Θεωρείο (30/07/20)

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασκήσεις ισορροπίας από ΗΠΑ

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ξέρουν πολύ καλά το παίγνιο των ισορροπιών, σε απλά ελληνικά το γνωστό και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα. Ο «δικός μας» Τζέφρεϊ Πάιατ καταδικάζει κάθε τουρκική προκλητικότητα και στέλνει ανάλογα μηνύματα. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, συνοδευόμενος από τον Τσοσκούν Γιλμάζ, επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού της περιφέρειας Κωνσταντινούπολης, επισκέφθηκε την πρόσφατα μετατραπείσα σε τζαμί Αγία Σοφία, ενώ όπως μας ενημέρωσε μέσω Twitter το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο

«Αϊζενχάουερ» έκανε κοινές ασκήσεις με τον τουρκικό στόλο.

Ποιος φταίει για τα –μη– μέτρα;

Η κυβέρνηση βιάστηκε υπερβολικά να πανηγυρίσει για την κατάληξη της πρώτης φάσης της πανδημίας με αποτέλεσμα τώρα να τρέχει και να μη φτάνει. Στο Μαξίμου αντί να θέσουν ως προϋπόθεση της λήξης του lockdown την εφαρμογή αυστηρών μέτρων, όπως η χρήση μάσκας παντού, που θα ήταν και το ιδανικό χρονικά σημείο, καθώς τότε ο κόσμος δεν είχε ακόμα χαλαρώσει και το βασικό ζητούμενο των πολιτών ήταν η άρση της καραντίνας, οδηγήθηκε σε μία πολιτική πρόωρης άρσης σχεδόν όλων των μέτρων και τώρα βρισκόμαστε προ των πυλών δυσάρεστων καταστάσεων. Και μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο όπου κορυφώνεται η τουριστική σεζόν. Αν όμως είχαν επιβληθεί αυστηρότερα μέτρα ήδη από τα τέλη Μαΐου και όλο το δίμηνο που ακολούθησε, τώρα θα συζητούσαμε διαφορετικά ενόψει Αυγούστου. Προφανώς στην κυβέρνηση βιάστηκαν να καρπωθούν πολιτικά τη νίκη δηλαδή έναντι του κορωνοϊού, χωρίς ο κίνδυνος να έχει περάσει ακόμα.

Ποιος ξεχνά άλλωστε μία Βουλή χωρίς ούτε έναν να φοράει μάσκα, ενδεικτικό πως το πρόβλημα ξεκινούσε από τη λάθος διαχείριση των αρμοδίων. Είναι βέβαιο δε, πως μόλις μπει το φθινόπωρο και φανεί πλήρως πόσο μείον είναι το ταμείο, τότε θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη κριτική για την κακή διαχείριση που ακολούθησε του lockdown.

Γιατί διά ζώσης συνεδριάσεις;

Ενα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα των λανθασμένων κυβερνητικών επιλογών στο θέμα, είναι πως ακόμα και στις περιπτώσεις που η τεχνολογία έδινε λύσεις όπως π.χ. οι συνεδριάσεις μέσω τηλεδιασκέψεων, η κυβέρνηση στο όνομα της ταχείας επιστροφής στην κανονικότητα επανέφερε το διά ζώσης, όπως έγινε με την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το γνωστό μπρίφινγκ. Μία σαφής οδηγία, πως ό,τι μπορεί να γίνει από απόσταση δεν θα επανέλθει διά ζώσης, θα έστελνε ορθότερο μήνυμα.

Σπαζοκεφαλιές ανασχηματισμού

Το σίριαλ του ανασχηματισμού συνεχίζεται. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Γιατί όχι αυτή; Γιατί λέει οι υπουργοί είχαν ενημερωθεί ήδη από την περασμένη εβδομάδα για το υπουργικό, όταν ήταν σε εξέλιξη η ελληνοτουρκική ένταση και κανείς δεν σκεφτόταν τον ανασχηματισμό. Συνεπώς είναι άκομψο να έχει προσκληθεί κάποιος και τελικά να τον αλλάξει ο πρωθυπουργός πριν πάει. «Ενώ άμα πάει την Παρασκευή και τη Δευτέρα ανασχηματιστεί είναι… ευγενικό;» διερωτήθηκε ένας υπουργός. Αυτές είναι σπαζοκεφαλιές…

Kαθοδήγηση από Βρυξέλλες

Φεύγω από τα αρνητικά και πάω στα θετικά. Ο Μητσοτάκης είναι στο, μέτρο του δυνατού, πάνω από κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα. Πολύ αξιόπιστη πηγή μου είπε πως τις μέρες που ο πρωθυπουργός βρισκόταν στη Σύνοδο Κορυφής υπήρχε κινητικότητα με βάρκες από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου προς τη Λέσβο. Ο Μητσοτάκης όχι μόνο ενημερώθηκε για το πρόβλημα αλλά, είτε διά μέσου του Γρ. Δημητριάδη είτε απευθείας, έδινε κατευθύνσεις στο Λιμενικό για το πώς θα κινηθεί ακόμα και από τις Βρυξέλλες.

Στην Πυροσβεστική ο Χρυσοχοΐδης

Η παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην «έδρα» της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι είναι τόσο συχνή που μόνο έκπληξη δεν προκαλεί πλέον στους υπηρεσιακούς. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε κάθε μικρή ή μεγάλη πυρκαγιά, δίνει το «παρών» στο κέντρο και συντονίζει τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα με τη φυσική παρουσία επιχειρεί να δείξει πως είναι στο πλευρό των αξιωματικών της Πυροσβεστικής, που, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, θέλουν στήριξη με κάθε τρόπο.

Νοσταλγοί εμφυλίων

Τι θα γινόταν αν για παράδειγμα η Νεολαία της Νέας Δημοκρατίας έκανε θερινό κάμπινγκ αναψυχής στον Γράμμο και στο Βίτσι αναπαράγοντας μνήμες του εμφυλίου; Είναι βέβαιο πως η Αριστερά θα αντιδρούσε και θα έκανε λόγο για διχαστικές λογικές που ξύνουν πληγές από μία τραυματική εμπειρία της ελληνικής Ιστορίας η οποία χρειάζεται προσεκτική και ψύχραιμη προσέγγιση μακριά από επικίνδυνες νοσταλγικές εκδηλώσεις. Η Νεολαία, πάντως, του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε σε μία καθ’ όλα συμβολική επιλογή να προγραμματίσει κάμπινγκ στον Γράμμο και συγκεκριμένα στο Νεστόριον της Καστοριάς, εκεί όπου δόθηκαν οι πιο σκληρές και αιματηρές μάχες του εμφυλίου πολέμου. Η επιλογή που δείχνει μία νοσταλγία, για να το πω ευγενικά, για τη μαύρη περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα κόπηκε στα δύο, προβληματίζει εύλογα. Δεν ξέρω αν προβληματίζει και το κόμμα στο οποίο ανήκουν οι νεολαίοι. 

Ταλαιπωρία μιας εβδομάδας

Από την περιοδεία της στην Κρήτη την περασμένη εβδομάδα είχε αρχίσει η περιπέτεια για τη Φώφη Γεννηματά. Ο πυρετός και ο πόνος την οδήγησαν σε αναβολή κάποιων περιοδειών στη Μεγαλόνησο. Ο πόνος συνεχίστηκε με αποτέλεσμα η επίσκεψη στον «Ευαγγελισμό» να θεωρηθεί επιβεβλημένη. Ευτυχώς, το πρόβλημα ήταν μικρό. Η απαραίτητη λιθοτριψία για την πέτρα στα νεφρά έγινε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επέστρεψε άμεσα σπίτι της, όπου αναρρώνει. Τηλεφωνήματα για περαστικά, μάλιστα, δέχθηκε από την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή