Θεωρείο (10/07/20)

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφής διάψευση από την πρεσβεία

Σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που σχολιάζει  δημοσιεύματα του Τύπου και ειδικά του ηλεκτρονικού προχώρησε η αμερικανική πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, θέλοντας να αποσαφηνίσει το θέμα που δημιουργήθηκε σχετικά με το ταξίδι του Νίκου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ. Με διπλό tweet η αμερικανική πρεσβεία σημειώνει πως «ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και το αμερικανικό Κογκρέσο ανυπομονούν να καλωσορίσουν τον υπουργό Παναγιωτόπουλο στις ΗΠΑ μόλις μπορέσει να ταξιδέψει». Με δεύτερο tweet προσθέτουν πως οι αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας περί ακύρωσης λόγω του επιπέδου των προγραμματισμένων ραντεβού ή ότι είχαν προγραμματιστεί μόνο διαδικτυακές συναντήσεις είναι εντελώς ψευδείς. Και ποιος ήταν τελικά ο λόγος της αναβολής του ταξιδιού; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της στήλης, συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με τον κορωνοϊό, καθώς κρίθηκε σκόπιμο να γίνει σε δεύτερο χρόνο για λόγους ασφαλείας.

Μέσα πατριώτες, έξω απόντες

Μία τουλάχιστον «παρεξηγήσιμη» απουσία κατέγραψε η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, για την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από τους 6 ευρωβουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βρέθηκε… ούτε ένας στην αίθουσα! Δικαιολογημένα η Κ.Ο. της Ν.Δ. στις Βρυξέλλες εξέδωσε μία πολύ σκληρή ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «η στάση αυτή προκαλεί ανησυχητικά ερωτήματα». Το πιο «αστείο» είναι πάντως πως ο ευρω-ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε το προηγούμενο διάστημα πως ήθελε η συζήτηση να γίνει με… δική του πρωτοβουλία. Η ανακοίνωση της γαλάζιας ευρωομάδας καταλήγει λέγοντας πως για το θέμα πρέπει να πάρει θέση και ο ίδιος ο Τσίπρας.

Εξηγήσεις ζήτησε ο Μεϊμαράκης

Η ευρωομάδα πάντως της Ν.Δ. χθες είχε πάρει φωτιά με την καλή έννοια. Χαρακτηριστικό είναι πως ο επικεφαλής τής αντιπροσωπείας της Ν.Δ. Βαγγέλης Μειμαράκης, προχώρησε σε μία κίνηση που δεν συνηθίζεται, καθώς ζήτησε εξηγήσεις από Ευρωπαίο αξιωματούχο και συγκεκριμένα από το Μπορέλ. Αιτία η πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, όπου σύμφωνα με όσα σημείωσε ο Μεϊμαράκης, ο Μπορέλ επέλεξε μία «χαλαρή στάση» απέναντι στις «αβάσιμες κατηγορίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών εναντίον των τριών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ελλάδας, Κύπρου και Γαλλίας». Ο Μεϊμαράκης πρόσθεσε πως με αυτό τον τρόπο ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκει έδαφος να προκαλεί, να εκβιάζει και να αυθαιρετεί σε σημείο που να θέλει ακόμα και την Αγία Σοφία να μετατρέψει σε τζαμί.

Καμμένος ή Βορίδης;

Συμβαίνουν και αυτά. Ο συνήθως μετριοπαθής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σπήλιος Λιβανός ανέβασε πολλές… στροφές όταν απάντησε στον εριστικό Δημήτρη Τζαννακόπουλο, με τον τέως κυβερνητικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί σιωπηλώς. Η σκηνή εκτυλίχθηκε την Πέμπτη, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει την ομιλία του κατακεραυνώνοντας τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ απαντώντας στην κυβερνητική πλειοψηφία που είχε κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για εναγκαλισμό με τον Καμμένο, τους κάλεσε να μη μιλούν αυτοί που ήταν στην ίδια κυβέρνηση με Βορίδη, Σαμαρά και Καρατζαφέρη. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Λιβανός, ο οποίος τον ρώτησε αν ο ίδιος προτιμάει τον Καμμένο από τον Βορίδη, αλλά εκείνος δεν απάντησε. Και όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., στη δική του παρέμβαση, σχολίασε ότι ο κ. Τζαννακόπουλος «έμεινε μετεξεταστέος» γιατί με την ομιλία του ανέδειξε την πολιτική εμπάθεια και τον διχαστικό λόγο που εσχάτως υιοθετεί ο αρχηγός του, ο τέως εκπρόσωπος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την αίθουσα.

Γκάφα ολκής

Σε μία απίστευτη γκάφα υπέπεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου. Σχολιάζοντας την αποστροφή του πρωθυπουργού που επικαλέστηκε κατά την ομιλία του τα λεγόμενα του Αλέξανδρου Σβώλου, η βουλευτής ανέφερε, απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως η ηγετική μορφή της εθνικής αντίστασης ήταν «γνωστός υποστηρικτής σας». Ακόμα και αν ο αείμνηστος είχε θεωρητικά αλλάξει πολιτικές απόψεις, υποστηρικτής του Μητσοτάκη δεν μπορεί να ήταν εκ των πραγμάτων, καθώς απεβίωσε το 1956 και ο Μητσοτάκης γεννήθηκε… 12 χρόνια αργότερα. Δηλαδή οι βουλευτές της Αριστεράς δεν ξέρουν ούτε την ίδια την ιστορία τους.

Κάτι τρέχει με τον Νίκα

Σας πάω λίγο στην Αρκαδία, έδρα και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, όπως μου λένε, έχει έρθει σε ρήξη με το… μισό υπουργικό συμβούλιο. Οι περισσότεροι υπουργοί καταλογίζουν στον αυτοδιοικητικό αξιωματούχο έλλειψη συνεννόησης. Προσφάτως, μάλιστα, ήρθε σε μεγάλη λογομαχία με κορυφαίο υπουργό. Το θέμα βεβαίως πρέπει με κάποιο τρόπο να εξομαλυνθεί, καθώς καταλήγει εις βάρος όλης της Πελοποννήσου, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, στις περυσινές αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν η μοναδική Περιφέρεια που αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στήριξε την αλλαγή σελίδας και την πέτυχε. 

Συνάντηση με παρασκήνιο

Παραμένω στην Αρκαδία και την Πελοπόννησο, καθώς όπως μαθαίνω βρέθηκε στο επίκεντρο μιας συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, προχθές συναντήθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα απόδημου ελληνισμού, Κώστα Βλάση. Το κυρίως μενού, πλην της ενημέρωσης που του έκανε ο υφυπουργός για θέματα της αρμοδιότητάς του, ήταν μία… επένδυση. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει ένα μεγάλο project στην Αρκαδία, όπου εκλέγεται ο Βλάσης, που θα επηρεάζει όλη την Πελοπόννησο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει πλέον «κλειδώσει» μεγάλη επένδυση φαρμακοβιομηχανίας στην περιοχή. Η βούληση του Μητσοτάκη, άλλωστε, είναι να γίνουν επενδύσεις που θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην Περιφέρεια. Και η εν λόγω  επένδυση υπολογίζεται πως θα δώσει 500 και πλέον θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή