Ο φωτιστής στη Στέγη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση αντιμετωπίζεται συχνά σαν ένα διαστημόπλοιο που ήρθε από έναν άλλον πλανήτη και προσγειώθηκε στη λεωφόρο Συγγρού για να επιβάλει νέα πολιτιστικά ήθη στους Αθηναίους ιθαγενείς. Αυτό επαναλήφθηκε πρόσφατα με αφορμή τον χριστουγεννιάτικο φωτισμό στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Μήπως ο φωτισμός δεν είναι «αρκετά χριστουγεννιάτικος»; Εκ πρώτης όψεως, δεν είναι. Ο φωτιστής Γιώργος Τέλλος τόλμησε μια διαφορετική πρόταση. Αν όμως η αποδοχή της διαφορετικότητας ήταν κύριο μέλημα του Ιησού, τότε ένας «διαφορετικός φωτισμός» μάλλον εμπλουτίζει, αντί να αποδυναμώνει την οικουμενικότητα των Χριστουγέννων.

Κάθε πρωτοβουλία της Στέγης περνάει από το μικροσκόπιο μήπως είναι «ελιτίστικη». Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ο ελιτισμός είναι ταυτόσημος του συντηρητισμού. Οι ελίτ είναι από τη φύση τους υπερσυντηρητικές, αφού στόχος τους είναι να μην αλλάξει τίποτα για να μην χάσουν τη θέση τους. Η Στέγη, αντίθετα, θέλει να τα αλλάξει όλα. Η έφεση στους πειραματισμούς δεν σημαίνει ότι η Στέγη έχει μόνο επιτυχίες. Εχει και αστοχίες και αποτυχίες. Αλλά αυτό είναι το τίμημα της αναζήτησης. Η Στέγη θα μπορούσε να κάνει εύκολα χριστουγεννιάτικα sold out. Ενα αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα επειδή τον αγαπούσε ο Ωνάσης. Η Μαρία Κάλλας σε ολόγραμμα. Μια έκθεση με φωτογραφίες της Jackie O από τον Σκορπιό. Ομως, αντιστέκεται στη γραφικότητα.

Το διαστημόπλοιο επιμένει να εκπέμπει μηνύματα που, με κριτήριο τις επικρατούσες αντιλήψεις, θεωρούνται εναλλακτικά και προχωρημένα (όπως π.χ. η υποστήριξη των δικαιωμάτων). Τα μηνύματα αυτά απευθύνονται σε ένα υπολογίσιμο κοινό, που ακόμη δεν έχει ξεγράψει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να συμβαδίσει με τη Δύση στην ανανέωση προτύπων και αξιών. Και υπάρχει κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Η τέχνη δεν υπάρχει μόνο για την τέρψη. Οι δημιουργοί επεξεργάζονται μοντέλα σκέψης που οι αποδέκτες τους μπορούν στη συνέχεια να αξιοποιήσουν, ακόμα και ασυνείδητα, στη ζωή και στη δουλειά τους. Αν η τέχνη τροφοδοτεί το μυαλό με νέα ερμηνευτικά σχήματα, τότε στη συνέχεια αυτό το μυαλό μπορεί να λειτουργήσει με μεγαλύτερη εφευρετικότητα, είτε είναι δικηγόρος είτε μηχανικός είτε φούρναρης. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες όπως αυτή της Στέγης και του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, που μας ενθαρρύνουν να δούμε τα πράγματα κάτω από «διαφορετικά φώτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή