Θεωρείο (04/06/20)

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο λόγος στους… βουλευτές

Η στήριξη αφενός του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης με την ψήφιση από τη Βουλή 26 συνολικά νομοσχεδίων και αφετέρου η αναβάθμιση της λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποτελούν τις δύο βασικές προτεραιότητες του γραμματέα της Κ.Ο. Σταύρου Καλαφάτη. Και για τα δύο σκέλη μάλιστα αναμένονται πρωτοβουλίες. Αρχικά θα καθιερωθεί ενημέρωση της Κ.Ο. από υπουργούς με την αρχή να γίνεται με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, που σήμερα θα μιλήσει για την Ψηφιακή Μεταρρύθμιση, το επικείμενο νομοσχέδιο δηλαδή, αλλά και εν γένει για το τι επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Στα σχέδια είναι να ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη και πάνω στον δεύτερο στόχο, δηλαδή την αναβάθμιση της λειτουργίας της Κ.Ο. Εκεί ο λόγος θα δοθεί στους βουλευτές για την υποβολή προτάσεων.

Βελτίωση των σχέσεων

Είναι προφανές πως η τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών έχει στόχο να λειάνει γωνίες και να σταματήσει γκρίνιες που αποτελούν άλλωστε διαχρονική γάγγραινα της Ν.Δ.

Η στενοχώρια της Γιάννας

Στις επικρίσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα η Επιτροπή 2021 απάντησε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Γιάννα Αγγελοπούλου. «Ούτε γράφουμε, ούτε ξαναγράφουμε την Ιστορία» είπε η επικεφαλής της Επιτροπής, βάζοντας τέλος στη συζήτηση περί αναθεωρητισμού και τονίζοντας πως ο ρόλος της Eπιτροπής έχει σκοπό «την προβολή της Ιστορίας», ώστε «τα 200 χρόνια να γεμίσουν τους Ελληνες χαρά και περηφάνια». Οσον αφορά την παραίτηση της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου η κ. Αγγελοπούλου είπε πως είναι ένα γεγονός που τη στενοχώρησε, προσθέτοντας πως ελπίζει να σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια επειδή «η συμμετοχή όλων είναι αναγκαία».

Δώρο ΣΥΡΙΖΑ στον Θεοχάρη

Οταν ο Χάρης Θεοχάρης είχε κάνει την γκάφα με τις πρόωρες ανακοινώσεις για τον τουρισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τον είχε αδειάσει με το γάντι, στη μοναδική έως τώρα δημόσια αποδοκιμασία υπουργού. Μετά την πρόσφατη επίθεση που του έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Πέτσας κάλυψε τον υπουργό και μάλιστα με θέρμη, αποκρούοντας την επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι λίγο, έπειτα από μία περίοδο κατά την οποία ο υπουργός βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα.

Ολα τα κοινά

Μία διαφορετική συνέντευξη παραχώρησε ο Νίκος Δένδιας. Ο ΥΠΕΞ μίλησε στο περιοδικό «Πτήση και Διάστημα» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την τουρκική παραβατικότητα, τονίζοντας πως περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών της γείτονος θα την απομονώσει περισσότερο από τον διεθνή περίγυρο. Η επιλογή πάντως του μέσου δείχνει πως ο υπουργός θέλει να φτάσει το μήνυμα σε όλα τα κοινά, καθώς το περιοδικό έχει συγκεκριμένους αναγνώστες.

Φοβού τα Θεία

Σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο κάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ τους θρησκευτικούς ηγέτες, σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο το κλίμα είναι ιδιαίτερο φορτισμένο, μετά και την τελευταία πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ να φωτογραφηθεί με φόντο την Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην Ουάσιγκτον, κρατώντας τη Βίβλο. Ο Τραμπ για να εκτονώσει προφανώς την ένταση κάλεσε στον Λευκό Οίκο τους θρησκευτικούς ηγέτες, αργότερα όμως το… μετάνιωσε, και ακύρωσε τη συνάντηση. Προφανώς θα σκέφτηκε πιο ψύχραιμα τι επρόκειτο να ακούσει.

Ο Βορίδης και η κάνναβη

Σε πολύ δύσκολη θέση φαίνεται πως έχει βρεθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης λόγω της κάνναβης, έστω και αν αυτή είναι βιομηχανική. Ο υπουργός δεν μπορεί να κρύψει την αντίθεσή του με την κεντρική κυβερνητική γραμμή που είναι η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης: Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή έριξε το μπαλάκι στην κεντρική κυβέρνηση, λέγοντας πως αποτελεί «επιλογή της» η καλλιέργεια της κάνναβης. Πρόσθεσε δε, πως η επιλογή είναι ανεξάρτητη «από τα αισθήματα που έχει κανείς γι’ αυτό». Είναι προφανές πως η  κυβερνητική πολιτική στον συγκεκριμένο τομέα είναι «δύσκολη» για το εκλογικό κοινό του υπουργού που είναι αμιγώς δεξιό. Η σχετική υπογραφή του κάνει –έστω και ελεγχόμενη– ζημιά. Τούτο δεν ξέφυγε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνούς, ο οποίος τον κατηγόρησε για καθυστερήσεις και λάθος μηνύματα στους επενδυτές, αποδίδοντας τη στάση αυτή σε «κραυγαλέα ιδεοληψία», λέγοντας πως αποτελεί απότοκο των «εμμονών του ακροατηρίου σας».

Τα «βαφτίσια» και η «Κ»

Ο «προσωπικός αριθμός» θα αντικαταστήσει από τούδε και στο εξής τον ΑΦΜ. Η σχετική συζήτηση μάλιστα για το πώς θα ονομάζεται ο νέος αυτός αριθμός που σχεδιάζει το υπουργείο είχε ξεκινήσει μήνες πριν. Τα «βαφτίσια» φαίνεται πως έγιναν πέρυσι τον Νοέμβριο στην επετειακή εκδήλωση της «Κ» για τα 100 της χρόνια. Εκεί, σε κάποιο πηγαδάκι, έπεσε η ιδέα του «προσωπικού αριθμού» που, όπως φαίνεται, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τη συγκράτησε και την υιοθέτησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή