Θεωρείο (19/07/20)

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνομιλία της Προέδρου με τον Πάπα

Mια πολύ σημαντική συνομιλία περιλαμβάνει το πρόγραμμα της αυριανής μέρας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνομιλήσει με τον Πάπα Φραγκίσκο και είναι βέβαιο πως θα τεθεί και το θέμα της Αγίας Σοφίας, για το οποίο ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας έχει ήδη πάρει θέση, εκφράζοντας τη βαθιά του λύπη. Η τοποθέτηση του Πάπα μάλιστα προκάλεσε αίσθηση στην Ιταλία όπου και έγινε πρωτοσέλιδο, καθώς πολλοί προεξοφλούσαν πως δεν πρόκειται να πάρει θέση. Τα σημαντικά ραντεβού για την κ. Σακελλαροπούλου δεν τελειώνουν εκεί, καθώς την Τρίτη θα δεχθεί στο Προεδρικό τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας που έρχεται στην Αθήνα.

Γκρίνια για τη γ.γ. του Εργασίας

Πολλά πυρά συγκεντρώνει τελευταία η Αννα Στρατινάκη, γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας. Ο λόγος δεν είναι επειδή είναι ΠΑΣΟΚ, εξάλλου η κυβέρνηση έχει έντονο πράσινο χρώμα (και δεν αναφέρομαι στην περιβαλλοντική ευαισθησία). Πολλοί κατηγορούν την κ. Στρατινάκη για αλαζονική συμπεριφορά και έναντι στελεχών της παράταξης, τα οποία σημειώνουν πως «αν δεν ήταν η Ν.Δ. η κ. Στρατινάκη δεν θα ήταν τώρα γενική γραμματέας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, εκτιμά πάρα πολύ τις ικανότητές της και την περιβάλλει με εμπιστοσύνη. 

Μετράνε τον Χρυσοχοΐδη στα Δυτικά

Μια πολύ ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση έγινε την Παρασκευή. Γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων ανάμεσα στα ερωτήματα που έθετε τηλεφωνικά είχε το εξής: στη Δυτική Αθήνα ποιον θα ψηφίζατε για βουλευτή: τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Γιάννη Λοβέρδο ή τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη; Με δεδομένο πως οι δύο πρώτοι είναι ήδη βουλευτές Δυτικού τομέα, συμπεραίνεται πως κάποιος μετράει τη δημοτικότητα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για πιθανή υποψηφιότητα στα Δυτικά της Αθήνας.

Βουλευτές σύμβουλοι… υπουργών

Οι βουλευτές να… συμβουλεύουν τους υπουργούς. Αυτή είναι η λογική της πρωτοβουλίας του γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος διοργανώνει τηλεδιασκέψεις μεταξύ της Κ.Ο.  και υπουργών. Μετά τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, σειρά για ενημέρωση έχει ο Μάκης Βορίδης.

Πήγε για μαλλί…

Πομπωδώς είχε εξαγγείλει η «Ανοιχτή Πόλη» –η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο– την προσφυγή της στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) καταγγέλλοντας τους διαγωνισμούς που έγιναν για την προμήθεια του αστικού εξοπλισμού του «Μεγάλου Περιπάτου», μιλώντας για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Τελικά μία εβδομάδα μετά την προσφυγή, ήρθε η απάντηση της ανεξάρτητης Αρχής, η οποία έκρινε ότι οι διαδικασίες ελέγχθηκαν πλήρως ως προς τη νομιμότητά τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο και έβαλε τις καταγγελίες Ηλιόπουλου στο αρχείο. «Περιμένω να ακούσω τώρα μια συγγνώμη γι’ αυτά που υποστηρίζατε» είπε στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας ο Κώστας Μπακογιάννης στον Νάσο Ηλιόπουλο, αλλά εκείνος έκανε πως δεν άκουσε…

Η τριλογία του Ρουσόπουλου

Μόνο με την Αγία Σοφία ασχολήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε ο βουλευτής της Ν.Δ. Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο οποίος ουσιαστικά ξετύλιξε μία «μίνι καμπάνια» στα κοινωνικά δίκτυα. Ξεκίνησε με Καβάφη και τη φράση «υπεροψίαν και μέθην θα είχε ο Δαρείος», συνέχισε με ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal που παρομοίαζε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, «σαν να γινόταν το ίδιο στον Αγιο Πέτρο στο Βατικανό». Ο πρώην υπουργός έκλεισε με ένα βίντεο που εξέθετε την προσωπική του άποψη για το θέμα. Ο Ρουσόπουλος μάλιστα κρατούσε ένα στιλό, που δείχνει πως η δημοσιογραφική φύση δεν αποβάλλεται ποτέ…

Διπλωμάτης και ΠΑΟ

Με μία μάσκα με ένα… τεράστιο τριφύλλι του Παναθηναϊκού εμφανίστηκε πίσω από τον πρωθυπουργό ο Γιάννης Βράιλας, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε., δείχνοντας τα πράσινα αισθήματά του ακόμα και στη Σύνοδο Κορυφής. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επέλεξε μάσκα με την ελληνική σημαία, παίρνοντας τα εύσημα από το politico, που βαθμολόγησε τους ηγέτες ανάλογα το πόσο σωστά φορούσαν τη μάσκα.

Τετ α τετ…

Συνάντηση με τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Καραγκούνη είχε εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης…

Αραβική συμπαράσταση 

Τηλεφώνημα συμπαράστασης από την υπουργό Πολιτισμού και Νεολαίας των ΗΑΕ κ. Noura al Kaabi δέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, εκφράζοντάς της τη θλίψη της για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Παρατηρητήριο Βενιζέλου

Στενό μαρκάρισμα, με την καλή έννοια, αναμένεται να έχουν η κυβέρνηση και δη οι αρμόδιοι υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που θα διαχειριστούν τους πόρους από το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Ο Κύκλος Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου θέτει σε λειτουργία «Παρατηρητήριο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης» που θα διατεθούν από την Ε.Ε. στη χώρα μας, συμβάλλοντας με ιδέες και με καλόπιστες παρατηρήσεις. Μεταξύ των μελών του Παρατηρητηρίου θα είναι όπως μαθαίνω ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο Βασίλης Μαρκής και ο Γιώργος Προκοπάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή