Ράσα, μάσκα, μεταφυσική

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικόνα των ιερέων που δεν φορούσαν μάσκες κατά την προσέλευση στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε. Ηταν ευθεία προσβολή στην ΠτΔ που προσήλθε «μασκοφορεμένη» στη δοξολογία στέλνοντας στους πολίτες το μήνυμα για την αυτοπροστασία τους. Αγνόησαν τον Αρχιεπίσκοπό τους που ιστάμενος στο ύψος των περιστάσεων ζήτησε υπακοή στις συστάσεις των ειδικών να καταστεί υποχρεωτική η μάσκα στις εκκλησίες. Εδειξαν ότι αρνούνται να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της πολιτείας, από την οποία εκτός των άλλων σιτίζονται. Το σημαντικότερο όλων: εμφανίστηκαν να αδιαφορούν για το υπέρτατο ανθρώπινο αγαθό, την υγεία και τη ζωή των πιστών, με το να καλλιεργούν την επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι οι εκκλησίες αποτελούν ασφαλές καταφύγιο από τον ιό. 

Ποιο ήταν το μήνυμα που έστελναν στο ποίμνιο οι «άγιοι» αυτοί άνθρωποι, παρελαύνοντας απτόητοι, και σχεδόν επιδεικτικά, μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα χωρίς μάσκα; Προφανώς ότι οι ναοί είναι απόρθητοι από τον κορωνοϊό και με το που θα περάσει κάποιος την πόρτα τους, τίθεται αυτομάτως υπό την προστασία του Θείου.

Μακάρι να ήταν έτσι και να καταφεύγαμε όλοι στους χώρους λατρείας μέχρις ότου περάσει το κακό, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Η Εκκλησία, Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική, θρηνεί χιλιάδες θύματα κληρικούς. 

Οταν την άνοιξη πέθανε στη Μόσχα ο  Αντρέι Μολχάνοφ, συντετριμμένη η κόρη του δήλωσε (Reuters) ότι «μακάρι η εκκλησία στην οποία ήταν διάκονος να είχε κλείσει νωρίτερα, σήμερα θα ήταν ζωντανός». Ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος λειτουργεί με μάσκα και έχει δηλώσει ότι δεν κινδυνεύει από τον ιό η πίστη αλλά η ζωή των πιστών, ο Πάπας Φραγκίσκος εμφανίζεται και αυτός με μάσκα και ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος, που έμεινε και ο ίδιος σε καραντίνα, έχει καλέσει τους χριστιανούς να προσεύχονται στα σπίτια τους. Σε αντίθεση, μια μερίδα της Εκκλησίας (μας) επιμένει να αγνοεί την ιεραρχία της, τη λογική, την επιστήμη και να γράφει στα παλαιότερα των ράσων της τις αποφάσεις και τους νόμους της πολιτείας. Θα πρέπει όμως, όπως παντού, να υπάρχουν και «κόκκινες γραμμές». 

Ειδικά όταν πρόκειται, όπως εν προκειμένω, για την προστασία της απειλούμενης δημόσιας υγείας. Γιατί, λοιπόν, να πληρώνει ο απλός πολίτης πρόστιμο εάν δεν φοράει μάσκα στον δρόμο και οι αυτόκλητοι υπερασπιστές της πίστης και αρνητές της επιστήμης να αρνούνται, ατιμώρητοι, επιδεικτικά να συμμορφωθούν;      

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή