Πολιτισμός και επενδύσεις

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να επισκιάστηκε επικοινωνιακά από τη δίκη της Χρυσής Αυγής η γεμάτη συμβολισμούς εκδήλωση της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, με κεντρική ομιλήτρια την πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά αυτό καθόλου δεν μειώνει τη σημασία της. Σε ένα χώρο, αυτόν της Ροτόντας, που όπως τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «συμβολίζει τη συνάντηση θρησκειών και πολιτισμών», απονεμήθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, το πρώτο βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών που επί χρόνια φέρνει πιο κοντά χιλιάδες νέους Ευρωπαίους, συνεισφέροντας αθόρυβα στην προσπάθεια ώσμωσης των πολιτισμών.

Εγκαινιάστηκε, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ένας θεσμός, που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Σταύρο Ανδρεάδη, «είχε από την πρώτη στιγμή την ένθερμη και ενθουσιώδη υποστήριξη κορυφαίων Ευρωπαίων του πνεύματος, της τέχνης και της πολιτικής και εφεξής θα απονέμεται κάθε χρόνο σε προσωπικότητες ή οργανισμούς που προωθούν την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, φέρνουν πιο κοντά τους λαούς της ηπείρου μας και προβάλλουν ευρωπαϊκές αξίες και ιδανικά». 

Η παρουσία, έστω «ηλεκτρονική», καθώς η αυτοαπομόνωση λόγω κορωνοϊού δεν της επέτρεψε την τελευταία στιγμή να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, που παρέλαβε το βραβείο για λογαριασμό της «πρώτης κυρίας» της Ενωμένης Ευρώπης, του Ελληνα πρωθυπουργού, δεν μπορεί παρά να δικαιολογεί την ικανοποίηση των εμπνευστών της πρωτοβουλίας, ενώ η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως μόνιμης έδρας του βραβείου, της εξασφαλίζει μεγάλες δυνατότητες προβολής και αποτελεί τιμή για τους ανθρώπους της. Μερικές ημέρες πριν, η Θεσσαλονίκη είχε συγκεντρώσει τους προβολείς της δημοσιότητας με την παρουσία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, που την αναγόρευσε σε κέντρο αναπτυξιακών δραστηριοτήτων για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναγγέλλοντας την έλευση μεγάλων αμερικανικών επενδύσεων. Τώρα, με την πρωτοβουλία αυτή, της Πολιτιστικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος για την καθιέρωση του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», μπαίνει για τα καλά στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης.
Υπάρχουν, λοιπόν, άνθρωποι σε αυτή την πόλη, σε όλους τους τομείς, με ιδέες, προτάσεις και ικανότητες, πρόθυμοι να βοηθήσουν στην «απογείωσή» της προς το μέλλον. 

Σε πέντε με δέκα χρόνια με την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, η Θεσσαλονίκη θα είναι μια άλλη πόλη και αυτές οι δυνάμεις, τα «ανοιχτά μυαλά», είναι που θα την οδηγήσουν στη νέα εποχή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή