Προληπτικός κομμουνισμός

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «Πολεμικός Κομμουνισμός» ήταν το πρώτο σύστημα που εφάρμοσαν οι φωστήρες του Οκτωβριανού πραξικοπήματος κατά τη διάρκεια του ρωσικού εμφυλίου πολέμου, (1918-1921). Περιελάμβανε μέτρα όπως 1) εθνικοποίηση όλων των βιομηχανιών και θέσπιση αυστηρής κεντρικής διεύθυνσης, 2) αυστηρή πειθαρχία στους εργάτες, με τις απεργίες να απαγορεύονται, 3) δελτία τροφίμων, 4) απαγόρευση ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ.

Τα αποτελέσματα ήταν δραματικά. Η συγκομιδή σιτηρών περιορίστηκε από 80,1 εκατ. τόνους το 1913 σε 46,5 εκατ. τόνους το 1920. Η «μαύρη» αγορά, όπως είναι φυσικό, θέριεψε. Η πείνα θέρισε περίπου 5 εκατομμύρια Ρώσους, ενώ σε κάποιες απομονωμένες περιοχές εμφανίστηκαν φαινόμενα κανιβαλισμού. Το ρούβλι έγινε χαρτί χωρίς αξία. Η παραγωγή της βαριάς βιομηχανίας έφτασε στο 20% του 1913. Γι’ αυτό και ο Βλαντιμίρ Λένιν άλλαξε ρότα και κάτι έσωσε. Εισηγήθηκε τη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ) που άφησε περιθώρια να λειτουργήσουν κάποιες μορφές αγοράς. «Τα μέτρα αναγκαστικής παράδοσης όλης της αγροτικής παραγωγής στη σοβιετική εξουσία δεν μπορούσαν να συνεχιστούν, έτσι αντικαταστάθηκαν από τον “φόρο σε είδος”, έτσι ώστε ένα μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής να μένει στη διάθεση του αγρότη», έγραψε σχετικώς ο «Ριζοσπάστης» (17.12.2017). Τελικώς και με την κουτσουρεμένη αγορά, η βιομηχανία της Σοβιετικής Ενωσης κατάφερε το 1926 να φτάσει την παραγωγή που είχε η πάλαι ποτέ τσαρική Ρωσία το 1913.

Στην Ελλάδα –όπως λένε όλοι– «έχουμε πόλεμο». Το πίστεψε και το ΚΚΕ και γι’ αυτό ζητεί μέτρα «Πολεμικού Κομμουνισμού» όπως: 1) Να επιταχθούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους, και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο. 2) Να επιταχθούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. 3) Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι ιδιώτες γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Οι επιστρατευμένοι επί της ουσίας γιατροί να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού –που δεν απαιτείται νοσηλεία– στα ιατρεία τους και με κατ’ οίκον επισκέψεις. 4) Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών.

Τουλάχιστον οι μπολσεβίκοι, όταν δημιούργησαν κοινωνικό και οικονομικό χάος στη Ρωσία, είχαν μια δικαιολογία: βρίσκονταν σε πραγματικό εμφύλιο πόλεμο για την εγκαθίδρυση της εξουσίας τους. Το δικό μας Κομμουνιστικό Κόμμα προτείνει «Πολεμικό Κομμουνισμό» προληπτικώς. Να επιτάξουμε κλινικές, υλικά κ.λπ., να επιστρατεύσουμε τους γιατρούς μην τυχόν και χρειαστούν. Είναι μια μορφή προληπτικού κομμουνισμού, η πρώτη στην ιστορία απ’ όσο γνωρίζουμε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή