Ελληνοαμερικανική Ιατρική Σχολή στη Βοστώνη

Ελληνοαμερικανική Ιατρική Σχολή στη Βοστώνη

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πανεπιστήμιο Hellenic College / Holy Cross School of Theology (HCHC) δίπλα στην πόλη της Βοστώνης έχει αναγνωρισθεί από τις αμερικανικές αρχές, από το 1984, ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα που μπορεί να χορηγεί προπτυχιακά πτυχία Bachelors of Arts (BA) και μεταπτυχιακά Masters στις θεολογικές επιστήμες.

Το HCHC είναι το καμάρι της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής εδώ και πολλές δεκαετίες (από το 1937), διότι από εκεί αποφοίτησαν και αποφοιτούν οι περισσότεροι ιερείς και επίσκοποι που υπηρετούν την ελληνική Ομογένεια της Αμερικής και όχι μόνο. Δυστυχώς, όμως, από τις 21 Νοεμβρίου 2019, οι αμερικανικές αρχές (The New England Commission of Higher Education) αποφάσισαν να θέσουν το Πανεπιστήμιο σε αυστηρή επιτήρηση (probation), μέχρι τα τέλη του 2021. Αν δεν βελτιωθούν άμεσα «η Οργάνωση, η Διακυβέρνηση, το Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα», κινδυνεύει να του αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας.

Πρόσφατα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος εκφράζοντας την αγωνία του για το μέλλον του Hellenic College, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «δεν πρέπει να στηρίξουμε το HCHC γιατί είναι θεολογικό σεμινάριο, αλλά γιατί είναι ένα αξεπέραστο ακαδημαϊκό και πνευματικό ίδρυμα αριστείας».

Η σημερινή μου πρόταση είναι στο ανώτατο αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα αριστείας, να δημιουργηθεί άμεσα μια Ιατρική Σχολή, που θα ανεβάσει το κύρος του Hellenic College και θα βοηθήσει σημαντικά στην οικονομική του επιβίωση. Η πρόταση αυτή έρχεται συμπληρωματική στην αρχική πρόταση του Χρήστου Γιανναρά για την επέκταση των υφιστάμενων Σχολών και Προγραμμάτων στο HCHC ώστε να προσφέρουν «ελληνική γλώσσα, ελληνική γραμματεία, τέχνη, φιλοσοφία, μουσική, δραματουργία – την όποια ελληνική ιδιαιτερότητα».

Στην πρώτη λογική ένσταση για το κόστος δημιουργίας και λειτουργίας μιας σύγχρονης Ιατρικής Σχολής θα απαντούσα με τη σημερινή πραγματικότητα μιας συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης για νέες ιατρικές σχολές στον κόσμο. Τόσο στην Αμερική, στην Ευρώπη και σε «άγνωστα» άλλα σημεία του κόσμου κάθε χρόνο ιδρύονται νέες ιατρικές σχολές. Η ζήτηση είναι τέτοια που χιλιάδες γονείς πληρώνουν μεγάλα ποσά για να δουν τα παιδιά τους «γιατρούς»! Δεν θα σχολιάσω την ποιότητα αυτών των ιατρικών σχολών αλλά η αλήθεια είναι ότι όλες οικονομικά «πάνε πολύ καλά». Το παράδειγμα της μικρής Κύπρου με τις δύο τόσο επιτυχημένες ιδιωτικές ιατρικές σχολές επιπλέον της κρατικής, μιλάει από μόνο του για τα τεράστια οικονομικά οφέλη από τη λειτουργία τους.

Σε καμία από αυτές τις πανάκριβες ιατρικές σχολές δεν θα έχει ο φοιτητής την ευκαιρία να σπουδάζει σε ένα campus 240 στρεμμάτων με σύγχρονα αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες, αθλητικές εγκαταστάσεις, ούτε να συναντάει στον δρόμο του φοιτητές και καθηγητές του Harvard και του MIT, ούτε τέλος τη δυνατότητα να μπορεί να εκπαιδευθεί και να μετεκπαιδευθεί στα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου που περιβάλλουν το HCHC.

Σήμερα στις ΗΠΑ, εκτός από το κλασικό μοντέλο των μεταπτυχιακών ιατρικών σχολών τετραετούς διάρκειας για φοιτητές που έχουν ήδη πτυχίο B.A. ή B.S., υπάρχουν και αρκετές ιατρικές σχολές διαρκείας 6, 7 και 8 ετών για τους αποφοίτους των λυκείων. Το Howard University College of Medicine στην Washington DC, παραδείγματος χάριν, προσφέρει ένα πρόγραμμα έξι ετών που οδηγεί απευθείας σε πτυχίο BS/MD. Τα γνωστά αμερικανικά πανεπιστήμια Rice και Βaylor, προσφέρουν ένα «συνδυαστικό» ιατρικό πρόγραμμα οκτώ ετών, που χωρίς διακοπή οδηγεί από το B.S. του ενός κολεγίου στο MD της άλλης ιατρικής σχολής.

Το Hellenic College θα μπορούσε να συνεργαστεί κάλλιστα με ένα από τα πολλά πανεπιστήμια της Μασαχουσέτης που έχουν Ιατρική Σχολή ώστε οι δικοί του προπτυχιακοί φοιτητές να συνεχίζουν και να ολοκληρώνουν τις ιατρικές τους σπουδές στην ήδη λειτουργούσα Ιατρική Σχολή. Θα τολμούσα μάλιστα να προτείνω συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Boston University που έχει ήδη την εμπειρία ενός επταετούς διάρκειας προγράμματος σπουδών.

Τι χρειάζεται λοιπόν για να προχωρήσει η σημερινή πρόταση;

Κατ’ αρχάς να συμφωνήσουν με αυτήν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο πρόεδρος George Cantonis και τα μέλη του Δ.Σ. του HCHC. Το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί ο σωστός άνθρωπος που θα ηγηθεί στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου και δύσκολου εγχειρήματος.

Πριν από λίγα χρόνια, η Kaiser Permanente, (που δεν είναι καν πανεπιστήμιο), προσέλαβε τον καθηγητή της Παιδιατρικής του Harvard, Marc Schuster και του ζήτησε να φτιάξει την Kaiser Permanente Ιατρική Σχολή. Με φρέσκες ιδέες και επικέντρωση στην υγεία και όχι στην αρρώστια έφτιαξε ένα καινούργιο πρόγραμμα με έμφαση την πρόληψη και τη δημόσια υγεία. Ξεκίνησε με ένα μικρό αριθμό φοιτητών, κατήργησε τα θεωρητικά μαθήματα του αμφιθεάτρου για όλους και τους μοίρασε σε μικρές ομάδες για εκπαίδευση σε συγκεκριμένα περιστατικά. Εδωσε μεγάλη έμφαση στην wellness των φοιτητών ώστε να προληφθούν τα προβλήματα των φοιτητών της Ιατρικής και των γιατρών που λέγονται burnout, κατάθλιψη και τόσα αλλά σύγχρονα και πραγματικά προβλήματα της ιατρικής εκπαίδευσης.

Ενα τέτοιο σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών το οποίο θα περιλαμβάνει και υφιστάμενα θεολογικά μαθήματα μπορεί εύκολα να σχεδιασθεί για τη νέα Ελληνοαμερικανική Ιατρική Σχολή στο HCHC.

Αν προχωρήσουν με επιτυχία και αποφασιστικότητα αυτά τα δύο πρώτα βήματα, τότε η πορεία θα είναι πιο εύκολη.

Αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης εργάζονται πολλοί διεθνούς κύρους Ελληνες και Ελληνοαμερικανοί καθηγητές των Επιστημών Υγείας. Οι επιστήμονες αυτοί που σχεδόν καθημερινά συμμετέχουν σε webinars και άλλες δράσεις που διοργανώνει το ελληνικό προξενείο είναι έτοιμοι να στηρίξουν μια τέτοια φιλόδοξη προσπάθεια.

Από την άλλη μεριά, ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευθεί για την οικονομική στήριξη του Hellenic College έχοντας δώσει από 2 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2019 και 2020. Αυτή η ελληνική κρατική οικονομική στήριξη μπορεί περαιτέρω να ενισχυθεί τόσο από τα γνωστά Ιδρύματα των μεγάλων δωρεών για την Υγεία και την Παιδεία, όσο και από τους οικονομικά εύρωστους Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς πατριώτες.

Μια Ιατρική Σχολή στο Hellenic College της Βοστώνης θα είναι μια επιτυχία για το ελληνικό κράτος και τον απόδημο ελληνισμό γενικότερα.

* Ο κ. Δημήτρης Λινός είναι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, lecturer στο Harvard Medical School.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή