ΗΠΑ, Τουρκία κατά του ΝΑΤΟ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα είναι ευκαιρία για την Ευρώπη να δείξει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφάλεια των λαών της. Η Ενωση καλείται να διαφυλάξει την ενότητα του ΝΑΤΟ την ώρα που Αμερική και Τουρκία, οι χώρες με τους μεγαλύτερους στρατούς της Συμμαχίας, μοιάζουν να συντονίζουν τις προσπάθειές τους να διχάσουν το ΝΑΤΟ και να ενισχύσουν τη Ρωσία.

Οσον αφορά τις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να κάνουν πολλά, πέρα από το να ελπίζουν ότι η εποχή Τραμπ θα αποτελέσει σύντομη παρένθεση στις σχέσεις τους με την Αμερική. Οσον αφορά την Τουρκία, πρέπει να επιλέξουν ή να αφήσουν την Αγκυρα να συμπεριφέρεται σαν υπερδύναμη που θέτει τους κανόνες του παιχνιδιού και αυτοί ακολουθούν ή να χρησιμοποιήσουν την πολιτική και οικονομική τους ισχύ για να θέσουν όρια στην Τουρκία.

Οι κινήσεις των ΗΠΑ, η σύγχυση που επικρατεί ως προς την πολιτική τους έναντι της Τουρκίας, ενισχύουν άμεσα τη Ρωσία. Η απόσυρση αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία άφησε ελεύθερο το πεδίο στους Τούρκους να εισβάλουν και στους Ρώσους να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή.

Η αγορά των πυραύλων S-400 από την Τουρκία ήταν επιτυχία της ρωσικής βιομηχανίας όπλων – η πρώτη προμήθεια του συστήματος σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι η Τουρκία έφθασε να δοκιμάζει τους S-400 εναντίον αεροσκαφών F-16 αποδεικνύει ότι η Αγκυρα δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις απειλές των ΗΠΑ για σοβαρές κυρώσεις.

Τώρα, η Τουρκία εμποδίζει το ΝΑΤΟ να υιοθετήσει αμυντικά σχέδια για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, στην περίπτωση που αυτές δεχθούν επίθεση από τη Ρωσία. Για να συναινέσει, η Αγκυρα απαιτεί από το ΝΑΤΟ να κηρύξει «τρομοκράτες» τους Κούρδους της Συρίας, τους συμμάχους που οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν ώστε να μπορέσει η Τουρκία να εισβάλει στη βόρεια Συρία.

Με αυτή την αφορμή ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν περιέγραψε το ΝΑΤΟ ως ασυντόνιστο, ως «κλινικά νεκρό», αφού χώρα-μέλος, η Τουρκία, δρα επιθετικά και χωρίς συνεννόηση σε μια περιοχή όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα των χωρών της Συμμαχίας. Είτε από απροσεξία είτε εφαρμόζοντας κάποιο ακατανόητο σχέδιο, οι ΗΠΑ συμβάλλουν στην ενίσχυση της Ρωσίας εις βάρος του ΝΑΤΟ.

Η τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου μπορεί να μην ωφελεί άμεσα τη Ρωσία. Οσο, όμως, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. δεν εμποδίζουν την Αγκυρα, συμβάλλουν στην ενίσχυση της Ρωσίας και της Τουρκίας, υπονομεύοντας τις συλλογικές δομές που τους εξασφάλιζαν σταθερότητα και ευημερία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή