Θεωρείο (29/09/20)

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το… historic agreement

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε στο εσωτερικό της Ν.Δ. η – κοινή– ανακοίνωση Ελλάδας και ΗΠΑ που χαρακτήριζε τη συμφωνία των Πρεσπών «ιστορική». Ανέβηκε στον επίσημο ιστότοπο του ΥΠΕΞ στις 11.08 το πρωί και σε λίγη ώρα άρχισαν να χτυπούν πολλαπλές «καμπάνες» στη Δημοκρίτου –«καρδιά» του μακεδονικού ζητήματος στην Αθήνα και παράλληλα γραφείο του Αντώνη Σαμαρά–, όπου βρήκαν καταφύγιο διαμαρτυρίας πολλά στελέχη αλλά και ουκ ολίγοι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης. Παρά τη δυσαρέσκεια επικράτησε η λογική, καθώς η τάση που διαμορφωνόταν χθες το μεσημέρι μεταξύ κάποιων μελών της Κ.Ο. ήταν να αντιδράσουν μέσω Twitter.

Το draft

Τελικά η ψυχραιμία δικαιώθηκε, αφού στις 16.00 αναρτήθηκε νέα κοινή δήλωση, όπου η φράση «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών» είχε απαλειφθεί. Οι ώρες που μεσολάβησαν ήταν απαραίτητες, καθώς ως κοινό ανακοινωθέν έπρεπε να κατέβει και από τον ιστότοπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ και να αναρτηθεί το νέο. Οσον αφορά την ευθύνη του χαρακτηρισμού «ιστορική», αυτή οδηγεί σε ένα draft. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, για τη διαμόρφωση της ανακοίνωσης χρησιμοποιήθηκε, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, ένα παλαιό draft, της συριζαϊκής υποπεριόδου της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας. Το «ιστορική» που είχαν βάλει οι συριζαίοι ξεχάστηκε και έτσι πήγε να αναβιώσει το… μακεδονικό ζήτημα, ευτυχώς για 
λίγες ώρες μόνο.

Ξεχνάει

Ο αντιπολιτευόμενος ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ευκαιρία «να κάνει πολιτική» με την Καρδίτσα, αλλά ξεχνάει τι έκανε ως κυβέρνηση. Θα σας θυμίσει η στήλη, που κρατάει πολιτικό ημερολόγιο. Είμαστε στο 2016 και ο αρμόδιος υπουργός Π. Σκουρλέτης επισκέπτεται την περιοχή. Σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς ξεκαθαρίζει πως η εκτροπή του Αχελώου δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, ενώ όσον αφορά το φράγμα της Μεσοχώρας δεσμεύεται για συγκρότηση επιτροπής, η οποία δεν προχώρησε ποτέ. Τότε, Αγοραστός και Μανιάτης είχαν ασκήσει κριτική στην απόφαση Σκουρλέτη και είχαν προειδοποιήσει.

Απάντηση

Η στήλη δεν αρέσκεται στις αντιπαραθέσεις. Ως εκ τούτου, επανέρχεται στο θέμα επειδή προκλήθηκε. Την περασμένη εβδομάδα αναρωτηθήκαμε εάν υπάρχει επίσημο αίτημα της χώρας για μετεγκατάσταση. Ο κ. Κουμουτσάκος θεώρησε σκόπιμο να καταφύγει στην ειρωνεία γράφοντας στο Twitter πως θα στείλει –δεν διευκρίνισε πού– «τουλάχιστον 3 επίσημα κείμενα» με τα οποία «τονίζεται η ανάγκη μετεγκαταστάσεων», καταλήγοντας στο ειρωνικό «ας ρωτούν». Επειδή όμως εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι για μετεγκαταστάσεις, να πούμε πως δεν χρειάζεται να στείλει κάτι σε εμάς, αλλά στην αρμόδια επίτροπο κ. Γιόχανσον, η οποία στις 10 Σεπτεμβρίου είπε –υπάρχει σχετικό βίντεο– ότι δεν έχει υπάρξει επίσημο αίτημα από την Ελλάδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή