Οι γείτονές μας και η θύρα της Ε.Ε.

Οι γείτονές μας και η θύρα της Ε.Ε.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης συνέρχονται τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Εξωτερικών των υποψηφίων προς ένταξη στην Ε.Ε. χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με τη συμμετοχή και των ΥΠΕΞ της Κροατίας (ασκεί την προεδρία), της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, οι οποίες είναι ήδη κράτη-μέλη. Θα συζητηθεί η ενταξιακή προοπτική των έξι υποψηφίων χωρών (Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο) υπό το φως των εξελίξεων που σηματοδοτεί η αλλαγή πλεύσης του Γάλλου προέδρου Μακρόν στο θέμα της διεύρυνσης.

Ο οποίος, έχοντας πετύχει την αυστηροποίηση των κριτηρίων με ρήτρα αιρεσιμότητας, εμφανίστηκε πρόθυμος να άρει το βέτο και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τα Σκόπια και τα Τίρανα, εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογήσει θετικά τις δύο χώρες, κάτι που πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο.

Μετά το άτυπο δείπνο των ηγετών των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που παρέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με παρούσα την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με σκοπό να γίνει «ειλικρινής, εντατικός και ανοικτός διάλογος», η Αθήνα παίρνει τη σκυτάλη.  

Η πίεση πλέον μεταφέρεται στις υποψήφιες χώρες με πρώτες τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Και αν παλαιότερα οι ισχυροί στις Βρυξέλλες έκαναν (και) τα «στραβά μάτια», επιδεικνύοντας ανοχή ως προς την εκπλήρωση των κριτηρίων στο όνομα της γεωπολιτικής, τα πράγματα τώρα έχουν αλλάξει.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζονται και αυτοί από τις κοινωνίες, που αντιδρούν στην προοπτική να βάζουν οι πολίτες τους το χέρι στην τσέπη για την ενίσχυση οικονομιών όπως αυτών των υποψηφίων χωρών της Δυτικής Βαλκανικής, που είναι, κακά τα ψέματα, στην πλειονότητα «βαρέλια δίχως πάτο».

Η παρέμβαση Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της ενταξιακής διαδικασίας προς το αυστηρότερο μπορεί να προκάλεσε απογοήτευση στους Δυτικούς Βαλκάνιους, που την εξέλαβαν ως κλείσιμο της πόρτας προς την Ε.Ε., αλλά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το μπαλάκι έρχεται στους ηγέτες των υποψήφιων χωρών που θα πρέπει διά πυρός και σιδήρου να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Δεν θα είναι εύκολο, δεδομένου ότι η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα πνίγουν τις κοινωνίες τους. Αλλος δρόμος, όμως, δεν υπάρχει και αυτό θα πρέπει να το ξεκαθαρίσει και η ελληνική πλευρά στους προσκεκλημένους της ΥΠΕΞ στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου ξεκίνησε το 2003 η διαδρομή των βαλκανικών χωρών προς την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή