Ωρα να πούμε «ΟΧΙ» στον Ερντογάν

Ωρα να πούμε «ΟΧΙ» στον Ερντογάν

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ειρήνη, αλλά και την αξιοπιστία της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και κυρίως των ΗΠΑ πλήττει η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να θέσει υπό έλεγχο τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Οι επιθετικές πράξεις του Ερντογάν αποτελούν και αντιπροσωπεύουν το είδος των απειλών, τις οποίες η Βορειοατλαντική Συμμαχία και οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί να αποθαρρύνουν και να αντιμετωπίσουν.

Η τουρκική απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα αποδεικνύεται με τη βεβήλωση χριστιανικών μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και του ναού του Αγίου Σωτήρος στη Χώρα σε μουσουλμανικά τεμένη, τη στήριξη που προσφέρει η Τουρκία σε δίκτυα ανθρώπινου τράφικινγκ μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη, τη βίαιη καταστολή της κουρδικής μειονότητας στην Τουρκία και τη Συρία.

Δεν μπορούμε επίσης να ξεχάσουμε τις βιαιοπραγίες εναντίον Αμερικανών πολιτών από μέλη της τουρκικής διπλωματικής αποστολής στην Ουάσιγκτον, τη στήριξη σε ισλαμιστές τρομοκράτες και πολιτοφυλακές σε Συρία, βόρειο Ιράκ και Λιβύη, την παραβίαση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ενωσης, τις παράνομες έρευνες για ορυκτά καύσιμα στις ζώνες αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ και τις παράνομες διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία προχωράει χωρίς δισταγμό στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, ενώ συνεχίζει να φυλακίζει πολιτικούς αντιφρονούντες και δημοσιογράφους. Η παράνομη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου συνεχίζεται, όπως και η στήριξη της Αγκυρας στην επίθεση γενοκτονίας του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των χριστιανών Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Τουρκία του Ερντογάν αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τον δυτικό πολιτισμό, την ειρήνη και τη σταθερότητα από ό,τι ο κομμουνισμός την εποχή της ανόδου του, ακόμη και από την επεκτατική πολιτική της σοβιετικής αυτοκρατορίας στον Ψυχρό Πόλεμο.

Είναι ώρα η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους να χαλιναγωγήσουν τον Ερντογάν και να περιορίσουν την απειλή που αποτελεί για την ειρήνη και τη σταθερότητα από την Ευρώπη μέχρι τα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου «για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και την ενεργειακή συμμαχία» από τη Βουλή και τη Γερουσία των ΗΠΑ αποτελεί θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία της στρατηγικής συμμαχίας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ. Ο νόμος δεν προσφέρει, όμως, τα αναγκαία εργαλεία για την υλοποίηση της στρατηγικής συμμαχίας. Η ώρα είναι κρίσιμη, καθώς μόνο μία ουσιαστική αμερικανο-ευρωπαϊκή προσπάθεια θα έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα και στην Κύπρο να αναβαθμίσουν τις αμυντικές τους ικανότητες, τον στρατό, την ακτοφυλακή και τη συνοριακή φρούρηση, προστατεύοντας τα σύνορα της Ευρώπης, την ασφάλεια, την ενεργειακή αυτονομία, τα οικονομικά συμφέροντα και την ίδια την ελευθερία.

Οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας πρέπει να αντιμετωπισθούν αποφασιστικά και αμέσως, με ουσιαστικές πράξεις και όχι απλώς με λόγια.

Η Τουρκία του Ερντογάν έχει καταστεί εχθρός και ανερυθρίαστος υποστηρικτής της τρομοκρατίας, υποδυόμενη ταυτόχρονα τον σύμμαχο. Η πρόσφατη ανάκληση του Γάλλου πρέσβη στην Αγκυρα από το Quai D’Orsay υπήρξε η πιο τολμηρή πρωτοβουλία από μέρους χώρας της Ε.Ε. μέχρι στιγμής, αν και παραμένει κενή νοήματος εφόσον η Γαλλία δεν βρει μιμητές μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.

Είναι ώρα για αποφασιστική δράση. Η τουρκική επιθετικότητα πρέπει να ελεγχθεί χάρη σε συντονισμένες ενέργειες, όπως κοινά αεροναυτικά γυμνάσια, από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους, υπενθυμίζοντας στην Αγκυρα πού βρίσκονται τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της, αλλά και τις υποχρεώσεις της ως μέλος της κοινωνίας των νομοταγών εθνών.

* Ο αντιπλοίαρχος Grimes είναι απόστρατος ιπτάμενος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ενώ έχει υπηρετήσει ως αμυντικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στο Ισραήλ. Υπήρξε υποδιοικητής της βάσης της Σούδας και σύμβουλος του ναυτικού διοικητή του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή