ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεωρείο (07/07/20)

Το δείπνο Γεραπετρίτη – Θεοχάρη

Πριν από μερικές ημέρες, εθεάθησαν να τρώνε σε γνωστό στέκι του Κολωνακίου ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. Το τετ α τετ του ισχυρού άνδρα του Μαξίμου με τον υπουργό με το ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο ήρθε σε ένα χρονικό σημείο πολύ ενδιαφέρον, καθώς εκτός των άλλων επίκεινται και οι «διορθωτικές κινήσεις», δηλαδή ο αναμενόμενος ανασχηματισμός, που είναι βέβαιο πως βρέθηκε στην συζήτηση.

Πόντιος Πιλάτος ο άνθρωπος του Μπάιντεν

Με ένα σχόλιο ίσων αποστάσεων σχολίασε στο Twitter την πρόθεση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ο Αντονι Μπλίνκεν, σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν για θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Η Αγία Σοφία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και αποτελεί ιερό χώρο που μοιράζονται άνθρωποι πολλών πίστεων και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να διασφαλίσουμε τη διαρκή πρόσβαση σε όλους τους επισκέπτες», έγραψε στο Twitter ο Μπλίνκεν. Η απάντηση ήλθε από τον επίσημο λογαριασμό των πάντα δραστήριων Ελληνοαμερικανών του HALC, στον οποίο παρετέθησαν δηλώσεις του Μάικ Πομπέο και Αμερικανών διπλωματών αλλά και η μομφή ότι «δεν θα ήταν μεγάλος κόπος για κάποιον με μεγάλη εμπειρία στην εξωτερική πολιτική, τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία και τον δόλο του Ερντογάν να ζητήσει εξηγήσεις από την Τουρκία γι’ αυτό το πολιτικά διχαστικό κόλπο». Η συγκεκριμένη, εξαιρετικά προσεκτική διατύπωση, δείχνει, πάντως και την αποκρυσταλλωμένη άποψη που φαίνεται ότι υπάρχει στην Ουάσιγκτον για τη «χρησιμότητα» της Τουρκίας σε διάφορα μέτωπα.

Εγκαίνια στη Χαλκίδα

Τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου στη Χαλκίδα ετοιμάζεται εκτός απροόπτου να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντός του Ιουλίου. Το νοσοκομείο είναι έτοιμο και μένουν μόνο τυπικές λεπτομέρειες, ώστε να μπορεί να κοπεί η κορδέλα, οι οποίες αναμένονται να ολοκληρωθούν εντός του μήνα, δίνοντας την ευκαιρία και στον πρωθυπουργό να παρουσιάσει ένα σημαντικό έργο για μία περιοχή, όπως η Εύβοια, με σειρά προβλημάτων εδώ και δεκαετίες.

Στην έδρα του Τσίπρα

Πριν από τη Χαλκίδα, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σίγουρα στην Ηπειρο και μάλιστα στην έδρα του Αλέξη Τσίπρα, τα Τζουμέρκα. Την Παρασκευή και το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα δώσει το «παρών» στην εκδήλωση για την αποπεράτωση των εργασιών αναστήλωσης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας που συνδέει τα Τζουμέρκα με τα Κατσανοχώρια και κατ’ επέκταση τα Ιωάννινα με την Αρτα. Το έργο της αναστήλωσης θεωρείται πρότυπο στην κατηγορία του και μοναδικό για τη χώρα. Στο πολιτικό, πάντως, σκέλος η Αρτα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Κατ’ εξοχήν δεξιός νομός, ήταν «μπλε» στις περισσότερες εκλογές της μεταπολίτευσης. Στις τελευταίες, ωστόσο, η εντοπιότητα του Αλέξη Τσίπρα έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς ο νομός έμεινε στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν μπλε.

«Κοσμηματοπωλείον ΜέΡΑ25»

Αν μπει κάποιος στο site του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη μπορεί να δει μία ασυνήθιστη διαφήμιση για πολιτικό κόμμα, καθώς πουλάει… «συλλεκτικά αντικείμενα» όπως τα χαρακτηρίζει, «που φέρουν τη σφραγίδα του ΜέΡΑ25». Μεταξύ μάλιστα των κομματιών υπάρχουν όπως αναφέρεται αυτολεξεί «ξεχωριστά κοσμήματα που σχεδιάστηκαν από τη γλύπτρια και εικαστική καλλιτέχνη Δανάη Στράτου», τη σύζυγο δηλαδή του Γιάνη Βαρουφάκη. Τιμές, πάντως, δεν μας λέει, αλλά δίνει τηλέφωνο επικονωνίας…

Ιδρυτικό στέλεχος

Ενα από τα πιο αγαπητά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο πρώην δήμαρχος Δραπετσώνας και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Χρονόπουλος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Ο Κώστας Χρονόπουλος διετέλεσε επί τρεις συνεχείς τετραετίες δήμαρχος Δραπετσώνας, εκλεγμένος από τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – Συνασπισμού, ενώ είχε διατελέσει και νομάρχης Ροδόπης. 

Μεταγραφή – έκπληξη

Μία αναπάντεχη μεταγραφή έγινε στις Βρυξέλλες, καθώς ο πρώην ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, γιος του Λεωνίδα Κύρκου, που φλέρταρε κάποια περίοδο και με τον ΣΥΡΙΖΑ, εντάχθηκε τελικά στο επιτελείο του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος μάλιστα είχε πολιτευθεί παλαιότερα και με τον ΛΑΟΣ. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Κύρτσος, γράφοντας πως πολλά τους ενώνουν, άλλα τόσα τους χωρίζουν, «αλλά ελπίζουν σε μία Ενωμένη Ευρώπη με την Ελλάδα ανάμεσα στους πρωταγωνιστές».