Θεωρείο (02/04/20)

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηδενική εγκληματικότητα

Ο κορωνοϊός έχει εξαφανίσει το οργανωμένο έγκλημα. Το είπε δημοσίως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εξαίροντας μάλιστα το έργο των αστυνομικών που –παρά τον ιό–εξακολουθούν να βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους. Ο Χρυσοχοΐδης, πάντως, κάνει σε κάθε δημόσια παρέμβασή του, αλλά και ιδιωτική, ειδική μνεία –στους «μικρούς ήρωες»–στους 3.500 αστυνομικούς που εξακολουθούν να βρίσκονται στον Εβρο και στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Αυτό που κάνουν είναι πραγματικά «λειτούργημα».

Να τους τραβήξει το αυτί

Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί –ακόμα και κυβερνητικοί– που εν μέσω καραντίνας δεν προσέχουν ούτε τα στοιχειώδη. Πάνω στο πάθος τους να επικοινωνήσουν τις δράσεις τους, αρκετοί από αυτούς δημοσιοποιούν διάφορες συναντήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  στις οποίες όμως φαίνεται πως δεν κρατούν τις απαιτούμενες αποστάσεις από τον συνομιλητή τους, δεν φορούν ούτε γάντια, δίνοντας ένα κακό δημόσιο παράδειγμα. Κάποια παρατήρηση από το Μαξίμου ή έστω από τον κ. Καλαφάτη να είναι πιο προσεκτικοί δεν θα έβλαπτε…

Διόρθωση από Τσίπρα

Σχολιάστηκε αρνητικά και προφανώς τα ραντάρ του Αλέξη Τσίπρα το έπιασαν. Η ανάρτηση του τέως πρωθυπουργού, τη μέρα που έφυγε ο Μανώλης Γλέζος, ήταν ιδιαίτερα άχρωμη, έως και ξύλινη. Η αντιπαραβολή με το ζεστό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρότι ο εκλιπών δεν ανήκε στον πολιτικό χώρο του πρωθυπουργού ήταν αναπόφευκτη. Ο Αλέξης Τσίπρας προφανώς αντιλαμβανόμενος το λάθος επανήλθε. Χθες, την ημέρα της κηδείας του Μανώλη Γλέζου, ανήρτησε ένα πολύ πιο θερμό κείμενο αποχαιρετίζοντας τον άνθρωπο-σύμβολο της Αντίστασης ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ελληνική Ιστορία.

Ο Πούτιν για τον Μανώλη Γλέζο

Παραμένω στην απώλεια του Μανώλη Γλέζου, τον οποίο μνημόνευσε με διθυραμβικά σχόλια ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του αντιστασιακού ήρωα. Ο Ρώσος ηγέτης, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για την απώλεια ενός «εξέχοντος πολιτικού και κοινωνικού παράγοντα της Ελλάδας, του Ηρωα της Εθνικής Αντίστασης Μανώλη Γλέζου» που «συνέβαλε προσωπικά τα μέγιστα στον αγώνα κατά της διαστρέβλωσης της ιστορίας, της λεγόμενης αθώωσης των ναζί και των δωσίλογών τους», καταλήγοντας πως «η καλή μνήμη για αυτόν θα μείνει στις καρδιές των Ρώσων πολιτών». Στο κλείσιμο της επιστολής ο Πούτιν ζητεί από τον Ελληνα πρωθυπουργό «να μεταφέρετε τα λόγια της ειλικρινούς συμπόνιας και της υποστήριξης στους συγγενείς και στους οικείους του εκλιπόντος».

Το 20% των μισθών

Από τη Ρωσία πάω στις ΗΠΑ. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού που πλήττεται σφοδρά από την κρίση του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε χθες τηλεδιάσκεψη υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο όλων των μητροπολιτών της Εκκλησίας της Αμερικής. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να δοθεί το 20% των μισθών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Παράλληλα, αποφασίστηκε η αναβολή της 45ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 28 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στο Κλίβελαντ.

Καραντίνα καθαριότητας

Οπως τα πάντα στη χώρα, έτσι και οι δήμοι προσπαθούν να λειτουργήσουν υπό τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Το προσωπικό σε πολλές περιπτώσεις είναι το απολύτως απαραίτητο, ενώ οι τηλεδιασκέψεις είναι σε καθημερινή βάση. Ο τομέας, ωστόσο, που δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε με μειωμένο προσωπικό, ούτε με τηλεδιάσκεψη είναι αυτός της καθαριότητας. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Αβραμίδης και όλοι οι άνθρωποι που έχουν επωμιστεί την καθαριότητα της πρωτεύουσας δίνουν  τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε η Αθήνα να απολυμαίνεται σε καθημερινή βάση.

Κάν’ το όπως το Μαξίμου

Η πρώτη καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ικανοποιητική, αλλά προφανώς και υπάρχουν σημεία που χρήζουν… βελτίωσης. Πλην του μεγάλου χρόνου των τοποθετήσεων –θυμίζω είναι briefing και όχι συνέντευξη Τύπου– θα παραθέσω το πιο χαρακτηριστικό, εκείνο των ερωτήσεων, οι οποίες τέθηκαν μέσω e-mail. Η διαδικασία δεν προάγει τη διαφάνεια, καθώς μπορεί είτε να παρακαμφθεί ερώτηση είτε να αλλάξει η σειρά. Μία ομάδα στο WatchΑpp, όπου οι δημοσιογράφοι θα θέτουν τα ερωτήματα σε μία κοινή ομάδα και όλοι θα βλέπουν τη σειρά, είναι η καλύτερη λύση. Αυτό κάνει και η κυβέρνηση και κανείς δεν μπορεί να γκρινιάξει.

Η σέλφι της ντροπής

Σε μια απίστευτη κίνηση προχώρησε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας. Ανήμερα την κηδεία του Μανώλη Γλέζου, ανήρτησε μία… σέλφι που είχε βγάλει στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο παλαίμαχος πολιτικός, εμφανώς ταλαιπωρημένος και με μια τεράστια γενειάδα. Ο Μπαλαούρας έκρινε σκόπιμο για την προσωπική του προβολή να δημοσιεύσει αυτή τη φωτογραφία, με τον Γλέζο σε κακή κατάσταση στις τελευταίες του στιγμές. Η απόφασή του δικαιολογημένα προκάλεσε πολλές αντιδράσεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή