Εκλογικοί πειρασμοί

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν οι εθνικές εκλογές του 2019 γίνονταν με απλή αναλογική, η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων θα ήταν: Ν.Δ. 130, ΣΥΡΙΖΑ 103, ΚΙΝΑΛ 26. Θεωρητικά η Ν.Δ. θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ, αλλά η ηγεσία Γεννηματά μάλλον δεν θα συμπράξει ποτέ με τη Ν.Δ. Το 2023, ακόμα και αν η Ν.Δ. παραμείνει πρώτο κόμμα, η διαφορά είναι πιθανότερο να συρρικνωθεί παρά να διευρυνθεί, κάτι που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ρυθμιστικό ρόλο του ΚΙΝΑΛ. Συνεπώς το 2023 είναι πιο πιθανό η απλή αναλογική να κάψει τη Ν.Δ. παρά η Ν.Δ. να κάψει την απλή αναλογική. 

Το φθινόπωρο έρχονται το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, μεγάλα προβλήματα στην πραγματική οικονομία και νέες προκλήσεις στα ελληνοτουρκικά. Με την Ευρώπη να μπαίνει σε ύφεση, η φιλελεύθερη βαρκούλα της ελληνικής οικονομίας δεν θα αρμενίζει αμέριμνη στην άμπωτη του τουρισμού και στην πλημμυρίδα του χρέους.

Η δημοσκοπική υπεροχή εύκολα θα υποχωρήσει ενώ τα νταούλια της Αριστεράς ήδη «ζεσταίνουν» τις πλατείες. Σε λίγο καιρό το παράθυρο ευκαιρίας για εκλογές ίσως κλείσει οριστικά.

Η Ν.Δ. δεν κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μια οριακή αυτοδυναμία ύστερα από εκλογικό αιφνιδιασμό με απλή αναλογική, γιατί ακόμα και με 45% δύσκολα θα εκλέξει 140 βουλευτές. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει εύκολα δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική όπου η αυτοδυναμία απαιτεί 37%-38%. Η Ν.Δ. δύσκολα θα υπερβεί το 39,8% του 2019 σε οποιαδήποτε άλλη συγκυρία εκτός από τη σημερινή.

Με διπλές εκλογές τώρα, θα επιταχυνθεί η φθορά των ηγεσιών της αντιπολίτευσης. Με ακόμα δύο βαριές ήττες, θα ενεργοποιηθούν διεργασίες αλλαγής ηγεσίας και ίσως έλθει γρηγορότερα η εποχή Τσακαλώτου στην Αριστερά και Ανδρουλάκη στο Κέντρο. Αυτές οι ηγεσίες μπορεί να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερο ρεαλισμό την προοπτική για μελλοντικές συνεργασίες με τη Ν.Δ. 

Η αυτοκριτική του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τη διακυβέρνηση 1990-93 ήταν ότι κακώς παρέπεμψε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο (διότι η παραπομπή τον αναζωογόνησε πολιτικά) και κακώς δεν έκανε νέες εκλογές το 1990 με ενισχυμένη αναλογική για να τον συντρίψει οριστικά.

Τριάντα χρόνια μετά, ο νυν πρωθυπουργός δεν επανέλαβε το πρώτο λάθος και μάλλον σκέφτεται να μην επαναλάβει ούτε το δεύτερο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή