Μαθαίνοντας για το Ισλάμ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω πρόσφατα στην Καβάλα τη διάλεξη δύο διακεκριμένων πανεπιστημιακών, του Δημήτρη Γούτα, ομότιμου καθηγητή των Αραβικών και Ελληνοαραβικών Σπουδών στο Γέιλ των ΗΠΑ, και του καθηγητή των Αβρααμικών Σπουδών στο Κέμπριτζ της Μεγάλης Βρετανίας Γκαρθ Φάουντεν, με θέμα «Από την Αθήνα στη Βαγδάτη: ελληνοαραβική σκέψη και επιστήμες», που οργάνωσε το ερευνητικό κέντρο MOHA στο αριστούργημα αραβικής αρχιτεκτονικής και κόσμημα, όχι μόνο για την πόλη, συγκρότημα του Ιμαρέτ. Εγινε υψηλού επιπέδου διάλογος με τη συμμετοχή του ακροατηρίου στο οποίο διέκρινε κανείς ανθρώπους του πνεύματος, πανεπιστημιακούς, φοιτητές, τον εκπρόσωπο του τοπικού μητροπολίτη, που έσπευσαν να ακούσουν τους ειδικούς και να ανταλλάξουν απόψεις για τη συμβολή των Αράβων στη διάδοση της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας και επιστήμης, τη σχέση της αραβικής φιλοσοφίας με τον χριστιανισμό και το Ισλάμ.

Πρωτοβουλίες όπως αυτή δεν είναι ευρέως διαδεδομένες στη χώρα μας. Ούτε, εξ όσων γνωρίζω, κέντρα όπως το αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος MOHA που να ιχνηλατούν τον  ισλαμικό πολιτισμό και τα επιτεύγματά του, τις σχέσεις του Ισλάμ με τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες, την επίδρασή του στον σύγχρονο κόσμο, υπάρχουν άλλα, πλην του νεοσύστατης Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών στο ΑΠΘ. Κυριαρχεί, απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης, η άγνοια, η οποία δημιουργεί γενικεύσεις και επικίνδυνες προκαταλήψεις. Η εικόνα που έχουμε εμείς οι Ελληνες, οι Δυτικοί γενικότερα, για το Ισλάμ, εξαντλείται στον θρησκευτικό φανατισμό, στη σαρία και την μπούργκα, στη μισαλλοδοξία, στον αιμοσταγή ISIS, στη θεοκρατική αυταρχική διακυβέρνηση γενικότερα. Ακούγοντας κάποιος  τους δύο διαπρεπείς επιστήμονες στο Ιμαρέτ, χριστιανούς ορθόδοξους στο θρήσκευμα, συνειδητοποιούσε ότι το Ισλάμ είναι ένα φαινόμενο πολύ πιο σύνθετο και πλούσιο απ’ ό,τι η σημερινή φονταμενταλιστική τάση αφήνει να φανεί και πως  γνωρίζουμε μόνο τη σκοτεινή πλευρά της ημισελήνου. Μια τέτοια συζήτηση πρέπει να ανοίξει στην κοινωνία μας ώστε να διαμορφώσουμε μια πληρέστερη και πιο αντικειμενική εικόνα γύρω από τη θρησκεία που αποκτά με ταχύτατους ρυθμούς ολοένα και περισσότερους οπαδούς ανά τον πλανήτη. Ο κόσμος του Ισλάμ είναι ένας αναδυόμενος κόσμος, τον οποίο με θετικό ή αρνητικό τρόπο θα βρίσκουμε μπροστά μας. Ως χώρα μάς χτύπησε ήδη την πόρτα μέσω των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Οσο πιο πολλά ξέρουμε γι’ αυτόν τόσο πιο ψύχραιμα θα διαχειριστούμε την παρουσία του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT