014-2019, εξασφάλισαν διοικητική «γαλήνη». Σε μια «ειδική» υπηρεσία πληροφοριών η συνέχεια στη διοίκηση μεταφράστηκε σε αδιάκοπη ροή και επεξεργασία πληροφοριών και τελικά σε βαριά πλήγματα στο λεγόμενο «αντάρτικο πόλης». Ως επιστέγασμα της νέας πραγματικότητας, η σημερινή κυβέρνηση επέλεξε το καλοκαίρι να αναθέσει τη διοίκηση της Αντιτρομοκρατικής στον επί 8 χρόνια προϊστάμενο του τμήματος Εσωτερικής Τρομοκρατίας της υπηρεσίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή