Αντιμέτωπη με τη βλακεία, η τεχνολογία αχρηστεύεται!

Αντιμέτωπη με τη βλακεία, η τεχνολογία αχρηστεύεται!

6' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τίτλος είναι παράφραση μιας εβραϊκής παροιμίας που λέει ότι «αντιμέτωπος με τη βλακεία, ακόμα και ο Θεός είναι αβοήθητος»! Η σημερινή ιστορία αφορά το ποδόσφαιρο, αλλά είναι τόσο αποκαλυπτική της ελληνικής παθογένειας που αξίζει την προσοχή σας, έστω και αν δεν σας ενδιαφέρει το άθλημα. Στις 24 Ιουνίου 2018, στη στήλη αυτή δημοσίευσα ένα άρθρο με τίτλο: «Ψηφιακές χάντρες και καθρεφτάκια», από όπου αντιγράφω ένα μέρος ως εισαγωγή στο σημερινό θέμα:

«Στις 7 Μαΐου 2018, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) διοργάνωσε το “digital economy forum 2018: σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε”. Καλεσμένος ομιλητής στο επίσημο δείπνο ήταν ο (τότε) πρωθυπουργός μας. Μίλησε για 34 περίπου λεπτά και αναφέρθηκε σε καινοτόμες δράσεις που πρόκειται να γίνουν στην Ελλάδα, με τις οποίες υποτίθεται ότι θα αναπτυχθεί η ψηφιακή οικονομία. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε 4 συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες, σύμφωνα με την άποψή του, θα συμβάλουν στην ψηφιακή οικονομία. Σας τις παραθέτω:

1. Η δημιουργία μιας κεντρικής υποδομής ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου με χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών…

2. Το έργο της “ευφυούς γεωργίας” που με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και οι διαστημικές τεχνολογίες…

3. H ενίσχυση της διαφάνειας στην κυκλοφορία των εντύπων…

4. Η εφαρμογή του VAR στα ελληνικά γήπεδα, που υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων από τους διαιτητές ποδοσφαιρικών αγώνων και θα ενισχύσει την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σχόλιο: Αυτή η εξαγγελία του πρωθυπουργού “τίναξε την μπάνκα”!

Είμαι βέβαιος ότι θα διερωτάστε τι είναι το σύστημα VAR και ποια η συμβολή του στην ψηφιακή οικονομία. Απολύτως καμία. Θα σας εξηγήσω τι είναι το VAR με τα λόγια του πρωθυπουργού μας: “Εντός του έτους και πριν από την έναρξη του νέου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος θα υλοποιηθεί η εφαρμογή VAR στα ελληνικά γήπεδα η οποία υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων από τους διαιτητές ποδοσφαιρικών αγώνων και η οποία πιστεύουμε ότι θα ενισχύσει την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου”. Αν δεν καταλάβατε αμέσως τι είναι το VAR, μην ανησυχείτε.

Ο πρωθυπουργός παρέλειψε να εξηγήσει τι σημαίνει το αρτικόλεκτο VAR. Σημαίνει Video Assistant Referee και ουσιαστικά συνίσταται στην εγκατάσταση monitor τηλεοράσεως σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε γήπεδα ποδοσφαίρου (ή συγκεντρωτικά εκτός γηπέδων) όπου δύο επιπλέον διαιτητές και ένας χειριστής θα μπορούν να αναλύουν αμφισβητούμενες φάσεις του παιχνιδιού και να βοηθούν τον διαιτητή στη λήψη υποτίθεται της σωστής απόφασης.

Τώρα, πώς αυτή η παιδαριώδης εφαρμογή τηλεοπτικής τεχνολογίας θα βοηθήσει την ψηφιακή οικονομία της χώρας, μόνο ο πρωθυπουργός μας το αντιλήφθηκε και αυτοί που του προετοίμασαν την ομιλία του. Είναι πράγματι πολύ λυπηρό να ακούς τον πρωθυπουργό, απευθυνόμενο σε επιχειρηματίες και επιστήμονες της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, να παρουσιάζει το VAR σαν ψηφιακό επίτευγμα τεχνολογίας για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας! Δυστυχώς όμως αυτό είναι το σύμπτωμα της πλήρους άγνοιας που έχουν οι κυβερνώντες σχετικά με την ψηφιακή εποχή και τις προκλήσεις της. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Τον πρωθυπουργό που κατάργησε σαν τεχνοφασισμό την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα πανεπιστήμια, αλλά θέλει να εφαρμόσει το VAR για την καλύτερη διαιτησία στους αγώνες ποδοσφαίρου! Μόνο στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας μπορεί να συμβαίνουν αυτά και να περνάνε απαρατήρητα ή ασχολίαστα. Αν η περίπτωση αυτή δεν είναι για κλάματα, θα μας προκαλούσε νευρικό γέλιο, με το γελοίο της ιστορίας…

Συνήθως οι εξηγήσεις σε ακατανόητα πράγματα βρίσκονται σε πολύ πεζά θέματα. Ο προϋπολογισμός του VAR είναι περίπου 13,5 εκατομμύρια ευρώ και κάποιοι θα κονομήσουν από την προμήθεια.

Και εδώ προκύπτει ένα πιο σοβαρό ερώτημα. Γιατί το VAR πρέπει να είναι κρατική προμήθεια; Αυτοί που ενδιαφέρονται για την καλύτερη διαιτησία στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, αυτοί πρέπει να μεριμνήσουν και να πληρώσουν για την εγκατάσταση του συστήματος. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι οι ομάδες, οι οποίες μάλιστα είναι ανώνυμες εταιρείες, και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Το ποδόσφαιρο είναι σήμερα τεράστια οικονομική επιχείρηση. Οι ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ειδικά στο Champions League εισπράττουν δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο. Γιατί να χρειάζεται η παρέμβαση του κράτους για να βάλουν τάξη στην διαιτησία, που είναι καθαρά δικό τους πρόβλημα;…».

Αυτά έγραφα τότε. Ελάτε να δούμε τι έγινε από τότε. Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω σε τι στάδιο βρίσκονται τα τρία πρώτα «εμβληματικά» έργα. Το υπ’ αριθμόν 3 σίγουρα ακυρώθηκε και για το 1 και 2 αγνοώ την τύχη τους.

Πάμε όμως στο VAR, που υλοποιήθηκε με ένα χρόνο καθυστέρηση, παρά τις εξαγγελίες τού τότε πρωθυπουργού. Η καθυστέρηση είναι η μεγαλύτερη παθογένειά μας. Κανένας δεν βιάζεται γιατί κανένας δεν πληρώνει ρήτρες καθυστέρησης. Στην περίπτωση του VAR δεν έγινε και τίποτα. Απλά καθυστερήσαμε ένα χρόνο.

«Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια». Το έργο προχώρησε και αντί να το πληρώσουν οι ενδιαφερόμενες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, το πληρώσαμε εμείς οι φορολογούμενοι. Πάει και αυτό, αν είναι να βελτιώσουμε το ποδόσφαιρό μας που σε άλλες χώρες είναι μια τεράστια επιχείρηση που συμβάλλει στην εθνική τους οικονομία.

Εμείς κινδυνεύουμε να γίνουμε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα αχρηστέψει το VAR! Δεν υπερβάλλω. Το Σαββατοκύριακο 6-7 Οκτωβρίου 2019 δεν ήταν ένα ΣΚ σαν όλα τα άλλα. Ηταν το ΣΚ που στην Ελλάδα διαπιστώσαμε ότι μπορεί να γίνουμε «η πρώτη χώρα που θα εξευτελίσει και το VAR», σύμφωνα με τη διαπίστωση ενός ποδοσφαιρικού παράγοντα. Σε άλλες χώρες η εφαρμογή του έχει πράγματι βοηθήσει τη βελτίωση των αποφάσεων των διαιτητών. Χρησιμοποιείται στην Αγγλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στο Champions League και πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρωσίας με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Τώρα φτάσαμε στο ψαχνό. Γιατί προσπαθούν να τορπιλίσουν το VAR; Είναι ηλίου φαεινότερο: το VAR αφαιρεί εξουσίες από τον διαιτητή και αναδεικνύει τα τυχόν λάθη του. Επειδή η τεχνολογία δεν δωροδοκείται, για να θυμηθούμε και τον πρώην πρόεδρο της Εσθονίας, ενώ αντίθετα οι άνθρωποι (διαιτητές και χειριστές του VAR) μπορεί να δωροδοκηθούν, η μόνη διέξοδος είναι να μη χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, αλλά να μείνουμε στις ανθρώπινες αποφάσεις!

Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος για το σημερινό κείμενο. Την ίδια κατάσταση την έχω ζήσει άπειρες φορές. Οπου μπαίνει η τεχνολογία, σταματάει η διαφθορά, γι’ αυτό δεν τη θέλουμε. Πριν από πάρα πολλά χρόνια οι λογιστές δεν ήθελαν τους υπολογιστές, γιατί τους περιόριζαν τις δυνατότητές τους! Οι πολεοδομίες δεν ήθελαν την εφαρμογή τους πρωτοκόλλου γιατί δεν μπορούσαν να διακινούν τους φακέλους ανάλογα με το γρηγορόσημο. Το ίδιο θα συμβεί και στο ποδόσφαιρο. Αν δεν υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες για όσους δεν χρησιμοποιούν το VAR προκειμένου να ελέγξουν τις αποφάσεις τους, δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. Και η τιμωρία είναι μία: να τους αφαιρεθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία είτε ως διαιτητές είτε ως βοηθοί διαιτητές του VAR. Σε αντίθετη περίπτωση, σε λίγο καιρό οι άνθρωποι δεν θα εμπιστεύονται ούτε το VAR ούτε κανέναν άλλο.

Στην Ελλάδα η καταπολέμηση της εκτεταμένης διαφθοράς μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη χρήση της τεχνολογίας και της πληροφορικής ιδιαίτερα. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, οι πολέμιοι της τεχνολογίας μάχονται με νύχια και με δόντια να εμποδίσουν την καθολική εφαρμογή της.

Διερωτώμαι. Μήπως έκανα λάθος στον τίτλο; Μήπως δηλαδή αυτά που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται δεν είναι το αποτέλεσμα βλακείας, αλλά η συνειδητή επιλογή της πονηριάς για να διατηρηθούν τα κεκτημένα όλων αυτών των χρόνων; Δηλαδή, τη δυνατότητα προσαύξησης της προσωπικής περιουσίας με λανθασμένες αποφάσεις προς όφελος του χορηγού;

Μάλλον πρέπει να αλλάξω τον τίτλο σε: «Η ιδιοτέλεια του Ελληνα αχρηστεύει την τεχνολογία»!

ΥΓ.: Εγραψα το σημερινό άρθρο εδώ και πολλές εβδομάδες. Η δημοσίευσή του σήμερα επιβλήθηκε από τη διαιτησία και τη χρήση του VAR στον αγώνα του Ολυμπιακού στον Βόλο στις 22/12. Αυτά που έγιναν επιβεβαιώνουν πλήρως το κείμενό μου. Προσωπικά δεν είμαι Ολυμπιακός, αλλά αγαπώ την Ελλάδα.

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT