Θεωρείο (17/07/20)

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποδοσφαιρική οιωνοσκοπία

Πότε θα κλείσει η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό; Το ερώτημα ταλανίζει αξιωματούχους, διπλωμάτες και δημοσιογράφους, που ελπίζουν να απολαύσουν λίγη θερινή ραστώνη μετά ένα ιδιαίτερα δύσκολο πρώτο μισό του 2020. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την απάντηση. Ωστόσο, πηγές με γνώση των όσων ειπώθηκαν σε φιλικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι μεταξύ των διπλωματών του Βίσεγκραντ και των «Φειδωλών 4» (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία), στο οποίο ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος Γιάννης Βράιλας έπαιξε ως τερματοφύλακας και για τις δύο ομάδες, μεταφέρουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Στη χαλαρή ατμόσφαιρα μετά το ματς, εις εκ των «φειδωλών» άφησε να εννοηθεί ότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα υπάρξει συμφωνία πριν από την αυγουστιάτικη ανάπαυλα. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, αν θα χρειαστεί μία ή δύο Συνόδους Κορυφής…

Κάλυψη στον Μπογδάνο

Δεν άδειασε –και ορθώς– ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο που έδωσε το «παρών» σε συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής της πλατείας Βικτωρίας όπου διαμαρτύρονταν για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή τους. Ο Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως «είδαμε δύο διαδηλώσεις», προσθέτοντας πως «αφήνω σε εσάς να κρίνετε ποια ήταν η αντισυγκέντρωση», υπογραμμίζοντας πως «κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος να συμμετέχει σε οποιαδήποτε εκδήλωση επιθυμεί». Η κριτική που υπήρξε ήταν επειδή στην ίδια συγκέντρωση ήταν παρών και ο Κασιδιάρης. Οσοι όμως το κάνουν αυτό, άθελα τους αποδέχονται την καπηλεία του Κασιδιάρη και ταΐζουν το τέρας, αρνούμενοι σε έναν πολιτικό του δημοκρατικού τόξου να παραστεί σε διαμαρτυρία –δίκαιη ή άδικη είναι άλλο θέμα– για την περιοχή τους. Είναι όπως το είπε έμπειρος γαλάζιος βουλευτής, στηρίζοντας Μπογδάνο: «Δεν θα αφήσουμε τους ακροδεξιούς να εμφανίζονται προστάτες σε θέματα που πρέπει όλοι να ακούμε».

Στο Προεδρικό ο Χατζηδάκης

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει σήμερα στις 12.30 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης (φωτ.), όπου θα έχει επίσημο τετ α τετ με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το ραντεβού όπως μαθαίνω κλείστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ζάππειο, κατά την τελετή βράβευσης των ελληνικών συμμετοχών για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα από τον Χατζηδάκη, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκεί οι δυο τους συνομίλησαν και με δεδομένο το διαχρονικό ενδιαφέρον της Προέδρου για το Περιβάλλον και τις πράσινες δράσεις επισημοποίησαν το ραντεβού.

Προς Αχαΐα ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Μία ωραία πρωτοβουλία πήρε η Νεολαία της Ν.Δ. τις προηγούμενες μέρες που αφορούσε την Αγία Σοφία. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρός της έστειλε επιστολή προς τη Διεθνή Ενωση Δημοκρατικών Νεολαιών (IYDU), τη Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (YEPP) και τους Ευρωπαίους Δημοκράτες Φοιτητές (EDS) με σκοπό την καταδίκη της απόφασης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Για να ξέρετε, πάντως, ο νεαρός πρόεδρος προετοιμάζεται για κάθοδο στις επόμενες εκλογές στην Αχαΐα, όπου έλκει την καταγωγή του.

Τι τρέχει με τον Τσιόδρα;

Πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί από την εβδομαδιαία ενημέρωση που ξεκινάει και πάλι ο Νίκος Χαρδαλιάς κάθε Τρίτη, θα λείπει το… έτερον ήμισυ, δηλαδή ο Σωτήρης Τσιόδρας. Κάποιοι ερμήνευσαν την απουσία ως αποστασιοποίηση του καθηγητή, ίσως και ενόχληση με κάτι που δεν έχει γίνει γνωστό. Η πραγματικότητα είναι πως ενόχληση του καθηγητή υπάρχει, αλλά όχι με την κυβέρνηση, αλλά με αρκετούς συναδέλφους του. Τούτο είχε διαφανεί ήδη κατά τη διάρκεια του lockdown που ο καθηγητής είχε δείξει τη δυσαρέσκειά του στις προσωπικές επικρίσεις που δεχόταν. Οσον αφορά την απουσία του από την εβδομαδιαία ενημέρωση, αυτή έχει να κάνει με τον σχεδιασμό, καθώς στην παρούσα φάση το θέμα είναι πρωτίστως επιχειρησιακό και όχι υγειονομικό.

Αποχωρήσεις με αιχμές

Τεταμένο είναι το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, με πολλά στελέχη να καταγγέλλουν τον επικεφαλής του για «κατ’ επίφαση αμεσοδημοκρατία», αφήνοντας αιχμές και για τη σύζυγό του Δανάη. Σχετικό κείμενο ανήρτησαν στο facebook ο υποψήφιος βουλευτής Αριστοτέλης Παναγόπουλος και ο συντονιστής του ΜέΡΑ25 στην Πάτρα Περικλής Φλωρόπουλος, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις όπως «μας φόρεσε στο κόμμα τη σύζυγό του η οποία δεν έχει βιοποριστεί ποτέ στη ζωή της». Παράλληλα υποστηρίζουν ότι το ΜέΡΑ25 «πουλά φθηνό λαϊκισμό που μετά βίας θα το βάλει άλλη μία φορά στη Βουλή». Αντίστοιχη φρασεολογία και από τη Ράνια Ντάλη που κατήγγειλε πως «στο κόμμα κυριαρχούν οι “οικογένειες” και οι “παρέες”».

Κομπλιμάν Βέμπερ

Η συμπάθεια που έχει ο Μάνφρεντ Βέμπερ στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι γνωστή. Επιβεβαιώθηκε, ωστόσο, μία ακόμα φορά στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, όπου ο Βαυαρός αποθέωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Αν στις χώρες της Ε.Ε. είχαμε υπεύθυνους ηγέτες με μεταρρυθμιστική ατζέντα σαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα δια-χειριστεί με σωστό τρόπο τα κονδύλια, τότε δεν θα χρειαζόμασταν ατέρμονες συζητήσεις για να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο των κανόνων», είπε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή