Θεωρείο (28/04/20)

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πρωτοψάλτη και ο Ιερώνυμος

Σας έγραφα την περασμένη Κυριακή για εκείνους που επεδίωκαν στις γιορτές του Πάσχα να βρουν ρωγμές για να δημιουργήσουν κακό κλίμα μεταξύ Μαξίμου – Εκκλησίας. Πριν αλέκτορα φωνήσαι είχαμε νέο γύρο, με αφορμή τη συναυλία της Πρωτοψάλτη. Αρκετοί εμφάνισαν την επιστολή του Ιερωνύμου στον πρωθυπουργό για το άνοιγμα των εκκλησιών ως… «απάντηση» στη συναυλία της τραγουδοποιού. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η επιστολή του Αρχιεπισκόπου έχει σταλεί από την περασμένη Πέμπτη, δηλαδή αρκετά πριν βγει η κινητή συναυλία στους δρόμους της Αθήνας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το περιεχόμενο της επιστολής δεν είχε χαρακτήρα τελεσιγράφου, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος με το γνωστό ήπιο ύφος του ζήτησε να συμπεριληφθούν οι εκκλησίες στην άρση των μέτρων, κάτι που ήταν ούτως ή άλλως στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Ενόχληση ιεραρχίας

Αυτό δεν σημαίνει πως στους κύκλους της Εκκλησίας δεν υπήρξε ενόχληση για τη συναυλία σε αντιδιαστολή με τα όσα συνέβαιναν στο Αίγιο, όπου κόπηκαν πρόστιμα για περιφορά της εικόνας, κάτι που θεωρήθηκε «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Η επιστολή, πάντως, δεν συνδέεται με το σαββατιάτικο χάπενινγκ. Οσον αφορά τις εκκλησίες, όπως είπε χθες και ο Στέλιος Πέτσας θα ανοίξουν σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση για ατομική λατρεία και ακολούθως πιο γενικά.

Ο φόβος του υπουργείου Παιδείας

Μένω στο ίδιο υπουργείο και πάω από το Θρησκευμάτων στο… Παιδείας. Προβληματισμός υπάρχει για τα κατά πόσον το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει δεκτό από μαθητές και γονείς. Υπάρχει με δύο λόγια η αίσθηση πως οι μαθητές –ειδικά της Γ΄ Λυκείου που αναμένουν τις Πανελλαδικές– θα επιλέξουν να κάτσουν σπίτι να διαβάσουν και να πάνε μόνο φροντιστήριο, από το να επανέλθουν στο σχολείο και μάλιστα υπό τον φόβο του κορωνοϊού. Εξ ου και το Παιδείας αποφάσισε να καταργήσει τις απουσίες ώστε να μη δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα.

Φτιάχνουν κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Το ότι δεν είναι εύκολη περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ η τρέχουσα το έχουμε ξαναπεί. Αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται. Και μάλιστα εντείνεται ενόψει της συζήτησης στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Εξ ου και όλες αυτές τις τελευταίες ημέρες υπάρχει από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ μία αισθητή κλιμάκωση της αντιπολίτευσης σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα και για το θέμα της συναυλίας της Πρωτοψάλτη εκδόθηκαν συνολικά δύο ανακοινώσεις, ένδειξη πως η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητεί να ανεβάσει τους τόνους και να βγει σταδιακά από την… καραντίνα.

Αποστάσεις από τις φωνές

Από την πλευρά του το Μαξίμου έχει τελείως διαφορετική στρατηγική. Θεωρεί πως η πόλωση είναι αχρείαστη. Οταν έχεις τόσο μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό σου δεν τροφοδοτείς εντάσεις. Και γι’ αυτό υπάρχει δυσαρέσκεια για τα κυβερνητικά στελέχη που δεν τηρούν αυτή τη γραμμή και πέφτουν στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας αντιδικίες για ψύλλου πήδημα.

Web φρεσκάρισμα

Η νέα ανανεωμένη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας βρίσκεται από χθες στον «αέρα». Δεν πρόκειται για επαναστατική αλλαγή, αλλά μάλλον για ένα φρεσκάρισμα της ψηφιακής ταυτότητας του Προεδρικού Μεγάρου. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επέλεξε πιο ήπιες γραμματοσειρές, πιο απαλά χρώματα και πιο απλό ντιζάιν. Ωστόσο, το περιεχόμενο και οι τίτλοι παρέμειναν σταθερά. Πρόκειται για μια «εσωτερική παραγωγή» της Προεδρίας. Αλλωστε, το γραφείο Τύπου υπό τον Σήφη Πολυμίλη εμφανίζεται ιδιαίτερα εφευρετικό αν κρίνουμε από την πρόσφατη φωτογραφία με τα γυαλιά – σήμα κατατεθέν της Προέδρου επάνω σε μια στοίβα από βιβλία.

​​​​​​Ο Ανδρουλάκης τα πρωτεία

Μιας και το έφερε η κουβέντα, στα αντιπολιτευτικά καθήκοντα να πούμε πως το θέμα του voucher είναι όντως σημαντικό και ορθώς το ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που δεν ήταν ο πρώτος. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ανέδειξε τα θέμα από τα τέλη Μαρτίου, κάνοντας τότε λόγο για «δήθεν κατάρτιση και εμπαιγμό επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών».

Κριτική για όλα

Το ευρύ κοινό είναι βέβαιο πως έχει στο μυαλό του τους ανθρώπους που δουλεύουν στις Βρυξέλλες σαν κάτι εντελώς αποκομμένο από τον υπόλοιπο πλανήτη. Ισως μερικοί πιστεύουν πως είναι όντως εξωγήινοι που απλά μετράνε αριθμούς μπροστά από υπολογιστές. Οπως φαίνεται, όμως, η κριτική γίνεται και από την ανάποδη. Τα λέω αυτά με αφορμή τη συμμετοχή στο MasterChef της εκτελεστικής αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ και του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, για την οποία δέχθηκαν κριτική. Επιτέλους, ας αποφασίσουμε ποια Ευρώπη θέλουμε. Των τεχνοκρατών ή του Μάστερ Σεφ!

Sta ellinika

Mία νέα προσπάθεια ξεκίνησε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ, με πλοηγό το Simon Fraser University, Stavros Niarchos Foundation –Centre for Hellenic Studies, Vancouver Canada και με χρηματοδότηση από το «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Πρόκειται για την εφαρμογή staellinika, που έχει στόχο να κρατήσει τα παιδιά της διασποράς σε επαφή με την Ελλάδα, καθώς μπορούν να ταξιδέψουν είτε από τον υπολογιστή του σπιτιού τους, είτε από το κινητό τηλέφωνο τους, είτε από το tablet τους, στον κόσμο της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής μυθολογίας και του πολιτισμού.

Τηλεφώνημα Mπλούμπεργκ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε χθες το απόγευμα ο Μάικλ Μπλούμπεργκ έπειτα από δική του πρωτοβουλία. Ο Αμερικανός πολιτικός και επιχειρηματίας συνεχάρη τον Ελληνα πρωθυπουργό για τον χειρισμό στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για τον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης την επόμενη μέρα. Ο Αμερικανός μεγιστάνας δραστηριοποιείται άλλωστε για την καταπολέμηση του ιού μέσω του Βloomberg Foundation. Οι δύο άνδρες είχαν γνωριστεί τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Υόρκη, όταν ο πρωθυπουργός είχε βρεθεί εκεί για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή