Υποκινούμενα επεισόδια

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικά στελέχη «έδειξαν» ως υπεύθυνες για τον νέο γύρο επεισοδίων στη Μόρια τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η συλλογιστική τους, απλή. Την Τρίτη κατατέθηκε τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ και τα εικοσιτετράωρα που προηγήθηκαν Αφγανοί αιτούντες άσυλο εξεγέρθηκαν. Τυχαίο; Κρίνοντας από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, καθόλου. «Υπάρχει μια χρονική σύμπτωση της διακηρυγμένης βούλησης της κυβέρνησης να μπει τάξη σε αυτό το σκοτεινό δίκτυο συμφερόντων και της εξέγερσης που έγινε στη Μυτιλήνη», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος. Το ίδιο υπονόησε νωρίτερα ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης. «Οι ελληνικές αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν, η πολιτική άλλαξε», δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ενα από τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι το εξής: εάν την πρόσφατη εξέγερση συντόνισαν οι σκοτεινές ΜΚΟ που ζημιώνονται από τα κυβερνητικά σχέδια, τότε ποιος υποκίνησε τα επεισόδια της 29ης Σεπτεμβρίου, με θύμα μια γυναίκα από το Αφγανιστάν; Και τις συμπλοκές της 17ης Ιανουαρίου, που ακολούθησαν τη δολοφονία ενός 20χρονου από την Υεμένη, αυτές ποιος τις υποκίνησε; Εάν η κυβέρνηση είχε καταφέρει να ομαλοποιήσει τις συνθήκες στον καταυλισμό της Μόριας, τότε οι τοποθετήσεις των κ. Μηταράκη και Κουμουτσάκου περί υποκίνησης των επεισοδίων θα έπρεπε να έχουν προκαλέσει συναγερμό και την άμεση κινητοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν συμβαίνει. Αντ’ αυτού, τα στελέχη τους στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό που να επιβεβαιώνει το κυβερνητικό αφήγημα. Δεν είναι πάντως πρωτοφανές να επιστρατεύονται αθέατες δυνάμεις για να δικαιολογηθεί η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να δώσει άμεσα λύση σε ένα φλέγον πρόβλημα.

Τα καλοκαίρια, για παράδειγμα, η αποτυχία του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης να ελέγξει τις πυρκαγιές αποδίδεται στα «οργανωμένα σχέδια εμπρησμών», ενώ στο παρελθόν τα γενικευμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας είχαν αποδοθεί σε προσπάθεια «κύκλων» να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Πράγματι, ο ρόλος πολλών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενος. Ωστόσο, είναι το ελληνικό κράτος που ελέγχεται από την OLAF για κακοδιαχείριση των κονδυλίων της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή