Θεωρείο (03/09/20)

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο άγνωστος σύνδεσμος Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Ως γνωστόν η Κάμαλα Χάρις, εφόσον κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου ο Τζο Μπάιντεν, θα είναι η νέα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Επίσης γνωστό είναι πως η Αφροαμερικανή συνδέεται με στενή φιλία με την ελληνικής καταγωγής Ελένη Τσακοπούλου, η οποία το 2018 εξελέγη αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια και ήταν εκ των πρωταγωνιστών της επιλογής της Χάρις, καθώς οργάνωσε τηλεδιάσκεψη με τον Τζο Μπάιντεν, όπου λομπίστες και επιχειρηματίες από την Καλιφόρνια σκιαγράφησαν το προφίλ της στον υποψήφιο πρόεδρο. Η πολιτικός και πρώην διπλωμάτης –έχει υπηρετήσει ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία– είναι ισχυρή στην ελληνοαμερικανική και όχι μόνο κοινότητα, καθώς είναι κόρη του Αγγελου Τσακόπουλου, που γεννήθηκε στην Αρκαδία το 1936 και σήμερα, στα 84 χρόνια του, είναι ένας από τους πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς. Αυτό που είναι άγνωστο είναι πως ο Αγγελος Τσακόπουλος είναι ο χρηματοδότης της έδρας «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» στο Στάνφορντ, καθιστώντας την οικογένειά του σύνδεσμο με τον Δημοκρατικό υποψήφιο.
 
Η στήριξη της οικογένειας

Τη στενή σχέση είχε αποκαλύψει σε ανύποπτο χρόνο, το 2017, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία που είχε κάνει σε κοινή εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» και της έδρας Ελληνικών Σπουδών «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. «Η έδρα “Κωνσταντίνος Μητσοτάκης” δεν θα είχε ιδρυθεί χωρίς τη στήριξη της οικογένειας του κ. Αγγελου Τσακόπουλου, ενός σπουδαίου Ελληνα της διασποράς. Ο Αγγελος Τσακόπουλος, η κόρη του Ελένη και ο σύζυγός της Μάρκος ήταν αυτοί που χρηματοδότησαν και στήριξαν την έδρα», είχε πει τότε ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2016 ο κάτοχος της έδρας «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης», καθηγητής Ομπερ είχε δώσει διάλεξη, μαζί με άλλους καθηγητές, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα με θέμα «Αρχαία δημοκρατία και θρησκεία, μετανάστευση, εξουσία και χρήμα», με συντονίστρια την κ. Τσακοπούλου.

Στα Χανιά στον Β΄ Π.Π.

Η σχέση, πάντως, της οικογένειας Τσακοπούλου με την οικογένεια Μητσοτάκη πάει ακόμα πιο πίσω. Ο σύζυγος της Ελληνοαμερικανίδας, Μάρκος Κουναλάκης, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, κατάγεται από τα Χανιά. Ο πατέρας του, Αντώνης Κουναλάκης, ήταν αντάρτης κατά των ναζί στην Κρήτη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και γνωριζόταν προσωπικά με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ολοκληρώνοντας τη στενή σχέση που συνδέει τις δύο οικογένειες.

Ειδική αναφορά στον Τσιόδρα

Φεύγω από τα της άλλης πλευράς του Ατλαντικού και προσγειώνομαι ξανά στην Αθήνα. Χθες ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με υπουργούς και συνεργάτες του για τον κορωνοϊό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την κυβερνητική σύσκεψη δίνοντας τα εύσημα στον Σωτήρη Τσιόδρα για την παρουσία του στην τελευταία ενημέρωση. «Καλημέρα σας, καλημέρα Σωτήρη, εξαιρετική η ενημέρωση χθες», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον καθηγητή. Χωρίς κανείς να ξέρει τι ακριβώς ήταν αυτό που ικανοποίησε τον πρωθυπουργό από την ενημέρωση Τσιόδρα, είναι δεδομένο πως από την επανεμφάνιση του καθηγητή ξεχώρισε και σχολιάστηκε θετικά η αναφορά του στη χρήση μάσκας ως «παράδειγμα» και όχι ως «τιμωρία». Με μια κοινωνία που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, ο τρόπος που μίλησε ο καθηγητής ήταν ιδιαίτερα καταπραϋντικός και πολύτιμος. Ισως ο πρωθυπουργός να αναφερόταν και σε αυτό.
  
Υψηλός συμβολισμός

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποδέχθηκε την πρόσκληση του δημάρχου Μεγίστης Γιώργου Σαμψάκου να παραστεί στον εορτασμό της 77ης Επετείου Απελευθέρωσης του Καστελλόριζου και έτσι την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στο ακριτικό νησί. Αν μη τι άλλο, μια κίνηση υψηλού συμβολισμού.
 
Χαιρετισμός Σημίτη και ΓΑΠ

Τρεις του Σεπτέμβρη σήμερα, και η καθιερωμένη εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα είναι τελείως διαφορετική υπό τη δαμόκλειο σπάθη του κορωνοϊού. Ετσι, στο Ζάππειο δεν θα είναι παρόντες οι Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, οι οποίοι θα στείλουν χαιρετισμό, το ίδιο και ο Παρασκευάς Αυγερινός. Απών θα είναι βεβαίως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ως γνωστόν δεν έχει ουδεμία σχέση με το ΚΙΝΑΛ εδώ και καιρό.

Ενδοκυβερνητική παρεξήγηση

«Eπεισόδιο» σημειώθηκε χθες στη Βουλή, με τον προεδρεύοντα Νικήτα Κακλαμάνη να αναφέρεται παρούσης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο θέμα της βεβήλωσης του τάφου του Παύλου και της Φρειδερίκης στο Τατόι. Ο έμπειρος πολιτικός, που έχει δείξει και στο παρελθόν ευαισθησία για το θέμα του Τατοΐου, ανέφερε πως θα προχωρήσει σε επίκαιρη ερώτηση ως βουλευτής για το θέμα. Ως εδώ όλα καλά. Το επεισόδιο, ωστόσο, προκλήθηκε όταν ο Κακλαμάνης… έκλεισε το μικρόφωνο και δεν άφησε τη Μενδώνη να απαντήσει, προκαλώντας την έντονη ενόχληση της υπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή