Οι επιδιώξεις της Ε.Ε. και ο στόχος της Ελλάδας

Οι επιδιώξεις της Ε.Ε. και ο στόχος της Ελλάδας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ευρώπη θέλει να διαφοροποιήσει τις πηγές από τις οποίες θα προμηθεύεται ενέργεια και η Ελλάδα θέλει να προωθήσει τον εαυτό της ως κόμβο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στη Γηραιά Ηπειρο». Ετσι σχολιάζει το Reuters τη συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού EastMed και την επικείμενη υπογραφή της στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα από τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί όταν θα την υπογράψει και η Ιταλία. Επισημαίνει πως έχει προηγηθεί τον Απρίλιο του 2019 συμφωνία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με το Ισραήλ να προχωρήσουν στην κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ προς την Ευρώπη. Προσθέτει πως έθεσαν στόχο για την ολοκλήρωση του έργου το 2025. Υπογραμμίζει πως η ανακοίνωση για τον αγωγό ανακοινώθηκε λίγες εβδομάδες μετά το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, μια συμφωνία που θα μπορούσε να περιπλέξει τις διενέξεις της Αγκυρας με τις χώρες της περιοχής. Υπενθυμίζει, άλλωστε, πως  μέσα στον Δεκέμβριο η Ελλάδα απέλασε τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, εκδηλώνοντας την οργή της για τη συμφωνία που ορίζει θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες σε περιοχή κοντά στην Κρήτη.

Εξάλλου, το Associated Press (ΑΡ) επισημαίνει πως το φυσικό αέριο που θα μεταφέρει ο EastMed αναμένεται να καλύπτει περίπου το 10% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μειώνοντας την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Προσθέτει, επίσης, πως η Ε.Ε. έχει συνδράμει οικονομικά στις τεχνικές μελέτες που έγιναν για το έργο του αγωγού. Το Α.Ρ. υπογραμμίζει πως οι τρεις χώρες συσπειρώνουν τις δυνάμεις τους αντιτιθέμενες στη συμφωνία που υπέγραψε προσφάτως η Τουρκία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης με την οποία ορίζει «θαλάσσια σύνορα» ανάμεσα στις δύο χώρες. Διευκρινίζει, επίσης, ότι ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη υπάρχει μεγάλη γεωγραφική απόσταση, ενώ μεσολαβούν η Ελλάδα και η Αίγυπτος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή