Θεωρείο (18/09/20)

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσκεψη Μητσοτάκη στα Σκόπια

Συζήτηση για πιθανή επίσκεψη ίσως και εντός του χειμώνα – ανάλογα και την εξέλιξη της πανδημίας– του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σκόπια, έγινε κατά το πρόσφατο τετ α τετ των δύο πρωθυπουργών στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε στον ομόλογό του τη βούληση να βρεθεί στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, αφού όμως πρώτα έχει προηγηθεί στην Αθήνα το δεύτερο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, όπου θα τεθούν επί τάπητος θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και τη συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να υπάρξει πιστή εφαρμογή της. Υπάρχουν, άλλωστε, ακόμα θέματα που εκκρεμούν, όπως η ονομασία του επιμελητηρίου της γείτονος που έχει τον όρο Μακεδονία, κάτι που έθεσε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στο τετ α τετ που είχε με τον κ. Ζάεφ, με τον τελευταίο να τον διαβεβαιώνει πως σύντομα θα αλλάξει το όνομα, ώστε να αρχίσει μία ομαλή συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών.  

Απών ο Σαμαράς;

Πάντως, η ονομαστική – όπως όλα δείχνουν– ψηφοφορία που θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, βάζει μία δύσκολη εξίσωση σε αρκετούς στη Ν.Δ. Υπάρχουν πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που προεκλογικά δεν έβαλαν πουθενά μέτρο στις αντιδράσεις τους για τη συμφωνία και τώρα το βρίσκουν ήδη μπροστά τους. Η αίσθηση ωστόσο της στήλης –και κρατήστε το αυτό– είναι πως δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις, καθώς οι βουλευτές καλύπτονται από την επίσημη προεκλογική θέση της Ν.Δ., η οποία έλεγε πως από τη στιγμή που θα κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, δεν ακυρώνεται καθώς θα αποτελεί νόμο του κράτους. Ξεχωριστή ωστόσο κατηγορία αποτελεί ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει συνδέσει την πολιτική του διαδρομή με το Σκοπιανό και είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν μπορεί να ψηφίσει κάτι τόσο ανακόλουθο με αυτήν. Συνεπώς, είναι ερώτημα τι θα πράξει. Πολιτικοί του φίλοι πάντως, χωρίς να γνωρίζουν κάτι, αλλά ξέροντας τον τρόπο που λειτουργεί, έλεγαν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να ψηφίσει μνημόνιο συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Επειδή, ωστόσο, η σχέση του με το Μαξίμου είναι καλή και υπάρχει σταθερή επικοινωνία, το πιθανότερο είναι πως θα επιλέξει την αποχή, για την οποία κανείς δεν μπορεί να του προσάψει κάτι, αφού όλοι ξέρουν τις θέσεις του στο ζήτημα.

Μήνυμα στα Τίρανα

Μένω στα εξωτερικά. Απόλυτα διασταυρωμένες πηγές μου λένε πως κατά τις διμερείς επαφές που είχε η ελληνική πλευρά με την αλβανική, εστάλη σαφές μήνυμα πως η γειτονική χώρα πρέπει να επιλέξει στρατόπεδο: ή το ελληνικό ή το τουρκικό. Το συγκεκριμένο μήνυμα θεωρήθηκε βασικός πυλώνας των συνομιλιών ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ει δυνατόν έναν ακόμα σύμμαχο στα Βαλκάνια, που κοιτά σταθερά προς την Αγκυρα. Αν το μήνυμα ελήφθη στα Τίρανα θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Εχασε γκολ σε άδειο τέρμα

Η απίστευτη δήλωση του Αντώνη Λιάκου που όχι μόνο δικαιολόγησε πλήρως τη φωτιά στη Μόρια, αλλά δήλωσε πως και αυτός θα έκανε το ίδιο αν ήταν στην ηλικία των 16-17, καλώντας σαφώς σε παρόμοιες πράξεις, ήταν ένα πολιτικό δώρο στον Αλέξη Τσίπρα. Η άμεση διαγραφή τού καθηγητή από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ θα ισοδυναμούσε στην πράξη με δέκα μεταγραφές κεντρώων, από αυτές που έκανε ως κυβέρνηση ώστε να αποδείξει την κεντρώα στροφή του. Μία τέτοια απόφαση θα ήταν απόλυτα win win. Ο καθηγητής πολιτικά δεν εκφράζει παρά μία πολύ ισχνή μειοψηφία. Την ίδια ώρα ο Τσίπρας θα έστελνε μήνυμα σε χιλιάδες πολίτες του μεσαίου χώρου πως τέτοιες απόψεις δεν έχουν χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ. Και όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε την έτοιμη πάσα που του έδωσε ο καθηγητής Ιστορίας για να σκοράρει σε άδειο τέρμα και για μία ακόμα φορά πέταξε την μπάλα στην εξέδρα.

Διαφορετικές εισηγήσεις

Για να ξέρετε πάντως το παρασκήνιο, στο γραφείο του Τσίπρα έφτασαν και διαφορετικές εισηγήσεις, όπως αυτή που περιγράφω παραπάνω. Αρκετοί δηλαδή θεωρούν πως η τοποθέτηση Λιάκου ήταν μία χρυσή ευκαιρία να δείξει έμπρακτα και όχι τεχνητά το άνοιγμα του κόμματος σε πιο μετριοπαθή ακροατήρια. Ο Τσίπρας κατά την προσφιλή του τακτική δεν αποδέχθηκε εισήγηση διαγραφής, αφήνοντας αυτά τα θέματα να τα λύσει η ζωή, όπως έχει πει. Αντί διαγραφής μάλιστα εστάλη και μία απάντηση του καθηγητή Λιάκου στην ανακοίνωση της Ν.Δ. που ζήτησε την παραίτησή του, η οποία λέει το πάγιο και καθόλου πρωτότυπο πως…. διαστρεβλώθηκαν τα λεγόμενά του.

Διχασμένο το ΚΙΝΑΛ

Το Κίνημα Αλλαγής δεν κατέθεσε τελικά αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία σχετικά με τη διάταξη του νομοσχεδίου του Αυγενάκη που αφορά τα όρια που τίθενται για την εκλογή διοικήσεων αθλητικών ομοσπονδιών και συνομοσπονδιών. Παρά τη σχετική πρόθεση, όπως τουλάχιστον είχε αποτυπωθεί το πρωί της Πέμπτης, τελικά τέτοια πρόταση δεν κατατέθηκε. Υπάρχουν πληροφορίες για διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, εξ ου και η μη κατάθεση. Πάντως, η τελική απόφαση ήταν «δωράκι» και στη Ν.Δ., καθώς, κατά πληροφορίες, η Ντόρα θα καταψήφιζε τη διάταξη Αυγενάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή